::CEKODOK PISANG ADYVA::
hyee......JUMPA lagi di ENTRY yg berkaitan tentang makanan...
haaa...jgn x tahu adyva nie IKOT mood lau nak masak...
hahahahahahhahaXD..
kali nie Adyva nak berkongsi dengan u ols pasal resepi CEKODOK PISANG ADYVA atau nama lain disebut JEMPUT-JEMPUT PISANG...
MENU : CEKODOK PISANG ADYVA
BAHAN-BAHANNYA :
10 - 15 Biji Pisang Berangan ( kalau xde pisang Berangan pisang apa2 pon boley u olss...apa??/pisang tue??/hah jgn notty2 okeyyy..nie BLOG bukan BLOG 18sx tau!!)walauponnnnnnnnnnnnnnnn
2 - 3 cawan tepung gandum
Sedikit Garam ( nak bagi rasa lemak-lemak siki)
Gula secukup rasa ( kalau x nak taruk pun x per )
air ( ikot Kepekatan )
Minyak untu menggoreng...
CARA-CARANYA :
1) memula KUPAS pisang2 tersebut dan lenyek
2) masukkan garam dan gula secukup rasa
3) kemudian masukan tepung TAPI awas jgn terlalu banyak drpada pisang tue..nnt xde rasa PISANG rasa tepung jer u ols...hahahahaha
4) kacau / gaul rata sehingga sebati...
5) panaskan minyak dan mula menggoreng
6) hidangkan pada tetamu
NOTA KAKI : ada sesetengan org buat cekodok nie letak SODA BIKARBONAT atau serbuk penaik, tapi bg adyva, adyva x suka sebab nanti LEBEY BANYAK serap minyak!!~..
hehehehehee...SO..selamat mencuba...
p/s: adyva buat CEKODOK PISANG nie masa kedatangan tetamu adyva tau..ZAKI dan KZ..hahaha..PIC pic nie KZ la yang amek n edit so adyva just pinjam semula..
so nie la PIC HIDANGAN yang ala2 mantap u ols...dengan MUG ala english style..kelas gitu kan??hehehehehe
Ulasan
Catat Ulasan