Resepi Nasi Goreng Bunga Kantan

Holaaaaaaa u olssss...
Arini rajin sikit nak masak2....
Maka Kita tgk la dlm icebox Ada apa...

Sekali nampak Bunga Kantan yg bawak blk Dr kampung aritu Ada kg 4 kuntum, hampir nak kering dah...so Kita kena selamatkan la cepat2 sebelom terus kering!!!

Jom....Kita masak gaisss...
Hiasan tabur diatas, Bilis crispy by Ayeen Kitchen ya .....rujuk post sebelom ni...Ada review khas!!!

Ini adalah Bahan-Bahan yg ditumis sehingga Naik bau ya...

Jom kita tgk...
Bahan-Bahannya : 

-Nasi Putih 
-4 kuntum Bunga Kantan dihiris halus
-15biji cili padi dikisar (ikot kepedasan masing2)
-3biji bawang merah dikisar 
-4ulas bawang puteh dikisar
-Sedikit Belacan dikisar
-3 biji telur ayam
-Ikan Bilis Goreng
-Ikan Bilis dikisar 
-Garam & Secukup Rasa Maggi
-Minyak masak
-Sos tiram
-kacang panjang

Cara-caranya :

1. Kisar @ tumbuk cilinpadi, bawang merah, bawang putih, ikan Bilis dan Belacan

2. Gorengkan ikan Bilis dan ketepikan

3. Goreng hancur telur dan ketepikan 

4. Panaskan minyak Dan tumis bahan kisar/tumbuk sehingga Naik bau Dan pecah minyak

5. Perasaan dgn garam dan Secukup Rasa Maggi, kacau rata Dan masukkan sis tiram

6. Masukkan hirisan kacang panjang Dan Bunga Kantan. Kacau rata (seperti gambar diatas)

7. Perlahankan api, masukkan nasi yg telah dileraikan, kacau rata

8. masukkan ikan Bilis Goreng Dan telur hancur - kacau sehingga sebati

9. Siap, sedia utk dihidang

10. Selamat mencuba Dan menjamu selera ya!


Ulasan

Catatan Popular