Resepi Kek Pisang Adyva
Holaaaaaa......gaissss....
Arini bosan, tgk Pisang berangan kat dapor mcm memanggil-manggil je...tetibe terasa nak makan Kek Pisang!!!
Mak kata "buatlah bang, mak nak makan, awk Kan rajin baking"
.
.
Maka....ayuh Kita godakkkk....hahaha...
Bahan-Bahannya :
- 6 biji Pisang berangan dilenyek
- 3 biji Telur Ayam
- 1/2 cawan gula pasir (ikot citarasa masing2)
- 1 cawan minyak masak
- 2 cawan self raising flour
- secubit garam
- hirisan Pisang utk hiasan
- esen vanila (kalau Ada boleh letak sikit) *optional
Cara-caranya :-
1. Pukul telur dan gula sehingga berbuih dan sedikit Kembang
2. Masukkan minyak masak, garam dan Pisang
3. Panaskan oven 160°c selama 20min
4. Masukkan doh dalam acuan, hiaskan dgn hirisan pisang
5. Sedia utk dibakar, selama 45min (ikot jenis oven) dgn suhu 160°C
6. SIAP UTK DIHIDANG 💝
Ulasan
Catat Ulasan