Khamis, 15 November 2012

1 Muharram 1434H = Salam Tahun Baru Hijrah

Adyva mengucapkan selamat menyambut Tahun Baru Islam buat semua umat islam..... Semoga tahun ini memberikan seribu pengertian yg lebih baik dari tahun2 sebelumnya.....

Amin

Published with Blogger-droid v2.0.8
Published with Blogger-droid v2.0.8
Published with Blogger-droid v2.0.8

Rabu, 14 November 2012

SALAM 1434 HIJRAH~ Salam Tahun Baru Islam



hye semua warga muslimin dan muslimat~..
petang2 1 muharam 1434 Hujrah nie,..
marilah kita bersama2 menyambut kedatangan TAHUN BARU ISLAM dengan doa akhir dan awal tahun~...
semoga entry kali inie membuka ruang dan peluang anda untuk lebey mendalami
TAHUN BARU ISLAM 1434 HIJRAH~
Salam Maal Hijrah 1434 kepada Semua Muslimin dan Muslimat. Kita berada diambang Tahun Baru Kalender Islam. Semoga apa yang kita lakukan Selama ini diberkati hendaknya. Sama-samalah kita berdoa agar kita dilindungi oleh Cahaya Keimanan dariNYA.

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.


Doa awal tahun


Selasa, 13 November 2012

Happy Diwali 2012





Happy Diwali ...  
Adyva bergaya sakan sempena deepavali ni sbb kerja!!!
Schjb x amek cuti sempena raya deepavali nie.    So kita kerja!!!
Jom kita tgk gambo2 adyva!
Daaa
Published with Blogger-droid v2.0.8

Ahad, 11 November 2012

WEDDING AJAI & AZRIN =)





Selamat pengantin baru Ajai atau nama sebenar beliau Khairul Azmi. Semoga berbahagia ke anak cucu!!! Akhirnya sorang lagi classmate Adyva je jinjang pelamin! Serba kuning! Sangat cantik korang berdua! Thanks ajai dtg LCA kita anto kad ya!
Semoga cepat2 dapat baby ya!!!
Published with Blogger-droid v2.0.8

Ahad, 4 November 2012

WEDDING WANI & HAFIZ =)


Sorang demi sorang classmate kawen! Kali nie Wani plak, nama betol Nurhazwani Abd Karim....
Semoga perkahwinan yg dibina berbahagia sampai ke akhir hayat!!!
Published with Blogger-droid v2.0.8

Sabtu, 3 November 2012

Wedding Suliza & Mael =)


Congrats u olssss....sepadan sangat! Pertemuan 2 thn lalu terlerai dgn ikatan perkahwinan.....
Sama cantik sama padan! Semoga kekal ke anak cucu!!!
Published with Blogger-droid v2.0.8

Selasa, 3 Julai 2012

Adyva emcee @SCHJB

Emcee org kawin......

Published with Blogger-droid v2.0.6

Adyva bergambar di balcony room 4007 , SURIA CITY HOTEL JOHOR BAHRU

Published with Blogger-droid v2.0.6

Sabtu, 23 Jun 2012

RAMADHAN PROMOTION @ SCHJB


Salam u ols.........lamanya x UPDATE BLOG nie~ sorry la u ols.....Adyva busy la lately nie.......
OK tanpa membuang masa lagi....kali nie Adyva nak promote kan BUFFET RAMADHAN @ SURIA CITY HOTEL JOHOR BAHRU,  

HARGA ASAL RM 39.00+ seorang
tapi kalau nak SPECIAL PRICE boleh la CALL direct 013-7382737 ya~
SUre i give u ols Special Rate ya......

kali nie RAMADHAN BUFFET @ SCHJB berkonsepkan ALA BAZAR.....
ada STEAMBOAT, YONG TAU FOO, BBQ Item , ABC Kaunter, MEE Stall dan banyakkkkkkkkkkk lagi termasuk MAKANAN ALA2 KAMPUNG~....

APA LAGI~ grab la cepat u olsssssssss.....

Adyva skang JUAL VOUCHER...sesapa nak dapatkan dengan
  HARGA Serendah RM35.00 nett boleh terus menghubungi Adyva di talian 013-7382737 ya~....

Pihak SCHJB juga turut menyediakan KAMBING GOLEK sekiranya anda ada BIG GROUP dan kemudahan surau turut disediakan~.

kalau u ols nak harga lagi murah hanya RM30.00 nett SAHAJA apa lagi.....
call la saya SEKARANG!!! 

 
Sepanjang Ramadhan ini PROMOSI BILIK turut kami adakan serendah RM108.00+ termasuk SAHUR~

Ahad, 11 Mac 2012

SELAMAT PENGANTIN BARU Rose Aliza =)

First of all.....
SELAMAT PENGANTIN BARU ROSE & SUAMI...
semoga berbahagia ke anak cucu!....

semoga u ols sabar & tabah menempuh liku2 alam rumah tangga ye!

cantik dengan persalinan turqoise nie!
melatop pelamin u ols!
suka sangat tau!

Adyva datang seorang diri jer ke majlis Rose nie....
naseb setiba saja di lokasi ada kawan2 1 batch yg tunggu!
thanks u ols....

yok bergambar!
hehehehXD

p/s: bertangga kannnnnnnnnnn
sapa paling rendah???
ops~

Adyva Mewakili SCHJB di Majlis Penutup Bengkel Teater & Tari Rakan Muda =)

Salam Berhujung Minggu u ols....
Hari nie Adyva ada JOB yg perlu di selesaikan setelah mendapat Amanah dr GM, HM dan seluruh warga SCHJB.....
majlis yg perlu Adyva Hadir itu adalah................

MAJLIS PENUTUP BENGKEL TEATER & TARI RAKAN MUDA PERINGKAT NEGERI JOHOR
@ DEWAN KOMPLEKS BELIA DAN SUKAN JOHOR BAHRU

nie la BACKDROP Majlis yg Adyva hadiri tengahari tadi....

hari nie 11 Mac 2012...
satu Majlis penutup di adakan dan Adyva sekadar WAKIL SCHJB kerana GM & HM tiada ...
so yang tinggal hanya Adyva saja~...
so sebagai mewakili SCHJB Adyva perlulah mengalas amanah yg diberi~

Nie la Adyva kala nama di sebot....
SCHJB di beri SIJIL & CENDERAHATI sebagai tanda TERIMA KASIH
Jabatan Belia Dan Sukan Negeri Johor
kerana sudi menaja Penginapan QUE HAIDAR & LINDA JASMIN serta Krew2 en Zambrie...
serta HALL utk majlis Sidang Akhbar aritu.....

POSE tetap laaaaaaa POSE u ols...
bukan senang tau nak mewakili nie....Adyva bawak nama SURIA CITY HOTEL~

Alhamdulilah semua berjalan lancar....

inilah cenderahati yg Adyva terima tadi
dr Pengarah Jabatan Belia & Sukan Negeri Johor
EN Mohd Nor....

Lastly....bergambar kenangan bersama Que Haidar & Linda Jasmine
selaku tenaga pengajar
di bengkel Teater dan Tari....

sekian...

Sabtu, 10 Mac 2012

Adyva di Majlis Perasmian Restaurant AL-Mizan Satay House =)

Salam u olsssssssss......
malam minggu nie (sabtu malam ahad) adyva di jempot ke Majlis Perasmian Restaurant AL-Mizan Satay House di Kampung Melayu.....
gegeh datang after done my duty at 10pm~....
ok joem kita tengok2 gambar di sekitar majlis berlangsung!

Ne la gambar dr HADAPAN dan SISI kedai makan......

Singboard ALMIZAN SATAY HOUSE~
tema hijau apple u ols!
nie & strategic place!

jempot datang semua!
akan mula beroperasi pada Isnin 12 March 2012...

Specialty & Singnature Dish ...
SATAY laaaaaaaaa...mmg terbaikkkkkkkkkkkkkkkkk!
'adyva suka Satay Daging!

Pada Jumaat, 9 March 2012..
telah berlangsung majlis doa selamat dan bacaan yassin....
semua jemaah surau berdekatan di jemput hadir...

Berselera sungguh kan.....
sedap u ols...
di jamu Mee Rebus Al-Mizan....

nie la singboard utama!
kalau u ols nampak jer signboard nie
cepat2 la break ye!
sebab nak suro u ols singgah ke kedai makan nie!
ianya milik kawan dan Housemate Adyva!

Promosi : RM5 sahaja selama 1 week dengan 50 jenis lauk pauk utk BUFFET LUNCH....

Jumaat, 9 Mac 2012

MUNGKIN kita kata kita SABAR & REDHA .....tetapi....

Mungkin Kita Kata Kita Sabar Dan Redha, Tetapi…

Sabar dan redha mudah diucap, tetapi sukar untuk dilaksanakan.

Menzahirkan sabar dan redha tidaklah semudah memetik ranting kering.

Mungkin kita kata bahawa kita sabar dan redha, tetapi…
Sebaliknya kita sering merungut kesusahan, kepayahan hidup, kesedihan dan sebagainya.

Mungkin kita kata bahawa kita sabar dan redha, tetapi…
Kita mula meninggalkan perkara yang baik yang telah menjadi kebiasaan yang dahulunya kita suka lakukan.
Tiada bergaul mesra, bergurau senda dengan keluarga, sahabat dan sebagainya.
Seolah – olah kebahagiaan dunia hilang punah semuanya.

Mungkin kita kata kita sabar dan redha, tetapi…
Kita mula menjauhkan diri, rasa terpencil dan rendah diri.
Kita sering menyepikan .
Kita mula memikirkan untuk melakukan sesuatu perkara yang tidak baik, yang kita jangka, perkara itu dapat menghilangkan kesedihan dan kesusahan kita.
Mungkin kita kata kita sabar dan redha, tetapi…
Kualiti ibadah kita tidak meningkat.
Malah semakin pudar dengan bayang – bayang kesedihan atau kesusahan kita.
Tiada lagi bait- bait doa memanjatkan kesyukuran kita kepada Allah.

Mungkin kita kata kita sabar dan redha, tetapi…
Jiwa kita kacau, tidak tenteram.
Ke hulu ke hilir memikirkan kesusahan dan kesedihan.
Mengadu kepada manusia tetapi terlupa untuk mengadu kepada Illahi.

Jagalah Iman Kita Ketika diuji.

Berhati – hatilah kita apabila berhadapan dengan ujian, bimbang terikut – ikut virus munafik.
Firman Allah Taala :-

Masa itu ialah masa tentera musuh datang melanggar kamu dari sebelah hulu dan dari sebelah hilir (tempat pertahanan) kamu dan masa itu ialah masa pemandangan
mata kamu tidak berketentuan arah (kerana gempar dan bingung) serta hati pun resah gelisah (kerana cemas takut) dan kamu masing-masing pula menyangka
terhadap Allah dengan berbagai-bagai sangkaan.(10)

Pada saat itulah diuji orang-orang yang beriman dan digoncangkan perasaan dan pendiriannya dengan goncangan yang amat dahsyat.(11)

Dan lagi masa itu ialah masa orang-orang munafik dan orang-orang yang tidak sihat dan tidak kuat iman dalam hatinya berkata: Allah dan RasulNya tidak
menjanjikan kepada kita melainkan perkara yang memperdayakan sahaja.(12)

(Surah Al Ahzab : 10 – 12)

Justeru itu, saudara – saudaraku
Bersabar dan redhalah dengan sebenar-benarnya.
Ikhlas di dalam menghadapinya
InsyaAllah, mebuah ketenangan pada akhirnya.

Selasa, 6 Mac 2012

Seawal pagi dah busy u olssssssss =(

Salam SELASA~...
apa habaq semua!
sehat ka???

awat dok tenung lama2 pic tue!
tahu la IC Adyva cantik wat DESTOP BACKGROUND tue kannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn~...
hehehehe
biasalah~.....gambar Annual Dinner yg lepas menghiasi DESTOP Adyva kat opis!
hehehehhehheeXD

awal ye Adyva sampai opis pg nie
seawal 8.15 pagi u ols!
nie semua gara2....
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
V
nie haaaaaaaa....REPORT melambak!
last minute semua HQ wat perubahan!
gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa la~
dah elok2 SIAP okey!
bley plak nak ubah2 pada FORMAT yg lain!

ntah apa2 laaaaaaaaaaaa kan!
penat tau dok ulang2 wat report yg sama!
cuma format jer lain!
mmg KAMI nie xde keja lain u olsssssssssss...
tapi KITA nie bukan boss kan~
so kena la buat jugak!
walauponnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn......

naseb badan!
makan gaji mcm nie la u ols~
hehehehe
apa2 pon berkat pertolong budak training
dapat gak adyva menghantar report nie
selepas berhempas pulas mengEDIT ye!

hehehehXD

p/s:angin2 jugak....makan tetap makan!
lalalalXD

Isnin, 5 Mac 2012

MEE KEBAYA @ SCHJB Promotion on MARCH =)

Salam Isnin u ols......
mcm mana hari minggu smlm???
best x???
hah.....isnin yg di tunggu2 pon sampai!

ok kali nie adyva nak habaq ckit la....
@ Suria City Hotel JB Ada new Promotion tau!
nak tau apa dia???
cube tgk atas tue!

MEE KEBAYA ~
+
Apple Breeze

mcm mana??? terliur kaaaaaaaaaaaaa???
awat hang dok tengokkkkkkkkk lagi!
mai la datang ramai2.....
kita sama2 rasa no......

bley contact Adyva kalau nak dtg!
013-7382737....

p/s:sedapppppppppppppppp taw!
serious sedap! rugi x rasa!
habis bulan MARCH nie hbs la~.....hehehehe

Ahad, 4 Mac 2012

Hujung Minggu Adyva Memasak!!! -salam berhujung minggu u olsssss~

Salam Berhujung Minggu u olssssssssssss.....

memang best malam td tdo smpai kul 3 4 pagi baru ley lelap!
ye laaa...balik berjalan2 kat BAZAR KARAT smlm jer dh sapai 1.30 pagi~
berbual2 dgn si Mysara kat JA Residence lagi....
hehehehehXD

then nak di jadikan cerita~ hari minggu kali nie
4 March 2012 Adyva bangun sangat lambat okey!
dah hampir 11.30 pagi baru betol2 bangun!
kalau x asek dok golek2 jer kan!
heheheh~

so dah bgn2 tdo kemas bilik, kemas katil....
then tetibe..............

MOOD nak memasak dah sampai u ols~
apa lagi~..selak2 peti ais, almari dapur....
hurmmm....apa perencah nak masak nie
jom madi dan g kedai bawah umah jerks!
x kuasa nak g Kipmart ke mana ke....hehehe

so Adyva pon beli la ayam SEEKOR okey!
sebab planning nak masak KARI AYAM bersama KENTANG!
waaaaaaaaa.....

apa lagi harus la siang ayam buang segala kulit & lemak ayam!
rasanya nie pertama kali Adyva masak KARI
hahahahXD

ALHAMDULILAH....
setelah berpeloh2 masak.......
sorang2 plak tue!
MENJADI u olsssssssssssssssssss.....

adyva just guna rencah kari yang di beli
dan follow cara-caranya....
mudahkan>?
zaman skang nie semua dah mudah....
sapa x pandai masak gak x tahu la nak cakap!
hehehehheXD

so
menu hari nie

AYAM KARI VERSI ADYVA + KOBIS GORENG + HONEY MANNGO PONTIAN + OREN SUNQUICK = Lunch & Dinner.....

jemput makan semua!

Sabtu, 3 Mac 2012

XTVT Sabtu with Sales Team SCHJB =)

Salammmmmmmmmmmm SABTU~....
waaaaaa...meriahnya u ols!
hari nie sabtu we ols semua HALF DAY!

so xtvt pertama pagi nie ialah BREAKFAST/SARAPAN beramai2 die WARUNG depan TNB...
organizernya adalah Puan Rahimah......
amboiu pagi2 dah merancang!
gegeh bangun pagi2 dan berada di lokasi tepat 8 pagi okey!

naseb adyva senang bgn pagi =)

so XTVT sarapan nie di hadiri oleh, Puan Rahimah & Anaknya Iskandar, Adyva, Iqa, Fida (HR), Dyana (Acc), Kak kay (SE), Ira (trainee) dan Cik Sarimah dr Puteri Pacific......

meriah!
seua pakat makan NASI LEMAK!

dan yang penting adyva kena keji sebab makan nasi lemak 1 SENDOK sahaja!!!!!!!!!
bukan standart yg mcm dieorg semua makan!

so ada aku kesah!
diet u ols~.hahahahahahXD

ok NEXT...
next....
LUNCH with Sales Team SCHJB @ RESTAURANT SELASIH
Persada Convention center....

malatop set lunch Kepala Ikan Merah masak Asam Pedah Selasih nie u ols!
di hidangkan bersama Telur Dadar & Sayur Kobis Goreng
serta Sambal Belacan & ulam2 kampung!
waaaaaaaaaaaa...

THANKS to CIK SARIMAH =)

kenyang sendat u ols!

lagi2 makan lepas penat menjelajah MATTA FAIR di Danga City Mall & Persada!

next time ley dtg makan lagi ye!


Jumaat, 2 Mac 2012

Kuih 4 Keping - RM1.00 p/s: ada lagi ker????

Salam Jumaat u ols.......
nampak x gambar juih di atas!

jumlahnya RM 4.00 okey~

4keping RM1.00

u ols cuba cari kat JB nie atau KL mana lagi kedai kuih yg sedap dan murah
seringgit 4 keping!

area umh adyva nie ada mak cik & pak cik yg jual setiap pagi!
mmg sedap2 dan mcm2 jennis u ols!
mmg rasa pon sedap!
berbaloi2 dan murah!

kedai die pn sebelah surau okey!
ala2 di lindungi gitoooooooooooooo......

so utk pagi jumaat nie
adyva belu 2 jenis kuih....
Karipap Kentang + Kuih Getas....

wow terbaikkkkkkkkkkkkkkkkk la...
Adyva beli utk budak2 opis gak!
makan sama2 u ols....

mmg terbaikkkkkkkkkkkkkk la...
hehehheXD

p/s:susah ye nak jumpa kuih muih yg murah dan sedap mcm nie~....
kalau u ols ada SILA bg tahu adyva ye!
hehehheXD
daaaaaaaaaaaaaaaa

Khamis, 1 Mac 2012

Lempeng cecah Sardine made by Adyva =)

Salam 1 March u olsssssssssssss....
macam mana dengan permulaan bulan baru hari nie!
fuhhhhhhhhhh kejap jer dah suku tahun kan!

ok.....
sapa terliur tgk pic di atas!
angkat tangan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!~ hahahahahhaXD
Adyva sampai seru nak memasak u ols!
gegeh balik kerja beli tepung gandum!

apa lagi dok godak2 la wat lempeng!
tengok2 sardin malam semalam ada lagi kan!
terus la lincah~
bahan2nya :
Tepung, Air, Garam, Telur sebijik
agak2 jer la kuantitinya.....
then blender!
bagi sebati~

waaaaaaaaaa........apa lagi~
mula la xtvt melempeng!
hahahahXD

ok la ols......nnt kalau adyva masak2 lagi adyva update ye!
daaaaaaaaaaaaaaa....

Rabu, 29 Februari 2012

Mentadak Mentadu di TAHUN LOMPAT menemani Adyva Update BLOG!!!!

Salam u ols~....
Salam Tahun Lompat ye!
waaaaaaaa....4 tahun sekali jer tau!

tahun nie amat berbeza dr tahun2 lepas dan 4 tahun lepas
kerana hari nie Adyva di temani oleh MENTADAK MENTADU!
waaaaaaaaaaaaaaaaa.....
lihat lah gambar di atas!
mmg cantikkkkkkkkkkkkkkk jer MENTADAK MENTADU nie dok di sisi kiri atas lappy Adyva kan!
menemani kaedahnya!
heheheh~
ok jom kita MENTELAAH tentang MENTADAK MENTADU NIE~

p/s:INFO nie di copy paste saja~


Mentadak mentadu atau praying mantis adalah serangga yang sangat unik. Ia adalah sejenis serangga yang mempunyai 2200 macam spesis yang berbeza. Ia dapat menyembunyikan diri dalam persekitaran dengan mudah kerana warnanya yang seakan-akan daun dan ranting. Post kali ini kami nak kongsikan beberapa spesis mentadak mentadu yang sangat cantik, unik dan menakjubkan, bukan sekadar gambar malahan beberapa info yang mungkin berguna untuk anda.

mantis picture Mentadak Mentadu yang Sangat Cantik dan Menakjubkan

booo! hahaha takut tak?

Orchid Mantis (Hymenopus coronatus)

mantis Mentadak Mentadu yang Sangat Cantik dan Menakjubkan

Ini namanya Orchid Mantis

praying mantis Mentadak Mentadu yang Sangat Cantik dan Menakjubkan

ada nampak macam bunga orkid kan?

Mentadak mentadu yang cantik seperti bunga orkid ini boleh didapati di hutan hujan yang terdapat di Sumatera, Indonesia dan Malaysia. Kononnya ia sejenis haiwan karnivor yang memakan kupu-kupu, rama-rama, lebah dan cicak. Tapi ada sumber mengatakan pernah ternampak serangga ini memakan cebisan kecil buah pisang. Ini mungkin untuk mengimbangkan vitamin dan diet mentadak ini.

Spiny Flower Mantis (Pseudocreobotra wahlbergii)

mentadak bunga Mentadak Mentadu yang Sangat Cantik dan Menakjubkan

Spiny Flower Mantis

gambar praying mantis Mentadak Mentadu yang Sangat Cantik dan Menakjubkan

menakutkan pulak rupa spiny flower mantis ni haha

Mentadak spesis ini berasal dari Kenya, bahagian bawah abdomen mentadak ini mempunyai bentuk seakan duri pokok (spine) dan sebab itu ia diberi nama spiny mantis. Mentadak jenis ini mempunyai corak yang kelihatan seperti mata di bahagian sayapnya yang juga sangat berguna ketika penyamaran. Jangan terpedaya dengan kecantikan dan kecomelan mentadak ini kerana ia boleh menjadi pemangsa yang sangat ganas.

Giant Devil’s Flower Mantis (Idolomantis diabolica)

mentadak comel Mentadak Mentadu yang Sangat Cantik dan Menakjubkan

Juga digelar King of All Mantis (Raja Segala Mentadak Mentadu)

serangga mentadak Mentadak Mentadu yang Sangat Cantik dan Menakjubkan

Ia sejenis karnivor makan serangga lain

Mentadak ini juga diberi gelaran “Raja Segala Mentadak” mungkin kerana faktor saiz dan daya tarikkannya. Mentadak gergasi yang bersaiz lebih kurang 6 cm ini adalah yang terbesar sekali di kalangan mentadak dan berasal dari Tanzania. Ia juga merupakan mentadak yang mempunyai rupa yang sangat ganas dan pakar dalam teknik penyamaran.

Devil’s Flower Mantis (Blepharopsis mendica)

mentadu Mentadak Mentadu yang Sangat Cantik dan Menakjubkan

Devil’s flower mantis

mentadak mentadu comel Mentadak Mentadu yang Sangat Cantik dan Menakjubkan

macam seksi pulak tengok mentadak ni haha

Mentadak jenis ini dijumpai di Afrika Utara dan Canary Island. Ia juga dikenali sebagai Egyptian Flower Mantis dan Mentadak Arab. Sama seperti saudara gergasinya, ia juga mempunyai sesungut yang kelihatan seperti tanduk. Ia juga merupakan serangga karnivor sama seperti menatdak mentadu yang lain. Kakinya yang berduri memudahkan lagi untuk mencangkam mangsa. Kepalanya boleh berpusing 300 darjah, sangat membantu dalam proses mengenalpasti dan mencari mangsa.

Nigerian Flower Mantis (Chloroharpax modesta)

mentadak mentadu nigeria Mentadak Mentadu yang Sangat Cantik dan Menakjubkan

Nigerian flower mantis

gambar mentadak Mentadak Mentadu yang Sangat Cantik dan Menakjubkan

comel je mentadak ni

Mentadak spesis ini berasal dari Afrika Barat. Ia kelihatan kecil sebab ini adalah baby mentadak dan ia bersaiz lebih kurang 4-5mm saja. Walaupun ia kelihatan sangat comel tapi ia mempunyai tabiat yang agak pelik dan ganas. Ia akan makan saudaranya sendiri dalam proses pembesaran melainkan terdapat banyak bekalan makanan.

Indian flower mantis (Creobroter pictipennis)

Indian flower praying mantis Mentadak Mentadu yang Sangat Cantik dan Menakjubkan

Indian flower praying mantis

praying mantis 2 Mentadak Mentadu yang Sangat Cantik dan Menakjubkan

ini pon sama dengan mentadak kat atas tu

Seperti namanya mentadak spesis ini berasal dari India, ia mempunyai warna yang sangat terang dan corak yang menarik di sayapnya. Badan mentadak mentadu India jantan panjang dan sayapnya melebihi badan manakala yang betina lebih lebar dan sayapnya tidak begitu besar. Ia mempunyai corak mata yang garang di bahagian sayap belakangnya yang digunakan untuk menakutkan pemangsa. Mentadak ini juga terkenal dengan keganasannya memburu mangsa.

Jeweled flower mantis (Creobroter gemmatus)

cengkadak Mentadak Mentadu yang Sangat Cantik dan Menakjubkan

Jeweled flower mantis

mentadak mentadu Mentadak Mentadu yang Sangat Cantik dan Menakjubkan

manja je pose mentadak sekor ni haha

Mentadak ini sama seperti Indian Flower Mantis di atas tapi bezanya pada corak di bahagian sayapnya. Mentadak ini berasal dari Asia dan mempunyai badan yang berwarna hijau dan putih. Mentadak ini bersaiz 4cm panjang dan mentadak betina mempunyai saiz badan yang lebih besar. Warnanya yang agak dull memudahkan serangga ini untuk menyesuaikan diri dalam persekitaran untuk tujuan penyamaran.

Comel dan cantikkan mentadak mentadu ini semua setiap satunya mempunyai corak dan bentuk yang pelbagai dan unik. Sepanjang hidup kami pernah nampak mentadak yang berwarna hijau sahaja, tak pernah pulak tahu ada banyak jenis dan warna.

cisdel mentadak Mentadak Mentadu yang Sangat Cantik dan Menakjubkansumber: environmentalgrafiti