Isnin, 15 November 2010

::ARTIS MAJLIS KAWIN PART II::



hye semua...
JENUH adyva dok mengUPDATE blog hari nie!!~
nie entry KE EMPAT u ols!!~
you HAVE???
lalalalallalaa

haha..kali nie
adyva nyanyi lagu CAHAYA HATI...!!!
wat pasangan mempelai Zack & Noly!!
hehehe
adyva mmg suka lagu nie
ringtone sms HP Adyva pon lagu nie tau
hehehehe...

jom kita SEMAK2 liriknya~

Penyanyi: Aqasha
Tajuk Lirik Lagu: Cahaya Hati

Dunia seakan berganti
Menyambut hadirku di sini
Nyanyian ombak bersaksikan
Percintaan kita berdua

Biar hujan turun membasahi diri
Tetap saja diriku milikmu
Biar ribut merebah aku ke bumi
Cintaku hanya satu untukmu
Ohhhh...

( korus )
Kau kekasih kau yang kurindui
Hanya dikau cahaya di hati
Kau kekasih kau yang kusayangi
Cinta kita abadi selamanya

Dengar... sayang
[ Cahaya Hati lyric found on www.lirik.my ]
Bisik cintaku hanya padamu
Ohh ohh...

Desiran angin telah mengerti
Ke mana rinduku kan pergi
Demi kerana cinta ini
Yang kian semarak menyala-nyala

Bawakanlah rinduku kepadanya
Biar wajahku di hatinya
Bawakanlah cintaku kepadanya
Katakan cinta kita 'kan abadi
Ohhh...

Ohh...hanya kau kekasihku
Cintaku hanyalah untukmu selamanya
Ohh ohhh...

TIP'S nak elak PITAM bagi Pengantin!!!!


TIPS

so untuk mengelakan KEJADIAN yg sama berulang untuk bakal2 pengantin..
pekata kita CUBA CARA di bawah ini~>..
Majlis Kahwin - Tips And Trick
Apakata yang mana dah kawin atau besa urus majlis kawin, mungkin kita boleh listdown kan apa apa tips dan trick yg boleh digunakan oleh bakal-bakal pengantin

Perkahwinan - Tips And Trick

1. pengantin lelaki akan merasa sakit kepala atau pening sbb tengkolok mencengkam kepala. Benda ni adalah normal sbb walau selonggar mana pun tengkolok tu, dia tetap akan cengkam jugak. jadi, bila ada masa gab, selepas sejam ka, buka sekejab tengkolok tu, sekali sekala dalam 5 minit.

2. pengantin sila ke tandas awal2. sbb bila majlis berlangsung, terutama dlm dewan, mmg dah tak boleh keluar dah. hahaha. kalau masa akad nikah tu,
pengantin laki mmg tobat lah, nak terkucil terkusar semua ada.

3. Kat johor, dia punya akad nikah mmg berlangsung lama, paling lama sesi temuduga. Kepada yang tak berapa byk ilmu di dada. tepon dulu tok kadi atau pi jumpa dulu sebelum majlis. gunakan budi bicara. merendah diri. dari masa akad, malu tak abis.

4. untuk majlis di dalam cuti sekolah, sebolehnya buat tempahan seawal 3 bulan kalau nak dpt baju, pelamin yang anda suka.

5. Survey dari kawan2, makeup yang dibuat oleh mak andam. sbb bila dah siap makeup, dah tak boleh nak buat balik dah kalau tak cantik sbb majlis bersanding dah nak berlangsung

6. Selalunya kita akan buat paperbag khas yg terhad untuk kasi member2 atau adik beradik. pastikan ada org incharge dan jgn terlalu nak menyimpan, sbb last last, berbukit tak abis lagi.

7. pembahagian tugas, kena buat meeting awal2 dengan ahli keluarga nak supaya
make sure semua according to plan on that day, especially kalau buat kat hotel/dewan
details plan penting woo siap dengan kena assigned responsible person sekali

8. pengantin lelaki tolong la datang awal dari tok kadi, please be punctual on your wedding day
so takde la tok kadi soal benda2 pelik dan melambatkan proses nak menikah
kang lagi tak terjawab

9. untuk pengantin pompuan, sila standby kawan ke assistant mak andam ke masa majlis
sebab kadang2 bila dah tengahari sangat tu make up akan crack so kena touch up sikit
takde la dalam gambar nampak tak lawa nanti

10. Acara menepung tawar - pastikan semuanya dlm bekas tu ada isi...
ada tepung , beras , air mawar bagai...jgn kosong je...
nanti semuanya kene berlakon...bt mcm ada konon..tp xde apa dlm bekas tu..

11. pengantin pompuan, sile pastikan pakaian dalam tu sesuai yea. kalo baju tu ala-ala jarang pilih la pakaian dalam yg skin color ke jgn la yg jelas sgt kaler nye. kalo baju pengantin tu berkain jarang, pastikan pakai kain dalam ke hape, jgn la hingga nampak kan ape yg sepatotnye tak nmpk. standy by awal yea, da pakai baru terhegeh2 nak mencarik

12. kalo ade adegan tepung tawar, pastikan juru acara da sediakan name penepung tawar dr awal. siapa dan siapa, bgtau sesiap. jgn nak mule baru terhegeh2 nak panggey. buatnye org tu tgh mkn ke dalam toilet ke. ade plak yg main tolak2.. tanak la malu la.. kesian pengantin menunggu atas pelamin org yg menepung tawar tu pong perlu diberitahu awal supaye leh stand by tader la buang mse.

13.bagi pengantin pompuan yg x biasa pakai lipstick tu...
sentiasa check gigi anda...kot2 ada lipstick lekat kt situ...
suruh org lain tlg ingatkan selalu...penting ni...hehhehe

14. time bersanding bagi sesiapa yg wat pemalin dalam rumah..kalo boleh mintak ahli keluarga bagi tau yg pengantin tgh bersanding. coz ader sekali penah pegi kenduri kahwin, pengantin tgh bersanding kat dlm tp org lain sibuk mkn kat luar..last2 pengantin duk je kat pelamin ader la dlm 10 org yg tgk..huhuhu kesian wooo

15. jgn masuk bilik pengantin time pengantin tgh di snap2 gamba...malu pengantin weh.kalo smpi overload dlm bilik...kemungkinan akan membuatkan pengantin panas. silap2 pitam.kalo skali dgn photographer pon pitam lg haru.

16. Tukang pengang cincin tue cari orang yang tak sibuk dan darah gemuruh. Kang masa nak kasi cincin, melompat-lompat kang cincin tue. Lagi bagus simpan dalam poket sendiri jer.

::PITAM & PENING::


post Adyva kali nie nak cite pasal PITAM
bukan apa u ols.....
rentetan dr ENTRY di atas..masa majlis resepsi Zack & Noly
PENGANTIN PITAM...
ZACK pitam atau hampir nk pitam....
ye la......puncanya si ZACK jadi mcm tue
1. tAK cUKUP tIDUR
2. Terlalu Penat
3. Kuat Berfikir
4. Risau keadaan sekeliling
5. Perubahan cuaca - ye la...dr pagi panas terik smpai ke 12 tghari
then petang masa nak sanding HUJAN LEBAT giler smpai ke petang!!!~...
lencun jugak la tetamu yg dtg.....

so...MAK ANDAM pon menyarankan supaya Zack di beri hidu MINYAK KAPAK or LIMAU!!~
untuk meredakan kePITAMannya..hehehe
so samping, tengkolok, bengkong dan semua yg dipakai masa sanding td di buka
supaya sistem aliran udara dapat mengalir ke badan...
baru la zack okey sikit u ols...hehehhee
so mak andam pon suroh la BALIK
mandi air panas, makan ubat dan minum air panas...
rehat dan cukupkan tidur....


Apakah yang dimaksudkan dengan pening?
Pening ialah satu keadaan di mana seseorang itu merasa seperti hendak pitam atau tidak dapat mengawal keseimbangan badan apabila berdiri atau duduk. Ini mungkin disebabkan oleh kekurangan pengaliran darah dan bekalan oksigen ke otak dan saraf tunjang menyebabkan berlakunya penurunan tekanan darah secara tiba-tiba.
Perkataan-perkataan lain yang biasa digunakan untuk menerangkan pening ialah perasaan gayat, ringan kepala dan hilang keseimbangan, dan terhuyung-hayang. Walau bagaimanapun, gayat sebenarnya lebih merupakan perasaan seperti alam sekeliling berputar-putar/berpusing-pusing.
Pening jarang menjadi penyebab kepada penyakit yang serius. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa gangguan serius yang boleh menyebabkan pening, biasanya keadaan ini akan dialami bersama-sama dengan gejala-gejala lain. Gangguan-gangguan yang serius ini termasuklah masalah jantung seperti penyakit injap atau serangan jantung, strok dan tekanan darah rendah yang serius atau mengalami kejutan.
Mekanisma keseimbangan telinga dalam yang tidak berfungsi dengan baik juga boleh menyebabkan pening. Memandangkan mekanisma keseimbangan juga membantu mengawal pergerakan mata, pening jenis ini biasanya dikaitkan dengan rasa gayat. Selalunya dalam keadaan begini, alam sekeliling kelihatan seperti berputar-putar. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh jangkitan virus pada telinga dalam.
Ringan kepala pula ialah satu keadaan di mana kita terasa seperti hendak pitam dan selalunya berlaku semasa demam selsema atau flu. Ia biasanya tidak serius jika tidak diiringi dengan gejala-gejala lain.
Pengsan/pitam secara tiba-tiba (pengsan/pitam vasovagal) lebih mudah berlaku apabila seseorang itu berada dalam keadaan berdiri. Pengsan yang biasa selalunya didahului dengan rasa lemah, terhuyung-hayang dan loya.
Apakah faktor-faktor yang menyebabkan pening secara lazimnya?
Faktor-faktor yang biasanya menyebabkan pening ialah:
• Sakit yang teruk
• Hiperventilasi
• Sakit kepala
• Kecederaan
• Ketakutan
• Tekanan darah rendah
• Pengambilan darah
• Batuk teruk
• Meneran semasa membuang air besar atau kecil
• Berdiri terlampau cepat selepas berbaring atau duduk terutamanya bagi warga tua
• Jangkitan virus pada telinga dalam
• Mabuk
• Tekanan pada sinus karotid di leher (mungkin disebabkan oleh kolar baju yang terlalu ketat)
• Ubat-ubatan - terutamanya ubat penenang, ubat-ubat yang digunakan untuk sakit jantung, antikonvulsan, aspirin, Phenytoin, Gentamicin, Streptomycin, narkotik, sedatif dan kebanyakan ubat antihipertensi (anti darah tinggi).
• Jantung yang berdegup terlalu perlahan ( di bawah 30 kali/minit) atau terlalu cepat (sekitar 200 kali/minit)
• Migrain yang klasik atau migrain biasa
• Pergantungan kepada ubat-ubatan/dadah dan penyalahgunaannya.
• Alahan kepada ubat-ubatan
• Pembedahan telinga tengah atau trauma
• Penembusan membran timpanik
• Penyakit telinga (otitis media, labirintitis, mastoiditis, choleastoma, neuronitis vestibul)
• Gangguan penglihatan
Penjagaan sendiri
• Duduk beberapa minit dan tarik nafas panjang-panjang. Berdiri sekali lagi perlahan-lahan.
• Duduk atau berdiri perlahan-lahan untuk mengelakkan perubahan pengaliran darah ke kepala yang boleh menyebabkan pening.
• Elakkan kedudukan kepala atau perubahan kedudukan kepala yang boleh menyebabkan rasa gayat.
• Elakkan baring menelentang jika anda terasa gayat. Jika anda meninggikan sedikit belakang badan dan kepala anda dengan bersandar pada sesuatu, ia mungkin dapat membantu melegakan rasa berputar-putar yang dialami.
Adakah saya perlu mendapatkan pertolongan daripada pegawai perubatan apabila terasa pening?
Hubungi doktor jika:
• Rasa pening disertai dengan sakit dada, sakit kepala, kekeliruan, kehilangan pendengaran, perubahan penglihatan, rasa lemah pada tangan atau kaki atau kebas di mana-mana bahagian anggota badan.
• Merasa seperti hendak pitam atau anda langsung tidak sedarkan diri.
• Anda mengalami gayat yang teruk ( biasanya menyebabkan muntah-muntah) atau disamping rasa gayat anda juga mengalami kehilangan pendengaran atau sakit telinga yang ketara.
• Anda merasakan pening yang dialami merupakan kesan sampingan ubat yang diambil.
• Pening yang dialami berlarutan lebih daripada tiga hingga lima hari dan mengganggu aktiviti harian anda.
• Anda mengalami gayat yang teruk atau berpanjangan lebih daripada tiga hari, belum pernah diperiksa oleh doktor atau keadaan kali ini berbeza daripada sebelumnya.
• Anda mengalami ringan kepala yang berulang-ulang beberapa hari.
• Jika denyutan nadi anda kurang daripada 50 atau lebih daripada 130 kali seminit semasa anda merasa ringan kepala.



PUNCA

Berdiri lama, bilik yang terlalu panas, kekurangan udara, kurang darah, tekanan darah rendah.

Ini boleh berlaku bila-bila masa ketika hamil, tetapi biasanya tidak meninggalkan apa-apa kesan terhadap bayi.



LANGKAH PENCEGAHAN

Pakailah baju yang tidak menyimpan hawa panas.

Bawalah kipas tangan.

Pindahkanlah berat tubuh dari satu kaki kepada kaki yang satu lagi, sekiranya terpaksa berdiri lama.

Elakkan daripada berbaring di atas belakang kerana berat rahim menekan salur-salur darah yang utama dan melambatkan pengambilan darah ke jantung. Sebaliknya, letakkanlah bantal di atas belakang anda. Bangun perlahan-lahan, kerana tekanan darah anda menjadi rendah apabila anda berkeadaan santai atau relax.



PENAWAR

Apabila kepala anda mula terasa ringan, cuba tekan tapak kaki ke lantai dengan kuat.

Baringlah dengan mengiring, di atas sisi sehingga rasa pening hilang.


::MAJLIS RESEPSI ZACK & NOLY::



hye2 semua.......
JUMPA lagi new ENTRY Adyva..
kali nie nak cite pasal MAJLIS RESEPSI menyambut tetamu di sebelah PIHAK LELAKI
di alamat BLOK F, Jln Denai 4, Tmn Kempas Permai, 81200 JB...
agak meriah JUGAK la...
walaupon dalam keadaan CUACA HUJAN LEBAT..
tengok jer la KONSEP PELAMIN tue....dr WEEDING PLANNER NASHA BRIDAL u ols..
malatop!!~...
meja makan dr KAWAN2 jerks...hehehe
meriah VOGUE tau!!~...
dalam hujan2 lebat tue....
berarak tetap berarak u ols...
kompang dipalu, mantera di baca
siap ada PENCAK SILAT dr keturunan BUGIS lagi tau!!!
hehehehe.....

MAJLIS Yang bertema HITAM MERAH nie sgt menarik tau!!~.kelas...
jom kita lihat gambar2 lagi.....



hah...pic di atas nie saja adyva EDIT hitam pueth u ols....
sebab nak NAMPAKkan colour merah BUNGA-BUNGA CINTA Tue!!~.
waaaaaa...malatop x??heheheheh
tu la PENGAPIT pengantin lelaki!!~>.WAZ
over...yg penting BUTANG TAJAAN u olsssss
ops....diamond2 g2 kan~



nie la PIC masa POTONG KEK...
hah kalau nak tahu KEK nie di bawa KHAS oleh WAZ...
jauh dr KL...ia..KUALA LUMPUR!!!~..
kek tajaan kawan2 ZACK di sana...ex staff HYATT~..
waaaaaaaaaaaa...untong badan u ols...
kek pon tema HITAM PUTEH u ols....5 tingkat lagi!!~
kelas...hehehheheheheXD



hah nie plak masa makan beradap...
lihatlah UKIRAN-UKIRAN BUAH tue you ols...
kalau nak wat tempahan bgtahu adyva ok..
semua bisa di atur~..hehehehe



dan inilah KAWAN-KAWAN yang membantu dan mencerikan MAJLIS RESEPSI ini
waaaaaa....colourfull gambar2 nie
hehehehe......
ok u ols...apa2pon SELAMAT PENGANTIN BARU kepada ZACK & NOLY
semoga berbahagia ke anak cucu, dan di kurniakan anak2 yg comel GEBU mcm adyva!!~
waaaaaaaa........