Khamis, 30 September 2010

::SKRIP FAMILY DAY JA Group Of Companies::


Family Day J.A. Group of Companies 2010
HYE semua u olssssss.....ENTRY kali nie maybe yg terakhir sebelum berakhirnya BULAN SEPTEMBER...pastinya SEPTEMBER 2010 meninggalkan Adyva dengan SERIBU KEMANISAN...betol x??...
ok ENTRY kali nie adyva nak share dengan u ols mengenai SKRIP yang adyva buat untuk Mengacarakan majlis FAMILY DAY JA Group Of Companies....hurmm
JOM kita sama2 baca...........


Assalamualaikum w.b.t…..&.. Selamat Petang…

Hadirin dan hadirat yang dihormati,

Yang Di Hormati,
1. Tuan Haji Mohd Johar Bin Arif selaku Tuan Pengarah JA Group Of Company.
2. Puan Hajah Zuraidan Bt Zakaria, Director JA Venture Holding
3. En Omar Bin Adon, En Uzir Othman, En Zureen Abd Rahman
4. Puan Salmiah Sulaiman, En Mohd Adli Mohd Noor, En Abdul Halim
5. Dan semua kakitangan yang bersama-sama meraikan sambutan Hari Keluarga 2010.

- Setinggi-tinggi kesyukuran kepada Tuhan kerana dengan Kasih dan setiaNya dapat kita bersama-sama dalam Hari Keluarga J.A Group Of Companies 2010 yang menggabungkan :

• J.A Residence Hotel ( Mesmerize View Sdn Bhd )
• J.A Venture Holding Sdn Bhd
• J.A Bina Sdn Bhd
• J.A Tent Sdn Bhd
• ( Pondok Jati )

Lebat kemiri pohonnya rendah,
Dahan terikat tali perkasa;
Sepuluh jari kami menadah,
Mohon berkat yang Maha Esa.

- Dengan ini pihak Majlis menjemput En. Zureen Bin Abdul Rahman untuk membacakan doa semoga majlis kita lebih di berkati……..di persilakan…..

- Amin…amin….amin ya rabbal alamin….terima kasih kepada En Zureen

- Dengan Segala Hormatnya Majlis menjemput Tuan Pengerusi
Encik Mohd Faiz Bin Mohd Pandi untuk menyampaikan ucapan beliau.

- Majlis diteruskan lagi dengan ucapan alu-aluan sekaligus merasmikan Hari Keluarga Kumpulan Syarikat JA, dengan segala hormatnya di jemput Pengarah , Tuan Haji Mohd Johar Bin Arif untuk menyampaikan ucapan dan amanat di persilakan…..

Daun semulur di pekan sari,
Batang jerami rebah ke bumi;
Madah dihulur sembah diberi,
Kata disimpul pengikat kami.

- Terima kasih di ucapkan kepada Tuan Haji Mohd Johar Bin Arif diatas kesudiannya untuk menyampaikan ucapan sekaligus merasmikan Majlis kita pada hari ini.

- Dijemput para hadirin untuk ke meja buffet, dan sambil-sambil kita menikmati hidangan yg telah di sediakan oleh pihak Austin Hills Golf Resort ini.

- Sementara kita menjamu selera, apa kata kita teruskan majlis kita dengan Persemban dr TOP 5 Pertandingan Karaoke JA Group of Companies. Untuk makluman tuan/puan, Peringkat saringan telah di jalankan serentak dengan pertandingan bowling tadi bagi mengisi masa yg terluang.

- Pertandingan Karaoke ini akan di adili oleh 2 orang JURI iaitu:
1. En Zaki Masran
2. Puan Norhanie Rosli

- Tanpa membuang masa lagi kita TAMPILKAN seorang peserta pertama dari……………….yang akan mendendangkan lagu…………………
1. …………………………………dgn lagunya……………………
2. …………………………………dgn lagunya……………………

- Terima kasih kepada 2 orang Finalist dan kita nantikan siapakah JUARA Pertandingan Karaoke ini, sementara menunggu Jawapan apa kata kita teruskan dengan sesi penyampaian hadiah.

- Inilah masa yang di nanti-nantikan dan debaran kian memuncak….. Dengan ini dipersilakan En Uzir Othman ke pentas untuk menyampaikan hadiah SAGUHATI pertandingan Bowling
12……………………………………………
11……………………………………………..
10………………………………………………
9……………………………………………….
8……………………………………………….
7………………………………………………….
6…………………………………………………..
5…………………………………………………..
4…………………………………………………….

- Terima kasih kepada Encik Uzir Othman di atas kesudian beliau menyampaikan hadiah.

- Kita Redakan debaran KUMPULAN manakah yg akan menjuarai Pertandingan Bowling ini dengan menyaksikan persembahan drpd PESERTA Pertandingan karaoke, dengan ini kita mempersilakan…………………………
1. ………………………………………dgn lagunya……………………….
2. ………………………………………dgn lagunya……………………….
3. ………………………………………dgn lagunya……………………….

- Sebelum kita mengetahu siapakah JOHAN pertandingan bowling dan pertandingan KARAOKE, apa kata kita teruskan majlis kita dengan SESI CABUTAN BERTUAH, diminta semua hadirin bersiap sedia dengan nombor anda. Di jemput Che Omar Che Mamat ke pentas untuk menyabut undi dan memberikan hadiah kepada pemenang.. No pertama adalah…..101..bla…bla…bla

- Terima kasih kepada Che Omar Che Mamat diatas kesudian beliau DAN kepada yang lain sila bersabar kerana kita ada 6 lagi hadiah bertuah yang akan menanti anda!!!~.

- Di atas pentas sekarang tersedia KEK Tajaan daripada Puan Hajah Zuraidah Zakaria sempena dengan Sambutan Hari Keluarga JA Group Of Companies dan Sambutan Hari Jadi Untuk Semua staff JA Group yg lahir pada bulan JUN, JULAI DAN OGOS, dengan ini di persilakan :
1. Noormaiza Mazlan ( PA )
2. Othman Buang ( Security )
3. Norul Hasmat Mat Jaeh ( Driver Logistic )
4. Mohd Izzudin Muhammad ( EN )
5. Amirul Rasyid Mohd Daim ( EN )
6. Siti Nor Rashidah Abd Rashid ( Account )
7. Sabariah Hamid ( F&B Celcom )
8. Salmiah Sulaiman ( HR )
9. Maisarah Mariam ( FO )
10. Mohammad Azman Yahya ( Kitchen )
11. Amirah Fatimah ( Kitchen )
12. Mohf Faiz Sani ( Kitchen )
HAPPY BIRTHDAY TO YOU…..HAPPY BIRTHDAY TO YOU……nyanyi ramai2.

- Sekarang Di Jemput Tuan Haji Mohd Johar Bin Arif untuk menyampaikan Hadiah tempat ketiga, Naib Johan dan Johan
1. Tempat Ketiga jatuh kepada Kumpulan…………………………….
2. Naib Johan jatuh kepada Kumpulan………………………………..
3. Johan Bowling JA Group of Companies Jatuh
kepada kumpulan………………………………………
- Hadiah seterusnya akan disampaikan kepada :
1. Pemain Terbaik :……………………………………………..
2. Pemain yg kurang baik:……………………………………..

- Terima kasih kepada Tuan Haji Mohd Johar kerana sudi menyampaikan hadiah dan bergambar bersama para pemenang, TAHNIAH!!! Di ucapkan kepada pemenang dan kepada yang kurang berjata BOLEH CUBA LAGI di masa akan datang.

- Sekarang Tibalah masa yg ditunggu2 untuk mengetahu SIAPAKAH JOHAN Pertandingan Karaoke JA Group Of Companies, DENGAN Segala Hormatnya dipersilakan PUAN HAJAH ZURAIDAH Bt ZAKARIA ke pentas untuk menyampaikan hadiah;
1. Tempat Ketiga :…………………………………………
2. Tempat Kedua:………………………………………….
3. Tempat Pertama:……………………………………….

- Terima kasih kepada Puan Hajah Zuraidah Bt Zakaria diatas kesudian beliau menyampaikan Hadiah kepada para pemenang dan kepada semua peserta di ucapkan Tahniah dan kepada yang kurang berjaya Boley cuba lagi di masa akan datang
- Para hadirin di minta bersedia dengan nombor masing2 dan diminta en Omar Adun Sekali lagi untuk mencabut nombor bertuah kali ini…….

- Terima kasih kepada En Omar Adun kerana kesudian beliau menyampaikan hadiah.

- Nampaknya masa begitu mencemburi kita dan majlis SAMBUTAN HARI KELUARGA bagi KUMPULAN SYARIKAT JA telah pun sampai ke penghujung acara dan SAYA Ady Idris menyusun 10 jari sekiranya ada terlanjur kata dan saya bagi pihak pengurusan mengucapkan ribuan terima kasih diatas kerjasama anda semua.

- Terima kasih juga yang tak terhingga kepada para penaja …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
yang sudi menaja hadiah, voucher, hamper dll, kepada pihak pengurusan Austin Hills Golf Resort, terima kasih di atas layanan dan kepada semua yang terlibat dalam menjalankan Sambutan Hari Keluarga JA Group Of Companies.

Jika ada sumur di ladang,
Boleh saya menumpang mandi,
Jika ada umur yang panjang,
Boleh kita berjumpa lagi….

- Semoga berjumpa lagi di masa akan datang..
- Assalamualaikum dan Jumpa Lagi~




Hadiah / Jenama :
1. Handphone Nokia , Model 1616 – Tajaan Pihak Pengurusan
2. Camera DIGITAL Panasonic , Model LS 85 – Tajaan Pihak Pengurusan
3. Blender Jenama Philips
4. Kipas Jenama Sanyo
5. Oven Jenama………………………………..
6. DVD Player Jenama………………………….
7. Electronic Toaster
8. Kipas Meja jenama……………………………
9. Kipas Dinding…………………………………..
10. Hamper…………………………………………
11. VOUCHER Jaya Jusco RM 300
12. VOUCHER Parkson RM 100
13. …………………………………………………..
14. …………………………………………………..
15. …………………………………………………..
16. …………………………………………………..
17. …………………………………………………..
18. …………………………………………………..
19. ……………………………………………………
20. ……………………………………………………

TAJAAN:
1. Selaco Aluminium ( RM 500 ) 9.
2. Tai Hoe Hardware- Ah Kow ( RM 4000 ) 10.
3. Benai Jaya 11.
4. Vitafresh Sdn Bhd 12.
5. Arkitek Spektrum 13.
6. Chew Air-Cond & Electrical ( DVD ) 14.
7. Lin Hoo Brothers Sdn Bhd 15.
8. K C Super Tent 16.

::FAMILY DAY JA Group Of Companies::



hyeeee......JUMPA lagi dalam entry yg terbaru!!~..
rentetan dari ENTRY adyva dalam bidang pengacaraan aritu kan..
kali nie ADYVA nak cite la sikit tentang CORAT-CORET tentang event nie~..

hah...GAMBAR di atas tue la banner yang Adyva cadangkan kepada abg SISWO ( JA TENT )
dan adyva tunjuk pada Pn Zuraida untuk confirmation banner nie~...
hehehehe..SO SETUJUla penggunaan banner ini....hehehehehe TQ to en siswo ya~



ALL Committee member's....PICTURE nie kita gambar masa majlis dah hbs....
waaaaaaaaa......best sgt COZ tuan pengarah ada sekali!~...hehehehe

INI pula hadiah berupa TROFI untuk pertandingan KARAOKE tak OKEY~
hehehehee....tAHNIAh kepada pemenang!~


inilah dia HADIAH berupa TROFI untuk Perlawanan BOWLING~
nice x???hahahahaa....


PICTURE nie diambil beberapa hari sebelum EVENT FAMILY DAY bermula....
PENAT adyva dan rakan2 membungkos hadiah u olsss....ada part yang kena MINTAK hadiah ditaja oleh supplier...(bukan part adyva okey)..hahaha
part tue ada committee yg lain punya kerja...adyva TUKANG BUNGKOS HADIAH jerks!~hahahahaa
thanks a lot kepada yang banyak membantu!!~..hehehehe

Adyva bersama JUARA keseluruhan pertandingan BOWLING u ols...Mr Iskandar Ahmad!~

Yang nie plak CIK MYSARA dengan hadiah2 yang die KAUT sauk u olsssss....makan hati RAMAI pihak plak tue!!~..menang JUARA KARAOKE....cabutan bertuah lagi,.,,,,kelassss...BERTUAH BADAN!!~...malatop!~

HAH u olssss....inilah die CORETAN Adyva pasal FAMILY DAY yg berlalu JULAI lepas...
tggu entry selanjutnya okey...
nnt adyva nak cite pasal TEMPAT berlangsungnya EVENT nie~..
hehehehehe

Sabtu, 25 September 2010

::BUDI::



Di suatu perjalanan masa dari parut luka,

Tersingkap kesedaran luka yang berdarah,

Ibarat pasir digenggam dalam lautan,

Ibarat air menyimbah daun keladi,

Tiada manis harus disimpan kerna yang tinggal..

Hanya sepah untuk dibuang..




Bagaimana harus ADYVA mulakan dengan coretan ini ? kerna pangkalnya bukan tercipta 1 tapi lebih dari itu Cuma yang ADYVA pasti penghujungnya adalah satu, iaitu “kosong”. Keadaan ini ibarat seorang insan yang melangkah berpuluh tahun di bumi dengan kaum keluarga dan akhirnya pergi sebagai 1 hamba.




BUDI? tatkala kita menabur benih di atas bumi untuk menyemai rasa riak, sombong dan bongkak dunia kepada apa-apa kebaikan yang kita lakukan sedangkan asalnya kita boleh mendapat ganjaran yang lebih besar daripada sasaran kita sendiri iaitu rezeki, redha dan keberkatan Allah SWT.




BUDI? ketika bersedekah menghulurkan dua tangan yang diiringi dengan niat kanan untuk mengunjuk dan kiri untuk menghebohkannya perbuatan kita, sedangkan lebih baik memberi dengan tangan kanan yang seolah-olah tangan kiri tidak mengetahuinya.




BUDI? ketika kita susah menumpang hidup pada yang mampu, dia menyambut baik kedatangan kita namun mengadu-domba dan berwas-was buruk dibelakang kita sedangkan lebih baik berterus terang daripada menjadi manusia yang munafik... hanya baik di depan mata tetapi betapa kedana dan laknatnya kita dibelakang mereka.




Dari Ummur Ra'ih dari Salman ibnu 'Amir r.a, dari Rasulullah saw bersabda: "Sesungguhnya bersedekah kepada orang miskin itu pahalanya satu sedekah dan sedekah kepada sanak keluarga pahalanya dua kali sedekah, pahala sedekah, dan silaturrahim."


(Hadis Sunan An Nasa'iy Jilid 3. Hadis Nombor 2442)





BUDI? berbuat 100 perkara baik lalu meninggalkan 1 kesan kotor yang menjatuhkan maruah, harapan dan kepercayaan sedangkan jika benar berdiri dengan keikhlasan maka tidak sesekali akan mencemarinya."Buat baik berpadah-padah, buat jahat jangan sekali" Jangan menjadi islam yang 1000 tahun menegakkan agama tetapi menjadi hamba yang murtad dipenghujungnya... Nau’dzubillahimin zaliqh...




Dari 'Aisyah r.a., katanya Rasulullah saw. pernah ditanya orang: "Amal yang bagaimanakah yang paling disukai Allah?" Jawab beliau, "Amal yang dikerjakan secara tetap walaupun sedikit.


(Hadis Sahih Muslim Jilid 2. Hadis Nombor 0755).




BUDI? Bila kita diberi kelebihan, kekuatan dan kesempatan untuk membantu kepada mereka yang memerlukan dan menjadi bahan 'ungkitan'. Apakah yang kita panggil sebagai 'Budi' sedangkan segalanya tidak lagi bererti dari seribu pahala yang kita cari akhirnya berakhir dengan sebuah dosa ?




Mewartakan kepada kami Muhammad bin Yahya, mewartakan kepada kami Abu Nuaim, mewartakan kepada kami Israil dari Al-Hakam, dari Abu Juhaifah, dia berkata: Rasulullah SAW. bersabda: "Barangsiapa yang bertindak dengan tindakan yang baik, kemudian diamalkan tindakan tersebut setelahnya, maka baginya mendapat pahala serta pahala amal mereka tanpa terkurangi sedikitpun pahala-pahala mereka." Dan barangsiapa yang bertindak dengan tindakan yang buruk, kemudian diamalkan tindakan itu setelahnya, maka baginya memperoleh dosa serta seperti dosa-dosa mereka tanpa terkurangi sedikitpun dosa-dosa mereka sama sekali." Dalam Az-Zawaid: Isnad hadis ini Daif.


(Hadis Sunan Ibnu Majjah Jilid 1. Hadis Nombor 0207)




BUDI? Dihiasai dengan dosa mengungkit, dosa riak, dosa sombong, dosa fitnah, dosa bohong dan akhirnya bergelar manusia munafik ! Hanya melewati hidup yang penuh KESEPIAN dari RIUHAN mulut kita sendiri ?, TANGISAN yang kita cari dari hilai KETAWA kita sendiri ?, dan dari himpunan GUNUNG pahala lalu terhakis menjadi sebuah tanah RATA kosong yang digali untuk KUBUR kita sendiri ?

Mungkin kita lupa, setiap orang yang berbudi berada nun di atas kerana ketika itu roda kehidupannya sedang berada di atas sana dan akan tiba harinya roda itu bakal berpusing meletakkan dia di bawah ? kerana dunia tidak ada janji kekalnya...




”Tuhan mencipta kita dengan dua pasang tangan, satu untuk memberi dan satu lagi untuk menerima”

Bak kata orang tua dahulu kala... ”orang berbudi kita berbahasa”
Nota Kaki::Adyva memperoleh PERNYATAAN ini dr sebuah pembacaan dan hasil Google....yang cuba Adyva relatedkan dengan keadaan semasa....selamat membaca~!!!

::PENGAT PISANG ADYvA::


SALAM semua....
hah..harinie adyva betol2 RAJIN nak memasak tau...
apa lagi...PENGAT PISANG menjadi juadah minum petang Adyva la...
hahahahhaahXD...
Adyva bukan apa u ols......ye la, Adyva nie mana la tahu nak masak2 yg berat2 bagai kan...ADYVA mmg suka masak yg ringan2 mcm nie....
lagipon dessert mcm nie senang dan TIDAK MEMERLUKAN adyva duduk lama di dapur!!~
hahahahahahaaXD

ok la..
jom kita tengok apakah bahan-bahan dan cara memasaknya!~...

MENU::PENGAT PISANG ADYVA

BAHAN-BAHANNYA::


5 - 6 biji Pisang berangan
2 MUG air
Santan KOTAK ( skang dh moden u ols...)
xpayah susah2 nak perah2 bagai...hah sekotak cukup
Gula Melaka sebuku
Sagu Biji
Daun Pandan




CARA-CARANYA::

1) masukan santan KOTAK sekotak dan 2 MUG air dan didihkan
2) masukkan gula melaka dan kacau rata
3) pastikan api tidak terlalu besar ya sebab nnt SANTAN akan cepat pecah minyak
so..biar api slow jer...
4) Pisang berangan tu potong BULAT-BULAT u ols....then masukan dalam santan yg mendidih tue...
5) masukan sekali daun pandan tau bagi wangi
6) masukan sagu biji ....
7) biarkan 10 minit dan boley tutup apinya...

senang jer kannnnnnnn..xsusah.....
boley la u ols cuba.....

Jumaat, 24 September 2010

::CEKODOK PISANG ADYVA::



hyee......JUMPA lagi di ENTRY yg berkaitan tentang makanan...
haaa...jgn x tahu adyva nie IKOT mood lau nak masak...
TAPI lau nak makan xpayah ikot mood..
hahahahahahhahaXD..

kali nie Adyva nak berkongsi dengan u ols pasal resepi CEKODOK PISANG ADYVA atau nama lain disebut JEMPUT-JEMPUT PISANG...

MENU : CEKODOK PISANG ADYVA


BAHAN-BAHANNYA :
10 - 15 Biji Pisang Berangan ( kalau xde pisang Berangan pisang apa2 pon boley u olss...apa??/pisang tue??/hah jgn notty2 okeyyy..nie BLOG bukan BLOG 18sx tau!!)walauponnnnnnnnnnnnnnnn
2 - 3 cawan tepung gandum
Sedikit Garam ( nak bagi rasa lemak-lemak siki)
Gula secukup rasa ( kalau x nak taruk pun x per )
air ( ikot Kepekatan )
Minyak untu menggoreng...

CARA-CARANYA :
1) memula KUPAS pisang2 tersebut dan lenyek
2) masukkan garam dan gula secukup rasa
3) kemudian masukan tepung TAPI awas jgn terlalu banyak drpada pisang tue..nnt xde rasa PISANG rasa tepung jer u ols...hahahahaha
4) kacau / gaul rata sehingga sebati...
5) panaskan minyak dan mula menggoreng
6) hidangkan pada tetamu

NOTA KAKI : ada sesetengan org buat cekodok nie letak SODA BIKARBONAT atau serbuk penaik, tapi bg adyva, adyva x suka sebab nanti LEBEY BANYAK serap minyak!!~..
hehehehehee...SO..selamat mencuba...



p/s: adyva buat CEKODOK PISANG nie masa kedatangan tetamu adyva tau..ZAKI dan KZ..hahaha..PIC pic nie KZ la yang amek n edit so adyva just pinjam semula..
so nie la PIC HIDANGAN yang ala2 mantap u ols...dengan MUG ala english style..kelas gitu kan??hehehehehe

::Adyva & Bidang Pengacaraan::

hye....
salam semua......
ENTRY kali nie membicarakan tentang MINAT ADYVA...
hahahahahXD...pasti ada yang memtertawakan ....tapi ADA AKU KESAH??
hahaha....
adyva suka Bidang Pengacaraan...ntah kenapa..
selain karaoke ( akan adyva wat satu ENTRY untuk Topic ini)...adyva lebih suka menjadi EMCEE atau pengacara majlis...
disebabkan oleh minat dan KEPERCAYAAN yang diberikan oleh organisasi dan pihak yang bertanggungjawab menjadikan adyva dapat merealisasikan BAKAT TERPENDAM...
hehehehe..walaupon x banyak majlis yang adyva handle..tetapi boleh lah dibanggakan dengan pencapaian yang adyva berikan...ALHAMDULILAH setipa majlis yang adyva kendalikan berjalan lancar....

JOM kita lihat gambar2 Adyva semasa mengendalikan majlis ya.....
walaupon x banyak tapi adalah sedikit...hehehe

1) Gambar nie adalah gambar terbaru masa bulan Julai 2010..masa nie ADYVA jadi pengacara majlis untuk HARI KELUARGA JA GROUP OF COMPANIES yang diadakan di AUSTIN GILLS GOLF RESORT di Taman Mount Austin JB.....happening giler.....


2)Gambar nie plak adalah sewaktu sesi Cabutan Bertuah...kena turun stage u ols...
hahahhaa....adyva hanya MELIHAT SAJERKS perjalanan hadiah2 tersebut tanpa satu pon TERSANGKOT pada adyva....adeh...xde rezeki u olsss....
3) nie la gaya adyva yang telah di CANDID oleh Mysara!!!~..hahahaha


4) hah..gambar nie plak masa Adyva mengendalikan majlis REUNION BATCH 14....INSTITUT HOSPITALITY YAYASAN PELAJARAN JOHOR...batch Adyva la nie masa study Diploma in HOTEL MANAGEMENT...waaaaaa...TEMANYA Black & White Glamors u ols...ok x Fesyen Adyva nie??
pssst...KITA menang pakaian Terbaik tau u ols.....
waa........mcm mana tu emcee ley menang!!~,,hahaha
bukan i yg pilih diri sendiri tau u ols...............keji!!~
hahahaahaha


5) Gambar yang nie pula adalah gambar semasa mengendalikan SEBUAH MAJLIS ANUGERAH INSTITUT HOSITALITY YAYASAN PELAJARAN JOHOR di dewan MAWAR JOHOR BAHRU( x ingat btach berapa) mereka merupakan pelajar Junior Adyva...dan SUDI menggunakan Khidmat Adyva dan rakan ( miss Wani) untuk mengacarakan majlis mereka.....best & Happening & yang penting rasa diri ini GLAMOUR u ols...hahahahaha.....sebab?? Adyva kan Senior...
banyak yg bergambar tapi MANA NTAH gambar2 tu sume....harusssssssssss la peminta2 adyva simpan wat kenangan kannnn.,...hahahahahaha

Itulah serba sedikit coretan Adyva pasal BIDANG PENGACARAAN ini...
tapi ada satu lagi...ADYVA cuba nak melangkah SETAPAK lagi dengan menyertai TOP HOST 2010...waaaa......siap wat rakaman video lagi..(nnt adyva cari n share ngan u ols ok)..dan adyva masih lagi simpan KATA-KATA Ringkas yg merupakan syarat wajib TOP HOST iaitu:SAYA ADALAH TOP HOST 2010 kerana......
nie die Coretan Adyva.....eiii malulah.....

"“Saya adalah Top Host 2010 kerana”saya merasakan saya mempunyai bakat serta kredibiliti untuk menjadi seorang pengacara tv dan bertutur secara spontan adalah satu kelebihan. Saya memandang bidang pengacaraan ini merupakan satu bidang yang harus dikuasai oleh anak muda masa kini kerana ianya dapat memberikan satu impak motivasi diri untuk berhadapan dengan pelbagai ragam dunia masa kini. Kredit dapat diberikan sekiranya kita mampu berhadapan dengan semua kelompok masyarakat dan juga yang paling utama dapat mengubah kita menjadi lebih berkeyakinan. Tugas yang dipikul melebihi usaha untuk membawa masyarakat ke arah pembangunan sosial yang berterusan. Bidang penyiaran adalah ikon kepada masyarakat dalam banyak perkara. Medium penyiaran dilihat sebagai platform paling berkesan yang dapat menghubungkan masyarakat dengan maklumat semasa. Justeru, stesen penyiaran TV3 memainkan peranan besar dalam mendidik dan membuka minda masyarakat menerusi maklumat penting yang mahu disampaikan.
Berada dalam bidang penyiaran dan menjadi seorang pengacara bukanlah kerana ingin mengejar populariti tapi sebaliknya saya dapat merasakan rancangan ini dapat mencungkil bakat-bakat terpendam yang ada di dalam diri setiap orang. Bidang pengacaraan ini juga dapat membuka satu lembaran baru kepada saya kerana bukan saja saya meminati dunia penyiaran tetapi pengalaman sebagai pengacara amatur untuk sebuah acara kecil seperti majlis anugerah dan makan malam di tempat belajar saya memberikan saya peluang untuk menonjolkan bakat yang saya miliki. Ruang dan peluang yang diberikan amat saya hargai.
Malaysia Top Host merupakan satu jambatan yang membolehkan semua insan yang mempercayai bakat mereka untuk menunjukan bakat serta memberi sedikit peluang kepada pihak pengurusan TV3 untuk memandang bakat ada serta penilaian yang telus membolehkan seorang Top Host dipilih. Saya berkeyakinan tinggi dan ini merupakan satu tapak permulaan. Bidang penyiaran dan kewartawanan adalah dua cabang utama dalam pengajian sebaran am di Malaysia. Penyiaran merujuk kepada industri penyiaran yang merangkumi penyiaran radio dan television. Manakala kewartawaan merujuk kepada kewartawanan akhbar dan kewartawanan majalah.
Walaupun tiada pengalaman dan pengetahuan dalam bidang penyiaran, bukanlah alasan untuk tidak berjuang. Tidak mustahil, sesuatu pasti akan tercapai jika rajin berusaha. Memegang prinsip itu, saya tidak akan berputus asa belajar dan mendalami selok belok dalam bidang penyiaran. Bidang saya pilih berbeza dan apa yang dipelajari di universiti memang jauh menyimpang. Dengan menyertai program ini, saya bersedia untuk mempelajari perkara baru "

ok u olsssss....jumpa lagi di ENTRY akan datang~...daaaaaaaaaaa

Khamis, 23 September 2010

FATAMORGANA & TRANSKRIPSI Sang Pencipta




SEKIAN LAMA..
Adyva hanya melalui jalan ni..terdetik ingin singgah..melihat faktor alam disini...
aku cuba menyelusuri erti kedamaian yg masih bersisa disini..
sekian lama dijamah manusia..
dan kini aku pula cuba mendekatinya...


Adyva disini
melontar sejauh pandangan
kecamuk kecamuk jiwa yg berdentum dentam
menggodam perasaan...
hanya yang mengerti dapat merasainya....

Disini Adyva cuba untuk mengalirkan jiwa dan perasaan
sederas air mengalir..
melepaskan kocakan
yg bunyinya mendamaikan sebuah runtun perasaan
menyelak helaian-helaian LALANG yang menghiasi kaki alam ini..
menjadikan sebuah laman yang AGUNG ciptaanNYA...

Dulu dulu....alangkah baik
aturan langkah ini..
sebijak alam.. sendiri mencipta gandingan
unsurnya bagaikan kena..
hijau..jernih..sejuk...hingga kedasar nya dapat kusaksikan
betapa kesentosaan yg kau hadirkan
buat penyeri.. andai ada sebuah hati nan lara
dan kerinduan...adakah ia...!!!
hanya sebuah IMAGINASI yang menuhi alam FATAMORGANA ini...
mengisi ruang TRANSKRIPSI indah nukilan ADYVA

Tunggulah aku akan kembali..lagi .....BUAT ALAM SANG PENCIPTA
yang penuh dengan
FATAMORGANA KEHIDUPAN mencoret TRANSKRIPSI JIWA penulisanku..
aku akan kembali~....



skang adyva nak BERNASYID pula...lagu berkaitan
ENTRY kali ini yang menceritakan tentang FATAMORGANA...
dr kumpulan HIJJAZ...


Pulanglah pada Tuhan cahaya kehidupan
Syarat bahagia di dunia
Akhirat kekal selamanya pada Allah

Sudah menjadi lumrah kehidupan di dunia
Cabaran dan dugaan mendewasakan usia
Rintangan dilalui tambah pengalaman diri
Sudah sunnah ketetapan Ilahi

Deras arus dunia menghanyutkan yang terleka
Indah fatamorgana melalaikan menipu daya
Dikejar dicintai bak bayangan tak bertepi
Tiada sudahnya dunia yang dicari

Begitu indah dunia siapa pun kan tergoda
Harta, pangkat dan wanita melemahkan jiwa
Tanpa iman dalam hati kita kan dikuasai
Syaitan nafsu dalam diri musuh yang tersembunyi
Pulanglah kepada Tuhan cahaya kehidupan
Keimanan ketakwaan kepadanya senjata utama

Sabar menempuh jalan tetapkan iman di hati
Yakinkan janji Tuhan syurga yang sedia menanti
Imanlah penyelamat dunia penuh pancaroba
Hidup akhirat kita kekal bahagia
Imanlah penyelamat dunia penuh pancaroba
Hidup akhirat kita kekal bahagia

Pulanglah pada Tuhan cahaya kehidupan
Syarat bahagia di dunia
Akhirat kekal selamanya pada Allah
Allah

::Gaya Adyva::



HAHAHAHAHHAHAAHXD
ENTRY kali nie nak cite sikit la pasal Adyva nie...
Bukan apa U ols....saja la nak SHOW OFF kan...
kang ada plak x kenal SIAPA ADYVA!!~...hehehe

hurmm...Adyva nie suka sangat bergambar dan POSING2 maut u ols...
lepas tu kalau free adyva suka EDIT2 pic....xkesah la pakai apa pon..
PHOTOSOP???LIGHTROOM??? PICASA??? or PICNIC???
semua dyva dah try and MIX & MATCH la u ols..
so jadilah mcm nie....it's Adyva~
waaaaaaaaaaaaaaaaa......

Serba Sedikit mengenai gambar diatas....
hurmm...Adyva nie keja SALES so..sbgai Sales person..
adyva kena la keluar masuk jumpa guest, client or sapa2 jer u ols...
kadang2 bukan bab kerja pon adyva kena keluar wat kerja...

1....mcm PIC yang pegang BAKUL BUNGA tu kan...hahaha
adyva kena pergi ke FLORIST kat sebelah Thistle Hotel ( lupa jap apa nama FLORIST tue)...hahaha
so...BUNGA dah siap so kita posing la dulu...hahahahaa

2...PIC yang lama kawasan hijau tu plak adalah pic kat BUKIT TIMBALAN...masa nie ada JB ARTS FESTIVAL yang berlangsung di JB..
so mereka ada berurusan dengan adyva berkaitan dengan BILIK PENGINAPAN dan juga makan minum..
so..adyva kena lah berjumapa dengan ORGANIZER MISS SUZIE YAP berkaitan dengan payment mahupun tempahan...
hurmm..sementara menunggu or selepas selesai kerja adyva..apa lagi..
kita posing sakan la u ols...
WAJIB ada seseorang yg sudi amek PIC kita..hahaha
then ley la show off pada semua ..
x gitoo??
hahahaha

NEXT entry...adyva PUBLISH plak pasal GAMBAR-gambar yang adyva edit ya...hehehehehe
tunggu NEXT ENTRY~

Sebuah Rindu Ini....


Hye...
Kali nie pula adyva nak berbica mengenai SEBUAH RINDU INI.....
kadang kala bila bersendirian....kita akan merindukan SEMUA yang pernah kita lalui..
yang pernah kita alami....
lagi-lagi bila Rindu yang datang bertandang tu adalah RINDU PADA seseorang yang pernah memenangi hati kita, membuatkan kita gembira disampinya...
kadang kala tu bila bersendirian juga..
kita akan jadi lebih KREATIF...
seperti adyva.....kalau SEPI bertamu, keseorangan di kamar...
PEN dan kertas manjadi peneman setia
xkiralah APA JUA lakaran atau coretan PASTI terhasil dari sebuah
IMAGINASI yang kudus ini~...
dan SAAT sepi begini adyva telah pon mencoretkan sekeping NUKILAN mengenai
"SEBUAH RUNDU INI".....

diSiNI aDa RindU YanG kuGumPalkan,
inGin Ku LontarKan,
BertEruSAn bEtaPa SekSanya HatI,
IngIn Ku sImpaN...TerasA BetaPa SediHnya,
LantaS...KusImpUL ia MenJadi Benang-BeNang KenanGan,
aGar iaNya tIdAk TerLalU peDih,
UntUk aKu PenDamkan....
NamuN kU tAHu..pASti Ada Juga Calar Di hAti Ini,
daN BetApa Sukarnya,
MengAtaSi RiNdU Ini,
Dan KinI KusedARi BahaWA Aku TerLalu RinDu,
RinDu Pada SeBuah PerTemuaN,
RinDu pAda SeBuah SenYuman,
RinDu pada TingKahNya,
RinDu pAda Watak-wataKnya,
Dan SeSunGguhNya...
RinDu padA SeGAlanYa....

Buat teman semua....
NUKILAN ini adyva tulis semasa di KUALA LUMPUR tahun 2004....
adyva belek2 semula DIARI USANG yang penug sejarah suka duku dicatatkan....
so adyva terjumpa dan SALIN semula di BLOG MYSPACE....
kalau xpercaya sila lawati MYSPACE ADYVA ya....
so NOW...
adyva amek dan KONGSIkan di BLOG terbaru adyva nie..
hurmm....inilah die Sebuah Rindu Ini......

Camar, Laut, Ombak Itu & KITA~


SALAM mesra semua....
KALI ini Adyva nak berkongsi SAJAK @ NUKILAN yang ernah adyva Coretkan buat mengisi hati adyva dikala sepi....
KALAU x silap adyva....NUKILAN ini adyva tulis pada tahun 2004...
masa itu Adyva sedang menjalani latihan praktikal di CARCOSA SERI NEGARA...
antara Julai 2004 - November 2004..
kalau x silap adyva lagi..masa nie adyva rasa SEPI sangat..
ntah kenapa..YE la..kehidupan di KOTA KUALA LUMPUR dan masa tu Adyva x ramai kawan mcm skang...so boley dikatakan masa byk hbs di BILIK dan tempat Praktikal...
SO...tu yang terciptanya Nukilan yg bertajuk:

"CAMAR, LAUT, OMBAK ITU & KITA"

CamAR itU...
MengingAtkAn Kita Kepada Laut,
LauT Itu..
menGinGatkat kIta Pada OmBAk,
OmBAk Itu,
MenGiNgaTkan Kita KepAda KeHidupan,
KekAdaNG Kita Alpa,
Kita LuPA,
kepAda Laut DaN OmbaK Itu,
Maha LuaS daN BerGeloRa,
NaMun KitA sBgai SeoRAng NeLayaN,
DidADa SaMudeRa,
IbARat SeorAng PeJuanG,
Dan Laut Serta OmBak Itu HanyaLaH,
SaTu GelaNgang PerJuaNgan,
HarUs DiTemPuhi daN Di Gagahi,
DenGan segUmpal SemAngaT Waja,
DeMi meLaksaNAkan Sebuah TAngguNjAWab,
Dan PenGHaraPan,
Ia Tak akAN MeNyerah SerTa GemeNtaR,
KeraNA Laut DaN OmbAk iTu,
ADAlah HakIkat Sebuah KeHiduPan,
HaRus BerRAni dan HArus TABAh,
Dengan sERibu KeAZAman..
demi SebUAh KeHidupAn yg HakiKi..

itulah HASIL Nukilan kala SEPI...
actually..adyva terjumpa SAJAK nie semasa adyva dok belek2 PAGE MYSPACE Adyva...
ye la..BERKURUN lama x on9 Mysapce kan....skang zaman FACEBOOK~..
hahahaha...so adyva copy semula n share kat BLOG nie~..
kepada teman2 semua nantikan Nukilan seterusnya ya~...hehehehe

Rabu, 22 September 2010

KAWANKAH....?????



HYE U OLS....
kali nie Adyva nak berkongsi mengenai satu NOTE's yang pernah adyva letak die FACEBOOK dan berkongsi dengan kawan2 di FACEBOOK....jom kita BACA~


1) kawan tu BKN mcm main FUTSAL.
Mula-mula kejar... dah dapat sepak...

2) kawan tu BKN mcm main SKATE .
Mula-mula gosok.. . lepas tu pijak...

3) kawan tu BKN mcm main RAGBI.
Mula-mula tangkap.. . dah dapat tendang.. .

4) kawan tu BKN mcm PAMPERS .
dah pakai,buang.. .

5) kawan tu BKN mcm BARANG KEMAS .
Waktu baru beli pakai. .. Dah sengkek gadai. ..

6) kawan tu BKN mcm PELANGI .
Hari cerah takde.. . hujan gerimis baru muncul...

7) kawan tu BKN mcm KERETA .
Rosak skit,jual. .. ambik kereta baru.. .

8) kawan tu BKN mcm CHIPSMORE .
kejap ade kejap takde.. .

9) kawan tu BKN mcm BANK .
Bila dah takde duit,pegi kat sana ambik. ...

10)lagi...kawan tu mcm ape ye????


Walau ape pun tanggapan org tentang kawan...
bagi saya,kawan tu penting.
Seorang kawan takkan biarkan kawan dia menangis,
sedih,berduka dan sebagainya.
Kawan yg sejati adalah seorang kawan yang dapat diajak duduk dan
berbincang tentang pelbagai perkara.
Yang penting,seorang kawan akan sentiasa menghadiahkan senyuman kpd
kawan-kawannya.. .

Sesekali jadilah kawan yang mendengar dari yang hanya bercerita,
ambillah masa untuk memahami hati dan perasaan kawan
kerana dia juga ada rasa takut,
ada rasa bimbang
sedih dan kecewa
dia juga ada kelemahan dan dia juga perlukan kawan
sebagai kekuatan
jadilah kita sebagai kawannya,
kita selalu melihat dia ketawa,
tetapi mungkin sebenarnya
dia tidak setabah yang kita sangka
disebalik senyumannya itu
mungkin banyak cerita sedih
yang ingin diluah kan
kita tidak tahu........
tetapi
jika kita cuba jadi
sahabat seperti dia
mungkin kita akan tahu....



DAN...
inilah diantara KOMEN dan komentar yang telah di CORETKAN di notes ini...

Shieda Rashid kawan yg sejati saling memahami isi hati kwnnyer... xpnh jemu mnasihati sesame sendiri... tp bkn mgkritik...

Ady AdyVa mengKRITIK demi kebaikan???
salah ker???TAPI yg menerima kritikkan tu pula kenalah berfikir kenapa dia dikritik!~...hurmm...

Shieda Rashid huhuhuhuhuhuhu..... kritik tlampau kasar tuk seorg teman tp teguran ok kot... hahahahaha.... kalo dikritik oleh org lain mgkin ok... tp dari kwn sendiri rasenyer cam berbisa sungguh... huhuhuhu

Ady AdyVa waaaaa....tapi sebagai kawan apasalahnya kritik kawan sendiri demi kebaikkan~,..
TAPI cara penerimaan die jer kena betol~

Shieda Rashid betoi2.... hehehehehe...

Ady AdyVa tQ shieda~...
hope kita sama2 ley improve skill BERKAWAN kita~...
gud luck~

Nur Faezah Jaffar kawan.......kdg bole jd lawan.... kawan.....ade yg baik n ade yg makan kwn.... kawan.... begitu lah kawan...

Mysara Tyler Hadzim KAWAN 2 BUKAN MCM ANJING...BILE PEGANG KENA SAMAK...

Myeza Mazlan yeah..kawan yg sejati akan mendengar luahan suka duka sahabatnye...akn bersama dlm susah & senang.akn menegur dimana ada ksilapan demi kbaikan..

Ady AdyVa yeah betol....bukannya BILA DI TEGUR terus kondem diri down bagai dan outos asa....tapi MENGAMBIL TEGURAN atau kritikan kdr kawan tu sbg kayu pengukur!~>..

Myeza Mazlan yeah!dan jgnla jd manusia spt 'habis madu sepah dibuang'....jmpe yg baru,yg lame dilupakan.....~

Ady AdyVa SETUJU 100%....

Ezan Ezzan TGjohan alamak!!!! bb yg plg terlambat nk komen....huhu......siti no komen.....hehe.....
jap eh dd...bb cr ilham dulu...kang ptg2 ckit....bb lontar kn ayat bunga2 cinta nye.....he8x.......

Ady AdyVa wokeh BB..didie tggu!!~

Mysara Tyler Hadzim bb nk bg idea???lambat la nokkkkkkkkkk

Ady AdyVa dh lunch hour nie...bb punya idea x smpai2 lagi~

Mysara Tyler Hadzim kannnnnnnnnn.....lalu lok heng nok...x smp lg ni...simpang perani,pastu kua simpang nk g jemaluang...jauhhhhhhhhhh~

Ady AdyVa terus tup2 sampai simpang TANGKAK....
mana jalan nak u turn plak!!~>
mmg la lmbt smpai WALL AKU kan!~
hahaha
Ezan Ezzan TGjohan jln kat tiram jem....sbb tu lmbt...huhu

Ady AdyVa yo la BB~

Hani Rosle BB jalan kaki ke tu BB ? ^.^
Ady AdyVa pls KOMEN yg berkaitan dgn yg di POST~..\tQ...

Shahril Manan kawan bukan cam TNB jap ada karen, jap takder karen.

Mysara Tyler Hadzim tetap shah~ pitammmmmm... mkn karen siollllll

Wazreduan B Abdul Wahid tiba2 TNB........pening aku.......masa nak charge karen bukan main lagi melekat.....kalo bar dah fulll.....ader dia muncul......KWN kah cam nih....bagai handphone n charger dia


Mysara Tyler Hadzim charger lau cokia punye...mana leh pakai waz...

Wazreduan B Abdul Wahid motifnya......kadang2 chager cokia ni lah sahabat sejati......lagi2 brand nokia.....besepah kat bazar JB nun....nak g sejengkal jerk.....
Mysara Tyler Hadzim motifffffffff kaitan bazar???? pasar karat

Mysara Tyler Hadzim wazzzzzzzzzz~!!!!hanjz
Wazreduan B Abdul Wahid sampai ati kawan i ni......hanjz kan i.....wtf btl la

Inn Mahat sweet!

Ady AdyVa tq inn

Ady AdyVa KAWAN bukan seperti POKOK getah!!~..\habis GETAHnya pokok ditebang!!~..

Que Harieysz Khan malas jew nak melaha..tgu mase jew ok..



ITULAH die antara luahan-luahan PENDAPAT yang telah dilontarkan oleh SAHABAT-SAHABAT Adyva~...
hahahahaha,...ada yg lari topic, ada yang TEPAT setepek mengena...ada yang betol2 SERIOUS dan ada yang menyentap u ols...
tapi bg adyva..apa pun kawan jgnlah menjadi LAWAN....
jagalah hati kawan, tanpa kawan SIAPALAH kita dlm menjalani kehidupan ini, dan KAWAN yang melupakan kawannya yang lain adalah seperti KATA-KATA di atas~

::BUBUR KACANG DURIAN::


Hye semua....
ENTRY kali nie Adyva nak berkongsi dengan semua la....
ADYVA nie ikot mood u ols kalau nak masak...
hah...kali nie TRAGEDI nie berlaku pada sebelom puasa...
masa tu musim BUAG DURIAN...kat kampung Adyva kali nie DURIAN menjadi la pula...berbuah banyak...THEN Bonda Adyva pun bekalkan lah buah2 durian nie....
adeh....
sampai satu tahap DAH x nak MAKAN...dah menolak~...
so..adyva pon terfikir nak BUAT BUBUR KACANG HUJAU dengan Durian~...

Bahan-bahannya:

1/2 cawan kacang hijau direndam 3 jam dan kemudian direbus sehingga pecah.

2 biji durian

1 helai daun pandan ( petik kat belakang umh mak cik di LCA )

1/2 cawan gula melaka

2 @ 3 sudu sagu biji ( adyva punya sagu bijik color PINK u olsssss....

SEKOTAK Santan Segera ( x payah susah2 dalam dunie MODEN skang nie )

sedikit garam



Cara Masaknya:

1. REBUS kacang hijau sehingga PECAH

2. LEPAS tue, Satukan santan, daun pandan, garam dan durian. Masak dengan api yang kecil dan kacau selalu sehingga sedikit menggelegak.

3. Masukkan kacang hijau yang telah direbus tadi berserta gula . Kacau sehingga kuah menggelegak dan angkat

4. Boleh la dihidangkan kepada tetamu, TAPI yang penting kalau nak SHOW OFF satu alam, kena la amek GAMBO..so...garnish la sikit, masuk dlm mangkok n edit~..
hehehe..

5. Boley la sedekah sikit pada JIRAN tetangga u ols....

6. Adyva memilih makan dengan Roti PUTEH...

7. Esok pagi adyva g OPIS , adyva bawak bekal u ols....jimat SARAPAN pagi adyva~..hehehe....satu opis merasa~
waaaaaaaaaaaaa...

best...best...best...
NEXT ENTRY nnt adyva nak cite pasal PENGAT PISANG plak~

::RASA DARI CELAH HATI::


Bismillah..
Entry kali ini bg adyva adalah sangat berbeza...seringkali adyva bermain dengan kata-kata, tapi kali ini adyva ada sesuatu untuk dikongsikan...lebih2 lagi ianya keluar dr lubuk hati adyva yang akan menerbitkan satu KATA-KATA dari HATI~


Adyva memulakan tulisan ini dengan izin dari Allah SWT.. Mungkin tulisan ini lain ceritanya dengan yang lain tetapi akar umbinya tetap sama iaitu ku lihat dan ku rasa dari pengalaman ku sendiri..

Sering kali peristiwa itu menjadi tanda tanya kepada ku.. Mungkinkah segala rasa dan kenyataan itu berbeza bagi setiap manusia ? Sehingga menjadi satu tabiat dan sikap yang membentuk seorang insan untuk menjadi lebih peka dan afdal kepada kehidupannya... Atau mungkin kehadiran keyakinan yang rendah untuk memiliki kesempurnaan diri ? Atau juga langsung tidak mahu mengubah apa-apa kerana takut untuk berhadapan dengan kenyataan ?

Entahlah... Walau apa pun persoalan yang dilontarkan.. Hakikatnya inilah kehidupan yang terpaksa kita tempuhi dalam kerendahan keredhaan dalam diri.

Rasa ?
Sering dikaitkan dengan sesuatu yang tidak bisa kita lihat tetapi hanya bisa disentuh oleh hati dan perasaan. Lalu kita cuba ungkapkan ia dengan belaian dan kata-kata.. Namun ciptaan Allah SWT pada 'rasa' itu lebih besar dari segala perbuatan sekalipun dibina segah Taj mahal untuk menggambarkan betapa hebatnya 'rasa'.

Kita takkan bisa melihat ajaibnya 'rasa' jika kita tidak hadir dalam semangat jiwa kita sendiri untuk meluahkan segalanya dalam bentuk sebulat perbuatan baik kata-kata mahupun sentuhan. Bagiku, insan yang hidup dalam jiwanya adalah insan yang menikmati seluruh hidupnya dengan penuh erti dan makna. Syurga itu ada kekal di sana (akhirat) tapi 'rasa' akan menemukan kita dengan hembusan angin syurga di sini (dunia), dengan keikhlasan yang ada di hati.

Keadaan akan jadi berbeza jika insan yang hidup dalam karektor lahiriahnya yang hanya berpandukan pandangan sosial semata-mata.. Mungkin memuaskan hati semua orang tapi bukan hatinya sendiri dan sesat dalam perjalanan hidupnya sendiri kerana terlalu banyak tanda tanya yang tiada berpenghujung dan tiada jawapan ikhlas yang nyata.. Mungkin yang ada cuma lakonan lahiriah dan watak kenyataan semata-mata. Apa Akhirnya ? Mungkin juga cuma tinggal simpati dan kata takziah ! Erm.... Kemudian hati akan berbisik "bersyukur pada apa yang ada". Jadi apa guna akal yang tiada batasan ? Apa guna Tuhan cipta tulang empat kerat ? Apakah segala kata-kata redha yang tiada keikhlasan itu terus-menerus akan keluar ?

Kita mungkin takkan membuka mata jika belum kenal buku dan ruasnya. Tapi bila dah kena batang hidung sendiri, ketika itu pula wujud persepsi kotor.. Contonnya "Biarlah ini terjadi.. Hanya Tuhan saja yang membalas segala kejahatan" paling tidak pun "Hari ni hari aku, ada juga hari kau nanti". Rentetan dari cerita itu, kita seolah-olah menyerah pada Tuhan untuk menghukum segala kejadian sedangkan itu semua berpunca dan bermula dari sebarang 'persoalan' yang kita timbulkan.. Bagus ! Inilah org tua-tua cakap "menepuk air di dulang terkena muka sendiri", kalau dah sendiri yang mula kenapa tidak sendiri yang menghabiskan ??

Itu adalah kenyataan yang apa saja rasanya baik manis, pahit, tawar, asam ataupun masin.. Kita kena terima dan tempuhi juga.. Kerana ini adalah hidup yang takan ada sempurnanya tapi sesungguhnya kita mampu membuatkan ia secukup rasa..

Selasa, 21 September 2010

::SUATU RASA ITU::







Hye ...Salam CERIA semua :)






jam tepat 6 pagi....SUBUH2 mcm nie tetiba adyva teringat sebuah



CORETAN yang pernah Adyva lakarkan pada 4 February 2010 lalu.....



masih tercatat lagi Tarikh dan Masa 01.35petang



di LCA Adyva....



Ntah kenapa....SUATU RASA ITU pernah dan selalu LAHIR dari dlm lubuk hati ini...



HAHAHAHAHAHAXD kelakar pon ada tapi...



itulah KENYATAAN yg perlu adyva tempuhi dan lalui...



nak buat mcm mana u ols....nama pon kehidupan kan...



tanpa RASA itu xde makna la kehidupan di alam ini kan..?






WALAU apa pun RASA yang menerjah arus gelojak kehidupan kita,..



jgn sesekali kita sesalkan TAU....



kalau boley IGNORE...kita ignore jer ..



SEBAB...RASA itu satu keadaan yang semulajadi/natural..



xboley dipaksa atau SENGAJA di wujudkan...hurmmm...






SO...kita terima saja keadaan SUATU RASA ITU ...



IF kita serious..kita LAYANNnnnnnnn jer la RASA itu..



kalau menyampah...pekata kita IGNORE ataupon buat perkara yg lebey berFAEDAH!!~..



hahahahahhaahXD....



ok la u ols...



PEKATA u ols...hayati BAIT-BAIT nukilan SAJAK adyva coretkan ini ya...



nnt kalau ada sajak2 lain yg adyva karang boley adyva KONGSI bersama



Daaaaaaaaaaaa.......LOVE u ols...






::SUATU RASA ITU::






Kehangatan suatu masa,
Membuatkan rasa itu milik kita,
Menjengkit mencipta satu memori,
Lalu dikepilkan didalam diari masa,
Menjadi lakaran yang tidak akan hilang.

Rasa itu,
Menikam benak sanubari,
Mencipta ruang omongan kosong,
Mengalun warna merah, biru dan hitam..
Diadun menjadi sebuku gumpalan telenovela
Dalam sebuah hikayat cerita yang musnah
Di samping keabadian yg tersemat dikalbu.

Satu rasa yang telah pergi,
Membawa bersama rasa-rasa yang lain ikut sama,
Meratah setiap pergerakkan.
Ikut sama angin senja yang mati,
Sepi membisu seribu kata,
Membuat rasa itu tidak merasa
Malah pahit dan payau memukau rasa!~

Terbitnya lantera diufuk timur,
Membuka satu ruang rasa yang baru
Pada seorang bergelar insan,
Yang berjalan menuju satu fatamorgana,
Mencipta ilusi realiti
Dalam satu cita yg mempunyai rasa tersendiri
Dalam meniti hari berlalu
Memungkinkan seribu kemungkinan
Untuk sebuah kehidupan hakiki
Mengalun manja ombak melodi
Mengisi ruang nikmat
Mengecap bahagia...

Kini rasa itu telah hadir
Kini...apa kau rasa
Aku dah rasa.....
Apa rasamu..itu rasaku.....
Memutih mencorak rasa
Menghijau menyegar alam..
Memberi seribu rasa
Dalam onak liku kurasai...
Merasai apa yang ingin kurasa!~
Ady Idris [ 1.35pm-teratak usang]








hurmmm.....MOTIF adyva guna PIC mcm nie??
sukati la u ols....hahahah..

Nie la MOOD adyva masa menulis coretan SUATU RASA ITU....tapi lekas2 adyva IGNORE dan buang jauh2...rasa mcm x PERLU nak simpan lagi


kannnnnnnnnnnnnnnnnn.........lebey baik HAPPY!!~...


daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

::AIDILFITRI 2010::



salam SEMUA.....
semoga u ols semua dalam keadaan sihat2 ya~..

HARI nie adyva nak berkongsi pasal HARI RAYA yang baru saja berlalu pada 10 September 2010 aritu....tahun nie amat bermakna SEBAB adyva dapat cuti 1 MINGGU tau..apa lagi....RAYA SAKAN la u ols...hehehehe

ENTRY hari nie bermula dengan tema KEPULANGAN YANG DINANTI..nak tahu sebab apa??hahaha..
u ols tengok la pic kat atas tu......HALAMAN RUMAH Adyva....SEUMUR hidup x pernah pasang PELITA u ols...adeh...tahun nie SAKAN 30 BIJIK pelita sekeliling rumah...
nie suma pasal adek adyva yang ke TIGA la tue.....
dok nak berPELITA bagai kan....hahaa
janji MERIAH u ols...............nama pun KEPULANGAN YANG DINANTi...!!~
waaaaaaaaaaa



u ols nak tahu x...
jam 12 tengah malam masa BAPAK adyva dok KUAR wat keja2 RELA (menjaga keamanan kampung kekdahnya)....adyva ngan BONDA dok mengemas umah...adik2 suma dah masuk TIDUR..hahaha...apa lagi DECOR time la....
KONSEP::ENGLISH GARDEN
walaupon x sepenuhnya merealisasikan KONSEP ini tapi......BOLEY lah dibanggakan sebab TAHUN Nie jugak BUAT PERTAMA KALINYA adyva menggunakan BUNGA HIDUP atau FRESH FLOWER untuk konsep decoration tahun ini~...



TAHUN Nie konsep raya WARNA WARNI.....adyva bergaya sakan la u ols....cuba tengok BUTTON baju melayu di dada adyva tu!!~..meriah x??
waaaaaaaaaa......SILAU dek non mata kamu kamu semua...hahaha....MENGERLIP gitooo..
kau ada???ada???hahahhaa.....
so....INILAH dia GAMBAR ADYVA SEKELUARGA.....saksikanlah.....hehehehehee




SEBELUM SESI BERGAMBAR...adyva sekeluarga akan ada sesi BERMAAF-MAAFAN bersama ahli keluarga....haaaaaa.....dimulakan dengan ABANG yg paling SULUNG..siapa lagi kalau BUKAN adyva la!!~.hahahaha
nie ada sedikit pic untuk tatapan u ols.....hehehehehe



SESI bergambar pon bermula la...hehehe....tadi dah bergambar FAMILY skang gambar bersama adik beradik plak..hehehehe
tengok la...SIAPA paling CANTIK, VOGUE, MACHO, TAMPAN, SEGAK, BERGAYA, MALATOP!!~
hahahahaha.....korang NILAIkan ok~.



PUAS sesi bergambar..masa untuk MENZIARAH Ke KUBUR Arwah Adik dan Pusara2 jiran2 terdekat......AL-FATIHAH~...(lihat ENTRY 20 September 2010)

Isnin, 20 September 2010

::AL-Fatihah to Mohd Azli Bin Idris::



KITA mulakan Blog kita hari nie dengan bacaan surah AL-FATIHAH.......

Salam semua...

Hari nie dah masuk 20 SEPTEMBER 2010..
satu hari yang akan sentiasa Adyva ingat dan kenang sepanjang hayat ini..
kerana bagi Adyva...hari ini adalah ULANG TAHUN KELAHIRAN buat arwah "adik" Adyva yang ke 20 tahun....

Adyva Berkongsi BINTANG yang sama dengan arwah adik, VIRGO...kami sama dilahirkan pada bulan SEPTEMBER...

tapi ALLAH s.w.t lebih menyayangi dia dan adik telah kembali ke rahmatullah pada 4 Julai 2000...arwah adik telah selamat disemadikan di Tanah perkuburan felda tenggaroh 3 pada petang 4 Julai 2010...

KALAUlah adik masih Hidup masa kini....
mungkin kami akan kelihatan sebaya antara satu sama lain
dan adyva ada 4 adek lelaki dan seorang adik perempuan
sekrang nie..Adyva ada 3 adek lelaki sahaja

CUBA lihat gambar nie....



gambar adyva dan adik2 yang lain....JIKA arwah Azli maseh ada lagi....PASTI kami semua akan kelihatan sama tinggi untuk raya kali ini 2010...
tapi....apakan daya...DIA pergi buat selamanya disaat kami semua sedang membesar.
yang ada kini hanyalah PUSARA yang SEPI buat tinggalan kami semua..



JIKA ada kelapangan Adyva akan kesini, bercakap dengan PUSARA umpama ADIK ada disepan mata, kadang2 menangis, walaupon sudah 10 tahun berlalu, hanya PUSARA inilah yg tinggal buat KAMI semua, taburan kelopak bunga pada pagi aidilfitri lalu memenuhi pusaraNYA....

Adyva selalu guna perkataan ..."Dik..abang datang..kami semua datang, mak ngan bapak pon ada nie.."...kebiasaanya setiap SYawal kami akan membaca YASSIN di pusara adik...dan pastinya AIR MATA KErinduaan itu akan mengalir tatkala membaca surah Yassin~....

DAMAILAH engkau disana
MOHD AZLI BIN IDRIS
semoga rohmu dicucuri rahmat dan menjadi penunggu setia KAMI sekeluarga di
PINTU SYURGA!~..
AL-Fatihah~

Ahad, 19 September 2010

::HAPPY BIRTHDAY ADYvA::

hurmm...JAM dah hampir 3 pagi...aku nak bercerita mengenai BIRTHDAY aku yg ke-25 tahun genap pada 2 SEPTEMBER 2010 aritu...
sambutan SEDERHANA...di ulangi..SEDERHANA pada bulan RAMADHAN al-MUBARAK 1431...


Hyee....salam MESRA semua....salam 1 MALAYSIA...

PIC nie saja POSE semasa aku di SUPRISEkan oleh WAZ (housemate) yang dengan SEBAIK HATINYA (walauponnnnnnnnnn...)...telah mendapakan potongan sebanyak 50% diskaun berbuka puasa di

THISTLE HOTEL JOHOR BAHRU

....thanks kepada KZ, ZAKI, Mysara, Zack, Noly dan Jessie yang sama2 meraikan UlangTAhun kelahiran saya~...
tQ so much u olssssssssssssss



hah u ols...LIHATlah..tema untuk kali ini adalah SESUCI Seputeh KASIH Adyva~..gitooooooooo kekdahnya.....semua mengikot tema KECUALI Mysara

( pic di bawah u ols tengok la ya...)

p/s: KZ pakai baju RAYA yg dibeli pada 31 Ogos..baju baru ngan KASOT baru u ols...semata2 nak pergi sambut birthday ADYVA~>.waaaaaaaaaaaaaaa



INILAH dia TEMAN2 Adyva yang sudi JOIN sekali majlis berbuka Puasa di

THISTLE HOTEL JOHOR BAHRU

....lihatlah.....
makan....makan...makan....~...



INILAH KAMI...
bila habis jer aktiviti2 yg UTAMA...apalagi..BERGAMBAR berphotoshoot SAKAN la kami~
hahahaha...baru best u ols......
PUSING 1 thistle hotel tu bergambo!!~
lagi2 si KZ x cukup2 tanah nak bergambo!!si ZAKI sakan posing2 maut!!~..
adyVA??
hahahaha.....shhh..RAHSIA~
lalalalalalallalaa



inilah SAYA...adyVa..
dan SEMPENA Ulang Tahun Kelahiran saya yang ke 25Tahun nie...
adyva berharap agar lebih VOGUE, CANTIK, success,, malatop, BERJAYA dalam Bidang yg diceburi, menjadi pekerja CEMERLANG, pelajar TERBILANG dan mengekalkan dan memperbaiki segala kelemahan yg ada....

p/s: gambar dr KZ...sangat CANTIK!!~..pose yg menarik!~..dan yg paling penting RAMAI makan hati u olsssssssssss.....

apa????u ols nak video Birthday Adyva>??
ada...ada....ada...jgn risau!~...
Adyva akan cuba mencari dan memasukan dalam Blog nie ya...~

try CLICK
http://www.facebook.com/profile.php?id=1249460662#!/video/video.php?v=157471097602189

KAU TETAP PERGI



Merupakan sebuah karya
yang aku simpan dalam
LIPATAN memori aku
kau tetap Pergi
merupakan sekilas kata-kata yang
terbit secara spontan melalui
mindaKU yg aku CORETkan pada
3 FEBRUARI 2010
jam 7.30mlm di kamar usang di LCA~...
inilah HASILNYA yg terCIPTA setelah MENDAPAT tajuk YG AKU inginkan~

MOTIF aku guna PIC kumpulan
IndieBAND HUJAN
ini adalah kerna PIC nie sgt2 berkesan!~
...aku suka!!~....
xkesahlah apa org nak kata...
betol x??




KAU TETAP PERGI...

Waktu itu...
Datang dan pergi tanpa menoleh lagi...
Kau hadir tika kau memerlukan....
Tika masa itu hadir tanpa berundur lagi...
Ada kau ingat lagi....waktu itu..disuatu masa?

Hanya satu memori indah tercoret..
Lembaran itu penuh nukilanku..
Yang kau coretkan buat aku simpan dan ianya kekal
Menusuk sanubari kala dikenang
Menjengkit ke ingatan kala bersendiri..

Kau tetap pergi
Walau tanpa izinku....walau tanpa diseru..
Namamu hadir tika sendirian...
Memori ini kuat menjalar
Memenuhi ruang azali...
Menerjah kewarasan fikiran....

Kau tetap pergi..
Walau masa terhenti seketika
Kau tetap melangkah...
Menuruti seribu lembah tanpa rasa bersalah
Tanpa menoleh kembali
Ke lembah yg suatu ketika dulu kau pernah datangi..
Dengan motif dan lakaran demi lakaran
Yang dicoretkan penuh warna..
Penuh melodi...penuh dramatik...

Kau tetap pergi...
Kala terik mentari menyinar..
Kala hujan menitis membasahi bumi
Kala membelah jalanan berliku
Kau tetap pergi....kau tetap pergi..
Berlalu meninggalkan seribu memori..
Coretan nan kekal abadi..
Tersemat indah mekar mewangi...
Kadangkala mengamit suatu rasa duka
Lalu ku izinkan ianya pergi...kerna kau tetap pegi!!!~

Kau tetap pergi
Kau tetap pergi....pergi....dan pergi..........
Ady Idris [ 3 February 2010 ] 7.30pm...dikamar Usang

SETAHUN kemudian.....


Hello....bertemu lagi~..hehehe


Hurmm..tetiba malam nie aku tercari-cari semula APAKAH BLOG aku yg pernah aku SIGN IN dulu....hahahaha

nie semua gara2 si WAZ yg beria2 sakan nak buat Blog....apa lagi..

dengan GIGIHnya aku nak mengUPDATE la Blog nie...


KRONOLOGInya..hahahaa...first CATATAN Blog aku adalah pada JULAI 2009..

so..setahun selepas itu pada 18 September 2010 aku baru mngupdate buat akli keDUA~..hahahaa

adakah update kali keTIGA akan ada pada tahun HADAPAN 2011???

kita sama2 nantikan ok~...


so...sepanjang PENINGGALAN aku terhadap dunia BLOG nie..mcm2 hal la yg Terjadi u ols...

ada Suka, Duka, Suka Suki ( eh motiff)..lalala...

mcm2 la..hehehe


so aku tengah PLAN mcm mana nak CREATE blog aki supaya nampak TERSENDIRI dan bergaya ADYVA~.....

hurmm...ok la....

anything aku akan cuba update di BLOG pula...

ala2 DIARI on9 kan~..hehehehe