Rabu, 22 September 2010

KAWANKAH....?????



HYE U OLS....
kali nie Adyva nak berkongsi mengenai satu NOTE's yang pernah adyva letak die FACEBOOK dan berkongsi dengan kawan2 di FACEBOOK....jom kita BACA~


1) kawan tu BKN mcm main FUTSAL.
Mula-mula kejar... dah dapat sepak...

2) kawan tu BKN mcm main SKATE .
Mula-mula gosok.. . lepas tu pijak...

3) kawan tu BKN mcm main RAGBI.
Mula-mula tangkap.. . dah dapat tendang.. .

4) kawan tu BKN mcm PAMPERS .
dah pakai,buang.. .

5) kawan tu BKN mcm BARANG KEMAS .
Waktu baru beli pakai. .. Dah sengkek gadai. ..

6) kawan tu BKN mcm PELANGI .
Hari cerah takde.. . hujan gerimis baru muncul...

7) kawan tu BKN mcm KERETA .
Rosak skit,jual. .. ambik kereta baru.. .

8) kawan tu BKN mcm CHIPSMORE .
kejap ade kejap takde.. .

9) kawan tu BKN mcm BANK .
Bila dah takde duit,pegi kat sana ambik. ...

10)lagi...kawan tu mcm ape ye????


Walau ape pun tanggapan org tentang kawan...
bagi saya,kawan tu penting.
Seorang kawan takkan biarkan kawan dia menangis,
sedih,berduka dan sebagainya.
Kawan yg sejati adalah seorang kawan yang dapat diajak duduk dan
berbincang tentang pelbagai perkara.
Yang penting,seorang kawan akan sentiasa menghadiahkan senyuman kpd
kawan-kawannya.. .

Sesekali jadilah kawan yang mendengar dari yang hanya bercerita,
ambillah masa untuk memahami hati dan perasaan kawan
kerana dia juga ada rasa takut,
ada rasa bimbang
sedih dan kecewa
dia juga ada kelemahan dan dia juga perlukan kawan
sebagai kekuatan
jadilah kita sebagai kawannya,
kita selalu melihat dia ketawa,
tetapi mungkin sebenarnya
dia tidak setabah yang kita sangka
disebalik senyumannya itu
mungkin banyak cerita sedih
yang ingin diluah kan
kita tidak tahu........
tetapi
jika kita cuba jadi
sahabat seperti dia
mungkin kita akan tahu....



DAN...
inilah diantara KOMEN dan komentar yang telah di CORETKAN di notes ini...

Shieda Rashid kawan yg sejati saling memahami isi hati kwnnyer... xpnh jemu mnasihati sesame sendiri... tp bkn mgkritik...

Ady AdyVa mengKRITIK demi kebaikan???
salah ker???TAPI yg menerima kritikkan tu pula kenalah berfikir kenapa dia dikritik!~...hurmm...

Shieda Rashid huhuhuhuhuhuhu..... kritik tlampau kasar tuk seorg teman tp teguran ok kot... hahahahaha.... kalo dikritik oleh org lain mgkin ok... tp dari kwn sendiri rasenyer cam berbisa sungguh... huhuhuhu

Ady AdyVa waaaaa....tapi sebagai kawan apasalahnya kritik kawan sendiri demi kebaikkan~,..
TAPI cara penerimaan die jer kena betol~

Shieda Rashid betoi2.... hehehehehe...

Ady AdyVa tQ shieda~...
hope kita sama2 ley improve skill BERKAWAN kita~...
gud luck~

Nur Faezah Jaffar kawan.......kdg bole jd lawan.... kawan.....ade yg baik n ade yg makan kwn.... kawan.... begitu lah kawan...

Mysara Tyler Hadzim KAWAN 2 BUKAN MCM ANJING...BILE PEGANG KENA SAMAK...

Myeza Mazlan yeah..kawan yg sejati akan mendengar luahan suka duka sahabatnye...akn bersama dlm susah & senang.akn menegur dimana ada ksilapan demi kbaikan..

Ady AdyVa yeah betol....bukannya BILA DI TEGUR terus kondem diri down bagai dan outos asa....tapi MENGAMBIL TEGURAN atau kritikan kdr kawan tu sbg kayu pengukur!~>..

Myeza Mazlan yeah!dan jgnla jd manusia spt 'habis madu sepah dibuang'....jmpe yg baru,yg lame dilupakan.....~

Ady AdyVa SETUJU 100%....

Ezan Ezzan TGjohan alamak!!!! bb yg plg terlambat nk komen....huhu......siti no komen.....hehe.....
jap eh dd...bb cr ilham dulu...kang ptg2 ckit....bb lontar kn ayat bunga2 cinta nye.....he8x.......

Ady AdyVa wokeh BB..didie tggu!!~

Mysara Tyler Hadzim bb nk bg idea???lambat la nokkkkkkkkkk

Ady AdyVa dh lunch hour nie...bb punya idea x smpai2 lagi~

Mysara Tyler Hadzim kannnnnnnnnn.....lalu lok heng nok...x smp lg ni...simpang perani,pastu kua simpang nk g jemaluang...jauhhhhhhhhhh~

Ady AdyVa terus tup2 sampai simpang TANGKAK....
mana jalan nak u turn plak!!~>
mmg la lmbt smpai WALL AKU kan!~
hahaha
Ezan Ezzan TGjohan jln kat tiram jem....sbb tu lmbt...huhu

Ady AdyVa yo la BB~

Hani Rosle BB jalan kaki ke tu BB ? ^.^
Ady AdyVa pls KOMEN yg berkaitan dgn yg di POST~..\tQ...

Shahril Manan kawan bukan cam TNB jap ada karen, jap takder karen.

Mysara Tyler Hadzim tetap shah~ pitammmmmm... mkn karen siollllll

Wazreduan B Abdul Wahid tiba2 TNB........pening aku.......masa nak charge karen bukan main lagi melekat.....kalo bar dah fulll.....ader dia muncul......KWN kah cam nih....bagai handphone n charger dia


Mysara Tyler Hadzim charger lau cokia punye...mana leh pakai waz...

Wazreduan B Abdul Wahid motifnya......kadang2 chager cokia ni lah sahabat sejati......lagi2 brand nokia.....besepah kat bazar JB nun....nak g sejengkal jerk.....
Mysara Tyler Hadzim motifffffffff kaitan bazar???? pasar karat

Mysara Tyler Hadzim wazzzzzzzzzz~!!!!hanjz
Wazreduan B Abdul Wahid sampai ati kawan i ni......hanjz kan i.....wtf btl la

Inn Mahat sweet!

Ady AdyVa tq inn

Ady AdyVa KAWAN bukan seperti POKOK getah!!~..\habis GETAHnya pokok ditebang!!~..

Que Harieysz Khan malas jew nak melaha..tgu mase jew ok..



ITULAH die antara luahan-luahan PENDAPAT yang telah dilontarkan oleh SAHABAT-SAHABAT Adyva~...
hahahahaha,...ada yg lari topic, ada yang TEPAT setepek mengena...ada yang betol2 SERIOUS dan ada yang menyentap u ols...
tapi bg adyva..apa pun kawan jgnlah menjadi LAWAN....
jagalah hati kawan, tanpa kawan SIAPALAH kita dlm menjalani kehidupan ini, dan KAWAN yang melupakan kawannya yang lain adalah seperti KATA-KATA di atas~

::BUBUR KACANG DURIAN::


Hye semua....
ENTRY kali nie Adyva nak berkongsi dengan semua la....
ADYVA nie ikot mood u ols kalau nak masak...
hah...kali nie TRAGEDI nie berlaku pada sebelom puasa...
masa tu musim BUAG DURIAN...kat kampung Adyva kali nie DURIAN menjadi la pula...berbuah banyak...THEN Bonda Adyva pun bekalkan lah buah2 durian nie....
adeh....
sampai satu tahap DAH x nak MAKAN...dah menolak~...
so..adyva pon terfikir nak BUAT BUBUR KACANG HUJAU dengan Durian~...

Bahan-bahannya:

1/2 cawan kacang hijau direndam 3 jam dan kemudian direbus sehingga pecah.

2 biji durian

1 helai daun pandan ( petik kat belakang umh mak cik di LCA )

1/2 cawan gula melaka

2 @ 3 sudu sagu biji ( adyva punya sagu bijik color PINK u olsssss....

SEKOTAK Santan Segera ( x payah susah2 dalam dunie MODEN skang nie )

sedikit garam



Cara Masaknya:

1. REBUS kacang hijau sehingga PECAH

2. LEPAS tue, Satukan santan, daun pandan, garam dan durian. Masak dengan api yang kecil dan kacau selalu sehingga sedikit menggelegak.

3. Masukkan kacang hijau yang telah direbus tadi berserta gula . Kacau sehingga kuah menggelegak dan angkat

4. Boleh la dihidangkan kepada tetamu, TAPI yang penting kalau nak SHOW OFF satu alam, kena la amek GAMBO..so...garnish la sikit, masuk dlm mangkok n edit~..
hehehe..

5. Boley la sedekah sikit pada JIRAN tetangga u ols....

6. Adyva memilih makan dengan Roti PUTEH...

7. Esok pagi adyva g OPIS , adyva bawak bekal u ols....jimat SARAPAN pagi adyva~..hehehe....satu opis merasa~
waaaaaaaaaaaaa...

best...best...best...
NEXT ENTRY nnt adyva nak cite pasal PENGAT PISANG plak~

::RASA DARI CELAH HATI::


Bismillah..
Entry kali ini bg adyva adalah sangat berbeza...seringkali adyva bermain dengan kata-kata, tapi kali ini adyva ada sesuatu untuk dikongsikan...lebih2 lagi ianya keluar dr lubuk hati adyva yang akan menerbitkan satu KATA-KATA dari HATI~


Adyva memulakan tulisan ini dengan izin dari Allah SWT.. Mungkin tulisan ini lain ceritanya dengan yang lain tetapi akar umbinya tetap sama iaitu ku lihat dan ku rasa dari pengalaman ku sendiri..

Sering kali peristiwa itu menjadi tanda tanya kepada ku.. Mungkinkah segala rasa dan kenyataan itu berbeza bagi setiap manusia ? Sehingga menjadi satu tabiat dan sikap yang membentuk seorang insan untuk menjadi lebih peka dan afdal kepada kehidupannya... Atau mungkin kehadiran keyakinan yang rendah untuk memiliki kesempurnaan diri ? Atau juga langsung tidak mahu mengubah apa-apa kerana takut untuk berhadapan dengan kenyataan ?

Entahlah... Walau apa pun persoalan yang dilontarkan.. Hakikatnya inilah kehidupan yang terpaksa kita tempuhi dalam kerendahan keredhaan dalam diri.

Rasa ?
Sering dikaitkan dengan sesuatu yang tidak bisa kita lihat tetapi hanya bisa disentuh oleh hati dan perasaan. Lalu kita cuba ungkapkan ia dengan belaian dan kata-kata.. Namun ciptaan Allah SWT pada 'rasa' itu lebih besar dari segala perbuatan sekalipun dibina segah Taj mahal untuk menggambarkan betapa hebatnya 'rasa'.

Kita takkan bisa melihat ajaibnya 'rasa' jika kita tidak hadir dalam semangat jiwa kita sendiri untuk meluahkan segalanya dalam bentuk sebulat perbuatan baik kata-kata mahupun sentuhan. Bagiku, insan yang hidup dalam jiwanya adalah insan yang menikmati seluruh hidupnya dengan penuh erti dan makna. Syurga itu ada kekal di sana (akhirat) tapi 'rasa' akan menemukan kita dengan hembusan angin syurga di sini (dunia), dengan keikhlasan yang ada di hati.

Keadaan akan jadi berbeza jika insan yang hidup dalam karektor lahiriahnya yang hanya berpandukan pandangan sosial semata-mata.. Mungkin memuaskan hati semua orang tapi bukan hatinya sendiri dan sesat dalam perjalanan hidupnya sendiri kerana terlalu banyak tanda tanya yang tiada berpenghujung dan tiada jawapan ikhlas yang nyata.. Mungkin yang ada cuma lakonan lahiriah dan watak kenyataan semata-mata. Apa Akhirnya ? Mungkin juga cuma tinggal simpati dan kata takziah ! Erm.... Kemudian hati akan berbisik "bersyukur pada apa yang ada". Jadi apa guna akal yang tiada batasan ? Apa guna Tuhan cipta tulang empat kerat ? Apakah segala kata-kata redha yang tiada keikhlasan itu terus-menerus akan keluar ?

Kita mungkin takkan membuka mata jika belum kenal buku dan ruasnya. Tapi bila dah kena batang hidung sendiri, ketika itu pula wujud persepsi kotor.. Contonnya "Biarlah ini terjadi.. Hanya Tuhan saja yang membalas segala kejahatan" paling tidak pun "Hari ni hari aku, ada juga hari kau nanti". Rentetan dari cerita itu, kita seolah-olah menyerah pada Tuhan untuk menghukum segala kejadian sedangkan itu semua berpunca dan bermula dari sebarang 'persoalan' yang kita timbulkan.. Bagus ! Inilah org tua-tua cakap "menepuk air di dulang terkena muka sendiri", kalau dah sendiri yang mula kenapa tidak sendiri yang menghabiskan ??

Itu adalah kenyataan yang apa saja rasanya baik manis, pahit, tawar, asam ataupun masin.. Kita kena terima dan tempuhi juga.. Kerana ini adalah hidup yang takan ada sempurnanya tapi sesungguhnya kita mampu membuatkan ia secukup rasa..