Isnin, 22 November 2010

::DAULAT TUANKU::


D.Y.M.M SULTAN IBRAHIM IBNI
ALMARHUM SULTAN ISKANDAR
SULTAN DAN YANG DIPERTUAN BAGI NEGERI DAN JAJAHAN TAKLUK JOHOR DARUL TA'ZIM

 • D.Y.M.M Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar, diputerakan pada 22hb. November 1958 di Hospital Besar Johor Bahru (Sekarang Hospital Besar Sultanah Aminah)
 • Putera pertama dari sepuluh (10) orang adik beradik, Baginda mula menerima pelajaran di Taman Didikan Kanak-Kanak Tunku Ampuan Mariam Johor Bahru kemudian memulakan pelajaran formal di Sekolah Temenggong Abdul Rahman (1), Johor Bahru.
 • Paduka ayahandanya D.Y.M.M Almarhum Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail telah menghantar D.Y.M.M Tuanku belajar di Trinity Grammer School Australia pada tahun 1968 hingga 1970.
 • Setelah tamat persekolahan, D.Y.M.M Tuanku telah dihantar ke Pusat Latihan Tentera Darat (PULADA), Kota Tinggi, selama 3 tahun untuk menerima latihan asas ketenteraan.
 • Dalam bidang kesukanan pula, permainan polo merupakan permainan yang sangat-sangat digemari dan juga merupakan seorang pemain polo yang sangat handal dan terkemuka bukan sahaja di negeri ini bahkan dirantau Asia.D.Y.M.M Tuanku pernah menyertai permainan polo di Singapura, Manila dan Brunei.
 • Selain bermain polo, D.Y.M.M Tuanku juga gemar bermain tenis, boating (Water ski), payung terjun, menembak dan memandu kereta laju (sport car).
 • D.Y.M.M Tuanku sangat mengambil berat tentang kegiatan-kegiatan sosial di dalam negeri dan amat mesra dengan rakyat. D.Y.M.M Tuanku ialah Penaung Persatuan Bulan Sabit Merah Negeri Johor.
 • D.Y.M.M Tuanku telah dilanik sebagai Tunku Mahkota Johor di dalam satu upacara yang sederhana tetapi penuh istihadat di Istana Besar Johor Bahru pada 3hb. Julai 1981. Pelantikan ini telah dilakukan oleh ayahandanya iaitu Almarhum D.Y.M.M Sultan Iskandar dengan disaksikan oleh Yang Maha Mulia Sultanah Zanariah, Kerabat-Kerabat Damping, Ahli Jumaah Majlis DiRaja, Pembesar-Pembesar Negeri dan Orang-Orang Kenamaan.
 • D.Y.M.M. telah dilantik Pemangku Raja pada Hari Jumaat 22 Januari 2010 bersamaan 6 Safar 1431 Hijrah kerana ayahandanya gering. Dimasyurkan sebagai Sultan Johor pada hari Sabtu 23 Januari 2010 bersamaan 7 Safar 1431 Hijrah setelah ayahandanya mangkat.


PROGRAM SEMPENA SAMBUTAN HARI KEPUTERAAN SULTAN JOHOR


Sempena Sambutan Hari Keputeraan DYMM Sultan Johor pada 22hb November 2010 pelbagai aktiviti menarik telah disusn oleh pihak Majlis Bandaraya Johor bahru untuk mewujudkan kemeriahan sambutan dengan penglibatan orang ramai melalui program yang dianjurkan seperti berikut :-

Aktiviti Sukan
Sukan Rakyat
Bola Sepak
Bola Jaring
Futsal
Menangkap Itik

Pelbagai Pertandingan
Pertandingan Mewarna
Pertandingan Memasak
Pertandingan Memancing
Pakaian Beragam

Aktiviti Sampingan
J-Robik
Karaoke Suka-Suka
Persembahan Kebudayaan
Gerai Jualan Makanan dan Minuman
Produk IKS
Kraftangan

Tarikh : 22hb November 2010
Lokasi : Padang Sri Gelam (Padang Kriket), Tempat Letak Kereta Pantai Stulang Laut
Orang ramai adalah dipelawa untuk menyertai setiap acara yang diadakan.

::RAJA ZARITH SOFIAH::YANG MAHA MULIA RAJA ZARITH SOFIAH BINTI ALMARHUM SULTAN IDRIS SHAH
D.K. (JOHOR) S.P.M.J, S.P.C.M.

 • Yang Maha Mulia Raja Zarith Sofiah Binti Almarhum Sultan Idris Shah Al Mutawakkil Alallahi Shah, dilahirkan pada 14hb. Ogos 1959 di Hospital Batu Gajah, Perak.
 • Beliau ialah puteri kedua dan anakanda yang ketiga kepada D.Y.M.M. Paduka Seri Sultan Perak dan D.Y.M.M. Raja Perempuan Perak.
 • Yang Maha Mulia Raja Zarith Sofiah mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Datin Khadijah Kuala Kangsar hingga darjah enam. Setelah tamat pengajian di sekolah rendah, Beliau meneruskan pelajaran ke tingkatan satu di Sekolah Jenis Kebangsaan Raja Perempuan Kalsom Kuala Kangsar.
 • Dalam bulan September 1972, Yang Maha Mulia Raja Zarith Sofiah telah melanjutkan pelajaran di Chaltenham Ladies College, di England hingga tingkatan enam.
 • Yang Maha Mulia Raja Zarith Sofiah pada bulan September 1977 meneruskan pelajarannya di Davies's College, London dan tahun berikutnya diterima masuk ke Somerville College, di Universiti Oxford setelah lulus peperiksaan Oxford Entrance Examination.
 • Beliau tamat pengajian di Universiti Oxford dengan mendapat Ijazah Bachelors of Arts dalam bulan Jun 1983 dan mengikut tradisi Universiti Oxford, Yang Maha Mulia telah menerima Ijazah Master of Arts selepas tiga tahun iaitu dalam tahun 1986.
 • Dalam tahun 1980 Yang Maha Mulia Raja Zarith Sofiah telah berpeluang melawati Turki dan Mekah untuk menunaikan umrah bersama Paduka ayahanda dan bonda serta keluarga. Pada tahun 1985, Yang Maha Mulia telah menunaikan Haji bersama D.Y.M.M. Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar, Sultan dan Yang DiPertuan bagi Negeri dan Jajahan Takluk Johor Darul Ta'zim.
 • Seperti juga ayahandanya, Yang Maha Mulia adalah seorang yang kaya dengan bakat seni terutama sekali seni lukisan dan lukisan-lukisannya pernah menjadi hiasan buku cenderamata Pesta Lukisan Kanak-Kanak.
 • Yang Maha Mulia Raja Zarith Sofiah seorang yang peramah dan mempunyai jiwa rakyat dan sentiasa menyedari dan menghargai segala pengorbanan anggota-anggota Pasukan Keselematan.
 • Pada bulan Mac 1983, Paduka ayahandanya D.Y.M.M. Sultan Perak telah berkenan menganugerahkan Darjah Kebesaran 'Seri Paduka Cura DiManjakini (S.P.C.M.) kepada Yang Maha Mulia Raja Zarith Sofiah.

Raja Zarith Sofiah kini bergelar Tuanku

JOHOR BAHRU 21 Nov. - Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berkenan mengurniakan gelaran Duli Yang Maha Mulia kepada isteri baginda, Raja Zarith Sofiah Sultan Idris Shah sempena sambutan ulang tahun hari keputeraan baginda ke-52 esok.
Setiausaha Jemaah Majlis Diraja Johor, Datuk Abdul Rahim Ramli berkata, mulai esok Raja Zarith Sofiah perlu dibahasakan sebagai 'Tuanku' dalam semua persuratan dan majlis yang melibatkannya.
Beliau berkata, pada istiadat penganugerahan yang akan berlangsung di Istana Besar di sini, baginda turut berkenan mengurniakan gelaran 'Yang Amat Mulia Enche' Besar' kepada bonda baginda, Tuanku Puan Hajah Khalsom Abdullah.
"Mulai esok juga, bonda Sultan Johor itu perlu dibahasakan sebagai Yang Amat Mulia dalam sebarang urusan rasmi," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.
Abdul Rahim berkata, gelaran Yang Amat Mulia Enche' Besar pertama kali dikurniakan oleh Almarhum Sultan Abu Bakar kepada suri baginda dan bonda kepada Almarhum Sultan Ibrahim iaitu Yang Amat Mulia Enche' Besar Zubaidah Abdullah.
Menurutnya, pada majlis itu Sultan Ibrahim turut berkenan mengurniakan Darjah Kerabat Pangkat Pertama (DK1) kepada bonda baginda manakala Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim dikurniakan Pangkat Pertama Dato' Seri Setia Sultan Ismail (SSIJ).
Beliau berkata, istiadat esok yang dijangka bermula pukul 9.30 pagi akan dimulakan dengan bacaan doa kesyukuran dan disusuli perbarisan tabik hormat oleh Askar Timbalan Setia sebelum Sultan Ibrahim masuk ke singgahsana.
"Semasa perbarisan kehormatan pasukan berkenaan, anakanda baginda, Tunku Abdul Rahman akan mengambil bahagian sebagai pegawai panji-panji yang akan membawa panji pasukan itu," ujarnya.
Abdul Rahim berkata, baginda bertitah supaya anakandanya belajar dan mewarisi adat istiadat diraja negeri Johor dengan itu Tunku Jalil akan dilantik sebagai Menteri bagi darjah Sultan Ismail Yang Amat Mulia Diberkati manakala Tunku Abdul Rahman pula dilantik sebagai Bentara bagi darjah tersebut.
Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman sambil diiringi Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan, Antarabangsa dan Industri, Tenaga, Air, Komunikasi dan Alam Sekitar negeri, Tan Kok Hong serta Pengerusi Jawatankuasa Perpaduan Sumber Manusia, Sains, Teknologi dan Inovasi negeri, M. Asojan yang masing-masing mewakili kaum Cina dan India akan menyampaikan ucapan selamat bagi pihak rakyat dan kerajaan negeri Johor, katanya.
Katanya, ucap selamat Menteri Besar yang diiringi wakil kaum Cina dan India itu diamalkan oleh kerajaan negeri Johor suatu ketika dahulu selain menyokong gagasan 1Malaysia yang diperkenalkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.
Sementara itu, Setiausaha Kerajaan Negeri Johor, Datuk Abdul Latiff Yusof berkata, pelbagai program dianjurkan di setiap daerah sempena sambutan ulang tahun keputeraan Sultan Johor.
Antara program itu adalah pertandingan memancing di Pantai Stulang dan pertandingan bola sepak dan bola jaring di Padang Seri Gelam di sini manakala konsert rakyat pada malamnya di Stadium Tertutup Majlis Bandaraya Johor Bahru.
"Selasa ini, Sultan Ibrahim berkenan mencemar duli untuk bersama rakyat pada majlis jamuan teh di Dataran Bandaraya Johor Bahru manakala keesokannya diadakan jamuan makan malam anjuran kerajaan negeri di Pusat Konvensyen Persada di sini," katanya.

Sumber : Utusan Malaysia : 22 November 2010

Ubah Persepsi Pelancongan Dalam Negara~


heloooooooooooo MALAYSIA~...
entry adyva kali nie berbeza sedikit BUKAN apa u ols..
memandangkan Adyva kan masih belajar dalam bidang
HOSPITALITY MANAGEMENT di OPEN UNIVERSITY MALAYSIA...
so.....subjek semester ini berkaitan dengan ISU DAN TREND HOSPITALITY masa kini~..
so...siang tadi adalah kelas yang terakhir utuk sem 8 nie...
so JOM bersama adyva kita BACA artikel mengenai
MENGUBAH PERSEPSI MASYARAKAT TENTANG PELANCONGAN DALAM NEGARA......

Trend ini meningkat sejak wujud penerbangan tambang murah yang mampu dibayar sesiapa saja. Malah, ada syarikat menawarkan tambang percuma, hanya perlu membayar cukai lapangan terbang. Harga ditawarkan bukan saja hampir sama tetapi lebih murah berbanding kos melancong dengan kenderaan sendiri dalam negara. Ini ditambah pakej menarik ditawarkan agensi pelancongan terutama destinasi serantau yang nilai mata wangnya lebih rendah. Namun, kita tidak boleh menyalahkan sektor penerbangan tambang murah kerana ia adalah trend terkini yang semakin berkembang dan memudahkan orang ramai bergerak ke mana saja.
Faktor harga mahal hotel dan resort tempatan juga mendorong melancong ke negara orang. Pakej percutian di luar negara termasuk Indonesia, Thailand dan Vietnam serendah RM600 termasuk tiket penerbangan, penginapan dan lawatan. Pakej pelancongan domestik yang ditawarkan ada hingga 30 peratus lebih mahal daripada jumlah itu bergantung kepada taraf bintang hotel yang dipilih.

Adakah perkhidmatan dan kemudahan pelancongan di negara ini tidak menarik?

Jika kita bercakap isu pelancong tempatan lebih suka ke luar negara, kita tidak boleh hanya lihat kepada kelemahan perkhidmatan dan kemudahan di negara ini saja. Dari segi perkhidmatan dan kemudahan pelancongan, sebenarnya Malaysia lebih baik berbanding negara serantau, namun tarikan dari segi kos menyebabkan kita suka ke Bandung, Vietnam dan Thailand. Kita juga perlu faham bukan semua ke luar negara untuk bercuti kerana ada yang mahu membeli-belah berikutan kadar mata wang lebih rendah.

Contohnya, ramai ke Bandung mahu membeli barangan tekstil yang didakwa lebih murah dengan kualiti terbaik. Di Malaysia, mungkin harganya mahal sedikit kerana kos membawa barang. Semua ini ada kaitan dengan mentaliti pelancong juga yang berasakan tidak kisah berbelanja lebih sedikit jika ke luar negara berbanding membeli di dalam negara. Mereka juga merasakan melancong ke luar negara lebih class. Pakej pelancongan di negara serantau juga dilihat murah dan hampir sama dengan kos melancong dalam negara. Misalnya, ada mendakwa pakej tiga hari dua malam di Bandung sama pakej ke Pulau Pinang, sedangkan peluang ke Bandung bukan selalu berbanding ke Pulau Pinang yang boleh dilakukan bila-bila masa. Mungkin situasi sama berlaku di negara lain, mungkin pelancong di Indonesia merasakan harga di Malaysia lebih murah.
Mengapa pakej pelancongan dalam negara lebih mahal?

Ini semua ada kaitan dengan kadar mata wang. Selain itu, biasanya percutian di luar negara menggunakan ejen pelancongan yang mendapat bayaran berbeza berbanding secara individu. Percutian di luar negara juga dilakukan secara berkumpulan yang harganya pasti lebih murah kerana ada tawaran menarik daripada perkhidmatan dan kemudahan pelancongan. Di negara ini, tiada polisi seperti di Indonesia dan Thailand. Kerajaan mereka membantu hotel dan resort dengan menetapkan pelancong perlu menggunakan khidmat ejen jika mahu mendapatkan harga murah. Di sana jika melancong secara walk in harga bilik ditawarkan lebih mahal dan perkara sebaliknya berlaku di Malaysia. Malah, di negara ini, tawaran harga melalui talian atau internet juga jauh lebih murah.
Di Indonesia dan Thailand juga bilik penginapan untuk pelancong tempatan lebih murah. Faktor lain, biasanya hotel mengenakan bayaran penginapan lebih mahal pada musim cuti berbanding waktu biasa berikutan permintaan tinggi.

Apakah destinasi yang menjadi pilihan pelancong tempatan jika bercuti di luar negara?

Destinasi yang sering dikunjungi adalah Indonesia dan Vietnam. Namun, untuk Bandung sejak meletusnya Gunung Merapi, ramai yang mengelak ke sana. Sejak kebelakangan ini, ramai mengunjungi China kerana pakej dan tambang murah ke beberapa wilayah seperti Beijing dan Huangzhou. Singapura pula kembali dikunjungi kerana tarikan seperti Universal Studio.

Apakah yang boleh dilaksanakan kerajaan untuk memastikan rakyat terus melancong di dalam negara?

Sebenarnya, sudah banyak dilakukan Kementerian Pelancongan untuk menarik pelancong di dalam negara melalui promosi Cuti-cuti Malaysia yang kini dikenali sebagai Zoom Malaysia, begitu juga pakej inap desa (homestay). Namun, proses mendidik rakyat melancong dalam negara perlu dilakukan lebih keras lagi.
Pelancongan pengembara juga perlu dipromosikan terutama kepada golongan muda kerana ia lebih murah dan menarik. Selain itu, insentif tertentu perlu diberikan kepada agensi pelancongan yang berjaya menarik pelancong domestik bercuti dalam negara manakala hotel pula perlu menawarkan harga bilik yang murah kepada pelancong tempatan. Jika boleh harga untuk pelancong tempatan dibezakan dengan harga untuk pelancong asing.

Promosi dan kempen mengenai pakej pelancongan inap desa perlu ditingkatkan kerana pelancong tempatan kurang meminatinya berikutan mentaliti mahukan keselesaan dan kemewahan menginap di hotel dan resort. Saya rasa inilah masa sesuai untuk menukar persepsi generasi Malaysia mengenai percutian dalam negara. Kini, ramai sering melabelkan pelancongan domestik sebagai kelas kedua berbanding ke luar negara sedangkan kita mempunyai tarikan dan kawasan menarik lebih baik serta bertaraf antarabangsa berbanding negara serantau.

p/s:sumber RUJUKAN daripada Berita Harian~