Isnin, 18 Ogos 2014

Lunch @ Bindu Curry House.....Yummyyyyyyy



Salam u olssssss.....happy Monday!!!

terliur x tengok gambar di atas??
adyva makan tengahari bertemakan Indian Food u olssssss....
sebenarnya 2nd time Adyva makan di sini tapi ini first time makan di atas daun pisang!
sebelom ni just g Breakfast je.....

so ini merupakan pengalaman pertama Adyva makan nasi di atas daun pisang
(sebelom2 ni makan nasi lemak bungkos daun pisang je)
tapi kali ni makan tengahari u ols....
betol2 berkonsepkan INDIA...

ok, x mo berleter panjang...
untuk pertama kali ni adyva makan nasi beriani...
memula tu g terus ke Kaunter Makanan dan nyatakan pilihan anda....
then duduk di meja makan tggu Waiter datang served makanan yg anda pilih tu...

waiter akan dtg bersama daun pisang....dan di letakan di hadapan kita...
di ikuti dengan Nasi (mengikut selera masing2)
 semua makanan yg di hantar dlm mangkuk2 kecil dan kita kenalah tuang di atas daun pisang tersebut!
adyva pilih lauk ayam (indian cooking) sangat pedassssssssss ya!
then kari, dalca, papadom dan telur rebus!
sedapppppppppppppp sgt sampai menjilat jari!

sure repeat lagi nnt~

ok di bawah ni adyva copy paste dari internet komen2 pengunjung di Bindu Curry House JB ni

so kepada sesiapa yg teringin makan makanan indian ni boleh la mencubanya di Bindu Curry House nie

Bindu Curry House
Indian Restaurant  |  56, 57 & 58, Jalan Abdul Samad  |    |  Johor Bahru

  • Sugilan M.
    The food was good and freaking cheap. The chicken sambal was realy good and fried brinjal was awesome...
    Sugilan Muthusamy · February 10, 2013
    Save

  • Sarah T.
    Spicy but nice food. Had to have 2 drinks because of how spicy the food was!
    Sarah Thomas · February 3
    Save
  • Frederic B.
    Good simple local food. The whole family loved this unsophisticated but tasty restaurant.
    Frederic Baronet · October 5, 2013
    Save
  • Neu T.
    Quote: "rava thosai, capati, and mee goreng. All three were outstanding. The dhal, chutneys, sambar, and pumpkin masala were excellent as well. "
    Neu Tea · August 25, 2013
    Save
  • Nithiakuhan U.
    Order their maggi mi goreng!
    Nithiakuhan Uthayakumar · January 30, 2012
    Save
  • Jerry C.
    Certainly the best place for a hearty thosai + teh tarik breakfast in JB!
    Jerry Chong · August 22, 2010
    Save
  • Sarah T.
    We found a dead fly in the Bru Coffee!
    Sarah Thomas · July 8
    Save

  • Rajan B.
    The full works of Indian cuisine can be obtained from here
    Rajan Balakrishnan · March 17
    Save

  • Jay P.
    The chicken varuval n peratal are really good... for fish lovers can get hot freshly fried crispy fish...
    Jay Pai · January 5
    Save
  • Navneetaa K.
    This waiter here keeps staring at me. So creepy -.-
    Navneetaa Keerbananthan · September 28, 2013
    Save
  • Sarah T.
    Food was ok! Nice la.
    Sarah Thomas · March 6, 2013
    Save
  • Ken-เคน ่.
    Hot n spicy!!!
    Ken-เคน ่ · November 21, 2012
    Save
  • Adrian Y.
    Quite reasonable price. Value for money
    Adrian Yeo · November 10, 2012
    Save

Jumaat, 15 Ogos 2014

Tazkirah Ringkas Jumaat =)

 salam Jumaat u olsss....
salam ukhwah...salam penghulu segala hari..

Assalamualaikum.....salam sejahtera, semoga kita semua di rahmati Allah....Ameen
Hari ini Adyva nak berkongsi tazkira ringkas  tapi impaknya terlalu besar dalam kehidupan kita seharian,
semoga kita sama-sama dapat menghayatinya.....
Mari kita renungkan Tazkirah yang penuh bermakna ini.....


Rasulullah SAW bersabda...

" Sebarkan Walaupun Daripada Sepotong Ayat Ku"

"Jangan baring ketika AZAN nanti jenazah kita berat"

"Jangan berkata-kata semasa AZAN, agar lidah tidak kelu menyebut shahadah ketika 
 Saratul Maut"

5 perkara orang Islam patut tahu berkenaan kesihatan,.....
       AL-QURAN ada mengajar kita menjaga kesihatan & membuat amalan  
       seperti berikut......
  • MANDI PAGI SEBELUM SUBUH atau sekurang-kurangnya 1 jam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap kedalam badan kita, boleh mengurangkan lemak yang terkumpul, kita boleh melihat orang yang mengamalkan mandi pagi kebanyakkan badan mereka TIDAK GEMOK.
  • Rasulullah SAW mengamalkan minum segelas AIR SEJUK (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya InsyAllah jauh daripada penyakit (susah nak kena penyakit). Jadi marilah kita amalkan untuk meminum air sejuk di pagi hari sebelum/selepas Solat Subuh.
  • Waktu subuh di sunatkan kita BERTAFAKUL (iaitu sujud sekurang-kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelakkan daripada sakit pening atau migrain. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam salur darah dikepala yang tidak dipenuhi darah. Dengan BERSUJUD maka darah akan mengalir diruang berkenaan.
  • Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi SAW pernah menegah kita makan ikan bersama ayam.Dikhuatiri akan cepat dapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ION+VE, manakala dalam ikan mengandungi ION-VE, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadilah tindak balas BIOKIMIA yang terhasil yang boleh merosakkan USUS KITA.Orang Yahudi suka makan ikan tanpa bercampur dengan makanan yang berasaskan ayam.
  • Nabi SAW juga mengajar kita makan dengan tangan kanan & bila habis makan hendaklah menjilat jari. Bagitu juga ahli sains telah menjumpai bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari, iaitu 10 kali ganda drp terdapat dalam air liur. (Enzyme sejenis bahan pencerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam).

    Sabda Nabi SAW ILMU itu milik Tuhan, barangsiapa menyebarkan ilmu
                demi kebaikkan InsyaAllah , ALLAH akan menggandakan 10 kali             kepadanya.
  •             Mari kita Istiqamah amalkannya semoga InsyaAllah kita menjadi  
                Muslimin & Muslimah yang berjaya di DUNIA & AKHIRAT ......Ameenn


                Sumber : Bahterasamudera

Khamis, 14 Ogos 2014

TAZKIRAH petang Khamis

Tazkirah...
Jika tiada rezeki anak,
mungkin diberikan rezeki mertua yang baik.😇
Maka kita lebih bahagia dari mendapat anak
yang liar. 
----------------------
Jika tiada rezeki wang ringgit,
mungkin diberikan rezeki kesihatan.
Maka kita lebih bahagia dari kerisauan menjaga
harta dunia.
--------------------------
Jika tiada rezeki kereta mewah,
mungkin diberikan rezeki kenderaan yang jarang
menimbulkan masalah.
Maka kita lebih bahagia dari membayar
kerosakan yang mahal.
-----------------------
Jika tiada rezeki rumah yang besar,mungkin diberikan rezeki makanan yang tidak
pernah putus.
Maka kita lebih bahagia dari si gelandangan.
-----------------
Jika tiada rezeki pasangan yang cantik, mungkin diberikan rezeki pasangan yang baik
dan pandai menguruskan rumahtangga.
Maka kita lebih bahagia kerana hidup berteman
dan terjaga segala.
-------------------
Jika tiada rezeki jodoh,
mungkin diberikan rezeki umur ibu bapa yang
panjang.
Maka kita lebih bahagia dapat berbakti sepenuhnya pada orang tua.
---------------------
Jika tiada rezeki hari ini, mungkin ada rezeki
yang lebih baik pada esok hari.
Maka kita lebih bahagia kerana rezeki yang tidak
dijangka.
------------
Bersabar. Bersyukur. Berusaha. Berdoa.
Bertawakal.
Hanya Dia, Allah Yang Maha Adil
Pinjam 1 minit, baca ayat ni

"Hasbi Rabbi Jalallah..
Maafi Qalbi Ghairullah..
Nur Muhammad Salallah..

Laa ilaa ha ilallah 3x
Muhammadur Rasullullah"

.... sebarkan kepada kawan & saudara mara.. Awak Akan Membuat Beribu , Malah Berjuta-Juta Org Berselawat Ke Atas Nabi Muhammad S.A.W ...