Ahad, 31 Oktober 2010

::APA KATA MEREKA::

Hye2 u olssssss...
sebelom OKTOBER melabuhkan tirainya beberapa jam lagi..izinkan ADYVA update new entry
yg berkaitan tentang entry yg sebelom nie...
hehehe..saja nak SHOW OFF kannnnn..
kalau x ....xde sapa tahu kewujudannya
hehehehe....
bukan apa u ols...saja ingin berkongsi kegembiraan yg di alami oleh PUAN ZARRA BAKAR terhadap hasil kerja yang Adyva dan mysara buat smlm ( 30.10.10 )
hehehe......
melalui GAMBAR yang Adyva upload.
PUAN ZARRA BAKAR dak kawan2 yang lain telah memberikan KOMEN2 yang memberangksangkan...
FUHH x sangka betol...
TERIMA KASIH kepada semua yang MEMBERI sokongan dari segi MORAL, kewangan dan segala support serta KOMEN yg positif mahupun negatif akan di ambil iktibar dan peringatan..
JOM kita baca segala komen2 yg telak di coretkan di FACEBOOK mengenai GAMBAR decoration semalam~...hehehehehe

ini die STATUS di FACEBOOK dr ZARRA BAKAR yang sangat teruja dan SUKA akan sentuhan Adyva dan Mysara~
"‎...zue... Ady AdyVa Didie... Mysara Miriam Hadzim... pengantin nampaknya masih 'kesampukan' bilik 1608...maybe tengah ngemas bilik sendiri kat umah...macam 1608....wakakaka...
nanti anda akan dihubungi ye....bila pengantin pompuan da kembali 'tenang'...
zue...wedding planner kena sampuk kete naik lift...aritu geng yg dok... JA citer zara tak caya....kejakunan kita u....hahahaha...."

hahahhaa.....kak zarra bakar sampai tersampuk sebab KEJAKUNAN nak naik LIFT KERETA...first time ker??
waaaaaaaaaa...xper2..experience tu kak xde kat tempat lain di JB nie...hehehhe




nie gambar pertama adyva EDIT...dan JOM kita baca komen2 yg di coretakan oleh Mummy Zue Zack, Puan Zarra bakar, Mysara dan semua kawan2 di FACEBOOK::

KOMEN mereka:
Zue Zack pasti kena terkam sang pantin pantin ni......
Ady AdyVa Didie hahaha......dalam REMANG-REMANG cahaya LILIN kannnn
pasti HEBAT aksi mereka!~
waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....

p/s:lupa nak letak CCTV lor...ops~
Zue Zack muakakakakakakak.......
Ady AdyVa Didie hahahahaXD
Mysara Miriam Hadzim pengantin br balek td....mesti terpranjat
Ady AdyVa Didie kann.......kak zarra ada nmpak x??
call x dpt~
Mysara Miriam Hadzim xnmpk....lawo nok pengantin pompuan....BERSERI!!!
Ady AdyVa Didie ye la...lagi berseri bila tgk BILIK
hahahahhaXD
terussssss....
Zue Zack hehehhehe... tu lom si miriam yang jadi pengantin...
HARUS lagi berSERI SERI bila dah kena touch up touch up dengan jari jemari si ADYVA......
Zaqui Ikaika waaaaaaaaaaaaaaa bestnyer!!! x nak decor bilik i ker??
Ady AdyVa Didie boley jer zaki...
bila u nak??/bagi date i dtg decor k...
hahahah
Ahmad Loqman aku pn nk jgak.. wat honeymoon....hahaha
Ady AdyVa Didie meh ler dtg jb...
stay kat hotel kita...
kita wat kan~
Zarra Bakar special appreciation to zue...ady n my...tatau nak kata apa...speechless beb...dengan kerjasama uol...thanks a lot bagi pihak pengantin ye...mudah2an bole berkerjasama lagi...jangan serik tau....heee...
Ady AdyVa Didie wokeh.... SAMA2 kak zarra...
hehehe..pas nie ady wat event management plak
hahaha....
...p/s: apa kata pengantin mlm td
Zarra Bakar
pengantin pun speechless ady....malu2 kucing beb...hahahaha...pagi2 tadi kak zara nak call pun takut2 mengganggu...kak zara sound pengantin pompuan...alahaiiii...kalau ye pun speechless...citer la sikit....kahkahkah....
kak zara tido tak nye...dar diri ady...letih gila beb...melayan door gift bbp hari nih...ada sedikit cenderahati untuk mem...ady n my ye
.
Ady AdyVa Didie ok2...tQ..
cantik cup cake tue...
hehehe....

ye ker pengantin spechless??/waaa...
...tue baru ckit.....hahahahhaaSee more
Zarra Bakar thanks ady...cuppies tu pun actually akak nak buat lebih hebat dari tu...tapi betul2 da tak daya la....saing pulak dgn few orders yang lain...insyaallah lenkali akak buat yang lagi hebat....yang penting pengantin puas hati dengan sumbangan akak yg tak sepertinya itu...
Ady AdyVa Didie ye ker...kalau patern mcm nie akak amek berapa sebiji??
hehehe
Zarra Bakar nanti kita deal belakang tabir ye ady...no worries on that...bisa runding pak ady...hehehe...
Ady AdyVa Didie hahahaa...special price ker??
hahahahaa.....
Zue Zack uhahahahaahhaa.... dah agak dah... si wedding planner sure tido tak sado diri seharian .....

pagi td g hotel, check report, breakfast kat hotel.... ingatkan nak usik pengantin kat cafe... tapi tak terserempak ler pulak...

hehehehhee.....

Ady AdyVa Didie
mummy salah TIME dtg...
hahaha....

p/s:kak zarra kalau nak smbut anniversary kat JA pon bley...
dtg la ley adyva decor kan utk pengantin lama~
...ops..
lalalallalaaSee more
Zue Zack muahahahhaha.... chaiyok ler ADYVA....
i like your style....

Ady AdyVa Didie THANK YOU MUMMY~...
Zarra Bakar zue - pengantin lagi la...saja tak nyadorkan diri....zara nak call pagi tadi pun takut2....kahkahkah...

ady...pengantin lama ye???? kwang...kwang...kwang...
Zue Zack hhuhuhuhuuhh....
tak kira ler zarra...samada pengantin baru ker pengantin lama ker???
nama pun PENGANTIN..... pasti masih ada serinya....
Zarra Bakar zue...bisa diperbaharui maaa.....ekekeke...
Zue Zack no hal beb....
gue back up lu beb... no worries...
janji secocok seia sekata....
Mysara Miriam Hadzim welkam kak zara...tq cuppies k
Zue Zack pasni pasti ada lagi
coming projek ....surprise...surprise...surprise.....
siap sedia Mysara & Adyva.....chaiyok...chaiyok
...
Mysara Miriam Hadzim wah mami....da tempah awal2 kiteorg puny sentuhan???adesss
Ady AdyVa Didie kannnnn
KAMI sedia menyediakan perkhidmatan yg dipinta
waaaaaaa...
cume QUOTATIONkena kuar dulu
waaaaaaa
Zue Zack pasti beb....
good job both of you.......
Mysara Miriam Hadzim simple touch jek mami....tq
Norien Wahab my,ko ade bakat tependam upenye
Ady AdyVa Didie kau baru tau ke ina???
hahhahha
Zarra Bakar zue...macam nak nyanyi lagu seiring dan sejalan lak...hehehe....

ady...quotation tuh sebut pelan2 sikit...kang ada 'pengantin lama' terkucil nak macam 1608...ahaks...
Mysara Miriam Hadzim sikit2 lah norien...huhuuhuhu
Ady AdyVa Didie waaaa..kak zarra kepingin gak ker??
hehehehe



nie plak KOMEN untuk gambar yg mereka SUKA~..


Norien Wahab very nice ady..wlaupun aku xtau bile aku kawen, tp ko da bole pikir dr skang cmane nak decorate bilek pngantin aku...haha
Mysara Miriam Hadzim kelassss....
Ady AdyVa Didie
tQ ina...
hahaha..nie edited pic lor...
kalau nk publish keseluruhan bilik...ko paham2 jer la...hihihi...

tggu aku JADI WEEDING PLANNER betol2 nnt baru boley
kau buat betol2 tau..hehhehe
Norien Wahab haha..aku paham2..tp cantik..good job
Ady AdyVa Didie tQ again....
aku nak BAU die tue...fuhh
sure wangi giler,..
Zue Zack memang KELAS sentuhan di ADY ni....
promosi wedding planner for next job
...
ms norien dah booking tu.... welldone beb....
Zaqui Ikaika fuhhhh!!! romantiko d amor siot!!!
Ady AdyVa Didie mummy....WAJIB kena bagi quotation dulu
hehehehehehe

zaki::ye ker romantik???
waaaaaaaaaa
Ahmad Loqman ko nak yg mcm ner lagi.. jgn terlalu memilih......huhuhu
Ady AdyVa Didie hahahha...
jodoh lom smpai seru~
Ahmad Loqman aku stuju.....>
Ady AdyVa Didie hihi...ko doakan jer ok...
Zarra Bakar ady...even tak dapat tengok 1608 dengan mata kepala sendiri tapi kak zara tau....memang kelasss keje ady...thanks beb...kak zara doakan kita sama2 sukses dalam biz....amin
Ady AdyVa Didie waaaa...
amin...amin....
nie jer la yg mampoo kak...
hehehe.....kalau ikot ati nak guna kain2 vagai...
tapi akak kata nak simple jer...
so ady wat la simple2 jer….nie pon berbaloi2 kak….
Zarra Bakar itu pun da lbh dari cukup ady...malu akak kat uol kalo ady bagi lebih2....hehehehe....
ady...mana tau ada lagi pengantin yang nak bermalam pertama jauh dari keriuhan family...sure akak ingat ady....ekekeke....
Ady AdyVa Didie kan...
boley jer kak zarra...
kita ada pakej pengantin before this...
suite room full pakej rm500....
xtahu la skang nie di aplikasikan lagi atau x...

Zue Zack promote...promote...promote.....
chewah.... chewah...
zarra.... u jangan risau... kalau 'air tangan' si ADY ni, pasti meletop.....
Ady AdyVa Didie hahahaa...
biasa2 jer mummy...masih belajar lagi.....
hehehe....(impian)

::DEKORASI 1608::



hye semua....JUMPA lagi kali nie..
di hari terakhir dalam bulan OCTOBER nie...
kali nie adyva nak bawa semua pembaca melihat hasil kretiviti adyva dan MYSARA..
yang sama2 membantu....
so nak di jadikan cerita....KAMI mendapat permintaan dari GUEST kami yg memerangkap weeding planner ... PUAN ZARRA BAKAR dari BONDA BITES pada
30 OCTOBER 2010 ada satu majlis resepsi sebelah pihak lelaki dan mereka menginap di JA RESIDENCE HOTEL JB dan majlis diadakan di MALAY VILLAGE ( KALAU X SALAH )..hehehe
so....mereka nak KAMI buat satu decoration utk SUPPRISEkan pada pasangan pengantin...



so....adyva yg sepatutnya kerja HALF DAY kena la stay back smpai pengantin keluar ke majlis resepsi jam 8mlm...fuhh.,..
naseb baik ada ZAKI yg ajak keluar jalan2 WINDOW SHOPPING u olssssss...
xde la bosan sangat...hehhee
sambil2 tu adyva ke KIM FLORIST kat MAWAR beli bunga2 utk dekorasi ini...
rm30 gak la habis.....janji malatop!~..
lepas tu cuci mata ke CITY SQUARE dan HOLIDAY PLAZA....
jadi PA kepada BABY yg shopping sakannnn
hahahhahahaaha...



SO U ols...
tunggu punya tunggu sampai mengantok dah...
hahhaa......jam 8 lebey baru adyva & mysara masuk ke BILIK 1608 untuk sesi decorasi...
mysara amek PART katill..die kena tegangkan semula CADAR katil tue..
dan adyva wat MEJA kat depan katil...
hehehe....sukakan aroma BAUAN ala english style..
bau rose..
so adyva dah sediakan bekas AROMATEARPI u olssssss
sipa ngan lilin lagi nak bagi ROMANTIK gitooooo..hehehe



TIGA lilin yang menghangatlan suasana hening akan menimbulkan rasa romatik bagi pasangan pengantin...di tambah dengan taburan kelopak MAWAR di katil dan meja...
ditambah lagi dengan abu-bauan aromaterapi ala inggeris...
pastinya menimbukan mood kepada pasangan pengantin!~..
waaaaaaaaaa.....seronoknya~...
hehehehe



hah itu la antara gambar2 yang telah adyva edit..
untuk nampak lebey menarik dan cantik...
so kepada sesiapa yg inginkan sentuhan mcm nie
boley la menghubungi adyva
waaaaaaaaa....


THANKS A LOT pada Mysara, PUAN ZARRA BAKAR & Mummy Zue zack~

Rabu, 27 Oktober 2010

::TOYOTA MARK X::



hye2....
hari nie masuk kali kedua ADYVA wat entry
hehehe..bukan apa u olsss...saja nak SHOW OFF pasal adyva dapat merasa/berpeluang MEMANDU kereta TOYOTA MARK X JJP 29 milik BOSS adyva
PUAN ZURAIDA ZAKARIA
WOW.....xley nak di gambarkan mengenai pemanduan kereta MEWAH import lagi u olssss
hahahhaa.....ada KELASSSSSSSSSS yang tersendiri la....
superb giler.....sangat VOGUE dan SEKSI masa memandu....

walaupon perjalan adyva x jauh
hanya dari JA Residence (tempat adyva mencari rezeki) ke pejabat PELANCONGAN negeri Johor...tapi perjalanan ini amat menakjubkan!!...satu pengalaman yang x boley di cari di tempat lain.....hehehe..HOPE boss adyva akan beli lagi model2 kereta yang lebey gempak dan ternama supaya peluang untuk ADYVA memandu kereta2 mewah nie lebih terbuka
waaaaaaaa...boley gitooo??
hehehehe....

yang penting masa drive semua kereta ketepi!!~...lain rasanya dengan memandu kereta malaysia...
waaaaa.....KENA PASANG ANGAN-ANGAN nak memiliki satu nie
hehehe...INSYAALLAH..mudah2an suatu hari nanti ADYVA akan dapat memilikinya
waaaaa....amin...
TOYOTA MARK X berwarna putih SUCEYYYYYYYYY nie dilengkapi dengan sistem berkomputer yang tersendiri tau....tempat duduk yg boley di laraskan mengikut kesesuaian, bunyi enjin yg senyap dan pergerakan yg meluncur laju menjadikan perjalanan kita aman damai dan TENANG~..mcm td adyva kata, pemanduan yg rasa sangat VOGUE dan YAKIN dalam kelasssssssssss yg tersendiri
hehehehehe......
ok adyva akan berkongsi sedikit FAKTA mengenai TOYOTA MARK X nie dalam bahasa inggeris ya dan gambar2 yang adyva dapat dr LAMAN SESAWANG



nie gambar yg adyva amek.....hehehe
tgk la seat nya...kulit u olssss...kelas kan...
sistem gear automatik...first time adyva memandu kereta automatik mcm nie...
selalu gear automatik yg tegak jer...hehehehe


yang gambar di atas nie ADALAH gambaran DALAM TOYOTA MARK X yang adyva pandu tadi..
waaaa...memang cantik dan ada classsssss tersendiri...sistem paparan pada skrin computer tue,...mewah sangat dan canggih!!~..

nie TRADEMARK yang ada di tepi PINTU TOYOTA MARK X u olss
berlampu tau..jgn main2....hehehhee

PETIKAN dari WIKIPEDIA::
The Mark X (Japanese: X) is a mid size automobile created by Toyota for the Japanese market. The Mark X was introduced in 2004 and is manufactured in Kanegasaki, Iwate, Japan. Also sold in China as the Reiz, it is available with either a 253 horsepower (189 kW) 3.0 L or 212 horsepower (158 kW) 2.5 L GR series V6 engine. Both engines offer dual VVT-i (variable valve timing) with gasoline direct injection(Japanese models only). The rear-wheel drive models have a 6-speed automatic transmission as standard, and the all-wheel drive models have a 5-speed automatic.

The Mark X is the successor to the Mark II which was first introduced in 1968, was known in the North American market as the Corona Mark II starting in 1972 and the Cressida from 1977 to 1992 and was the predecessor to the introduction of Lexus. The Mark X is not pronounced "Mark Ten" but "Mark Ex", though the Mark II is "Mark Two". The Mark X is an alternative to the Toyota Camry for buyers who like the size of the Camry, but prefer a front engine rear drive powertrain with the option to add all wheel drive, which the Camry doesn't offer. The Mark X is a combination of previous Mark II siblings, the sport oriented Toyota Chaser, and the luxurious Toyota Cresta in one vehicle, letting the Camry appeal to buyers who traditionally purchased the conservatively styled and equipped Mark II in the past, repeating an approach previously attempted by the short lived Toyota Verossa that used straight 6 engines, whereas the Mark X uses V6 engines.

Both the first and second generation Mark X were manufactured at the Motomachi Plant in Japan

KERETA milik BOSS adyva nie SECOND GENERATION 2009
A redesigned Mark X was released on October 19, 2009. Engine options are the 2.5L 4GR-FSE V6 and the 3.5L 2GR-FSE V6 found in the Crown, GS 350 and IS 350. Models available are Standard (350G, 250G, 250G Four), Premium and Sports (350S, 250G S). The 250G has all-wheel drive as an option (250G Four).

Changes from the X120 generation include the elimination of the exhaust outlet diffuser, 6-speed automatic for AWD models and a return to the hinge design trunk instead of lift support.

As with the last generation Mark X, Toyota's in-house tuning company Modellista installed a supercharger on the 3.5L 2GR-FSE motor to create the Mark X +M Super Charger. Power output is 360ps and 50.8 kg-m.

Modellista also produced a non-supercharged version of the Mark X called the Vertiga.[


KERATAN AKHBAR::


sekian saja entry kali nie ya..
nak sambung kerja plak
hehehe.....daaaaaaaaaaaaa
jumpa lagi~

::CINTA PERTAMA::


CINTA ITU BELUM LAGI CINTA SELAGI IA BELUM DI LAFAZKAN.......

hye semua....
KALI nie adyva nak berkongsi cerita pasal NOVEL yang baru jer ADYVA habiskan pembacaannya jam 5 pagi tadi....
di ulangi lagi jam 5 pagi tadi....hah GEGEH x GEGEH la kan
hahahhaa.......
ntah la...adyva beli novel nie pada 23 DECEMBER 2003 di PKNS SELANGOR..
kalau x silap adyva masa nie adyva g umah mak cik kat PUTRAJAYA...
so bosan2 SAUK la novel nie..hehehe
dah berulang kali baca CINTA PERTAMA nie karya NORHAYATI BERAHIM.....
JOM kita baca sikit sinopsis cerita nie...

Sinopsis :
Dia lelaki tampan yang mempunyai segala-galanya. Namun dia juga insan biasa yang punya kekurangan. Dia tidak sesekali percaya pada cinta. Bagi dia cinta suci hanya sekadar omongan yang tidak pernah menjadi kenyataan. Baginya, mana ada perempuan yang setia, mana ada perempuan yang suci cintanya. Selagi kesan luka masih terasa, masih kukuh menampar ingatan, dia lebih senang sendirian. Tidak disakiti dan menyakiti.

Secantik mana gadis yang hadir, rasa cinta tetap asing dalam hatinya. Tapi sampai bila dia mampu mengasingkan cinta dengan dirinya. Lantas, ketika hadir seorang gadis yang penuh pengertian dan kejujuran, tercuit jua tangkai hati dan perasaan. Apakah akan dibiarkan igauan lampau menguasai diri hingga rasa cinta yang mula bertunas tidak sempat dinikmati... atau memberi ruang pada cinta yang pertama kali mengetuk hati?

Dia keliru, adakah ini yang dinamakan cinta pertama... terseksa dalam keindahan?


Harga : RM 19.90
Halaman :520


Sedikit Sedutan:

Bab 11

Dr Afifah berasa bimbang melihat keadaan Sabrina. Semalam ketika mengunjungi madunya, dia sudah tidak sedarkan diri. Menurut doktor pendarahan berlaku semula menyebabkan keadaan Sabrina tidak bermaya. Tengahari itu, Hj Ahmad menelfon, memberitahu yg pernafasan Sabrina tidak menetu; sekejap bernafas, sekejap terhenti, Dia kemudian lantas menelefon Nurul Iman hendak meluahkan keresahan kepada anaknya itu.

"Mak Uda dah tenat, Iman. Apa perlu kita buat...:

Ketika itu Nurul Iman berada di pejabat. Sedang meneliti beberapa dokumen yg difakskan oleh pelanggan ke pejabatnya.

"Berdoa ajelah umi. Apalagi yang kita mampu buat" Selamba jawapan Nurul Iman.

"Kasihan dengan Eddy dan Miza, kalaulah mak mereka pergi bagaimanalah agaknya. Lagipun Mak Uda kamu terlalu muda untuk mati. Baru 42 tahun, Iman"

Komen Adyva:
puas hati ha baca buku nih. bila baca buku2 by NB saya suka cara dia describe kerja2 watak2 utama, menunjukkan NB memang buat research b4 menulis. and gaya penceritaan NB memang best. disebabkan nak baca buku ni saya sanggup tahan diri dari menonton drama tv.

B4 this memang dah baca beberapa karya NB dan saya perasan mesti ada terselit satu watak lelaki yg negatif seperti Raof (Hati yang Luka) dan Dhirran (Nota cinta buatmu). masa baca cinta pertama rasa mcm tercari cari pulak watak yg sebegitu, Dr Rahmat baik, En. Razali baik, En Ahmad baik, Carl of course la baik.. hehe.. rupa2nya muaz. character2 Raof, muaz dan Dhirran memang nyakit kan hati, tu yg best tu, membuktikan NB pandai menyerapkan rasa geram pada watak2 ni dlm penulisannya.. tapi kadang2 tu watak2 ni macam org yg sama lah pulak.


Kisah percintaan dan kegigihan seorang wanita madu. Cinta Pertama banyak berkisah dengan cinta Carl Zafran dan Nurul Iman, di selang seli dengan masalah keluarga Nurul Iman yang mempunyai ibu tiri yang sakit, dan adik beradik tiri yang tidak mengenal erti kesusahan, sentiasa dilimpahi dengan kekayaan, dan akhirnya cemburu dengan kejayaan Nurul Iman.

Isnin, 25 Oktober 2010

::MADAH CINTA ADYVA::



Cinta tidak pernah meminta, ia sentiasa memberi, cinta membawa penderitaan, tetapi tidak pernah berdendam, tak pernah membalas dendam. Di mana ada cinta di situ ada kehidupan; manakala kebencian membawa kepada kemusnahan.~ Mahatma Ghandi

Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan untuk memegang, dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat. Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita? Kerana Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya. Itulah namanya Cinta.



Ada 2 titis air mata mengalir di sebuah sungai. Satu titis air mata tu menyapa air mata yg satu lagi," Saya air mata seorang gadis yang mencintai seorang lelaki tetapi telah kehilangannya. Siapa kamu pula?". Jawab titis air mata kedua tu," Saya air mata seorang lelaki yang menyesal membiarkan seorang gadis yang mencintai saya berlalu begitu sahaja."

Cinta sejati adalah ketika dia mencintai orang lain, dan kamu masih mampu tersenyum, sambil berkata: aku turut bahagia untukmu.

Jika kita mencintai seseorang, kita akan sentiasa mendoakannya walaupun dia tidak berada disisi kita.

Jangan sesekali mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih mahu mencuba. Jangan sesekali menyerah jika kamu masih merasa sanggup. Jangan sesekali mengatakan kamu tidak mencintainya lagi jika kamu masih tidak dapat melupakannya.

Perasaan cinta itu dimulai dari mata, sedangkan rasa suka dimulai dari telinga. Jadi jika kamu mahu berhenti menyukai seseorang, cukup dengan menutup telinga. Tapi apabila kamu cuba menutup matamu dari orang yang kamu cintai, cinta itu berubah menjadi titisan air mata dan terus tinggal dihatimu dalam jarak waktu yang cukup lama.

Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan walaupun mereka telah dikecewakan. Kepada mereka yang masih percaya, walaupun mereka telah dikhianati. Kepada mereka yang masih ingin mencintai, walaupun mereka telah disakiti sebelumnya dan kepada mereka yang mempunyai keberanian dan keyakinan untuk membangunkan kembali kepercayaan.

Jangan simpan kata-kata cinta pada orang yang tersayang sehingga dia meninggal dunia , lantaran akhirnya kamu terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada pusaranya . Sebaliknya ucapkan kata-kata cinta yang tersimpan dibenakmu itu sekarang selagi ada hayatnya.

Mungkin Tuhan menginginkan kita bertemu dan bercinta dengan orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana berterima kasih atas kurniaan itu.

Jangan melarikan diri dari 'cinta' apabila ia berada di hadapan kamu. Jangan melarikan diri daripadanya kerana suatu hari nanti, kamu pasti akan teringatkannya kembali dan menyesali perbuatan kamu itu.

Cinta bukan mengajar kita lemah, tetapi membangkitkan kekuatan. Cinta bukan mengajar kita menghinakan diri, tetapi menghembuskan kegagahan. Cinta bukan melemahkan semangat, tetapi membangkitkan semangat -Hamka

Cinta dapat mengubah pahit menjadi manis, debu beralih emas, keruh menjadi bening, sakit menjadi sembuh, penjara menjadi telaga, derita menjadi nikmat, dan kemarahan menjadi rahmat.

Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintaimu, tetapi lebih menyakitkan adalah mencintai seseorang dan kamu tidak pernah memiliki keberanian untuk menyatakan cintamu kepadanya.

Seandainya kamu ingin mencintai atau memiliki hati seorang gadis, ibaratkanlah seperti menyunting sekuntum mawar merah. Kadangkala kamu mencium harum mawar tersebut tetapi kadangkala kamu terasa bisa duri mawar itu menusuk jari.

Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika kamu bertemu seseorang yang sangat bererti bagimu. Hanya untuk menemukan bahawa pada akhirnya menjadi tidak bererti dan kamu harus membiarkannya pergi.

Kamu tahu bahwa kamu sangat merindukan seseorang, ketika kamu memikirkannya hatimu hancur berkeping.
Dan hanya dengan mendengar kata "Hai" darinya, dapat menyatukan kembali kepingan hati tersebut.

Kaum lelaki sering mempersoalkan kelemahan wanita kerana sering mengalirkan airmata. Tetapi, segagah-gagah dan perwiranya lelaki, sedarlah bahawa suatu hari nanti mereka juga akan mengalirkan airmata syahdu kerana satu perkara kecil iaitu kerana CINTA. Alangkah misterinya cinta seorang wanita yg dianggap lemah sehingga boleh mengalirkan airmata seorang wira! Aneh, tetapi itulah hakikatnya.

Tuhan ciptakan 100 bahagian kasih sayang. 99 disimpan disisinya dan hanya 1 bahagian diturunkan ke dunia. Dengan kasih sayang yang satu bahagian itulah, makhluk saling berkasih sayang sehingga kuda mengangkat kakinya kerana takut anaknya terpijak.

Kadangkala kamu tidak menghargai orang yang mencintai kamu sepenuh hati, sehinggalah kamu kehilangannya. Pada saat itu, tiada guna sesalan kerana perginya tanpa berpatah lagi.

Jangan kerana cinta, kita gugur dari perjuangan, dan jangan kerana cinta juga, prinsip kita menjadi larut dan cair. Cinta tidak semestinya akan berakhir dengan perkahwinan dan perkahwinan juga tidak semestinya akan menoktahkan titik akhir kepada percintaan. Kesetiaan akan mengikat cinta, kecurangan akan meranapkan segala kemanisan cinta. Sesebuah perkahwinan akan menjadi indah jika cinta terus bersama.

Cinta sejati ialah kasih Tuhan kepada hambaNya. Kasih murni ialah kasih ibu bapa kepada anaknya. Kasih saudara masa berada. Kasih sahabat masa binasa. Kasih suami isteri sepenanggungan. Kasih orang menaruh harapan.

Jangan mencintai seseorang seperti bunga, kerana bunga mati kala musim berganti. Cintailah mereka seperti sungai, kerana sungai mengalir selamanya.

Cintailah seseorang itu atas dasar siapa dia sekarang dan bukan siapa dia sebelumnya. Kisah silam tidak perlu diungkit lagi kiranya kamu benar menyintainya setulus hati.

Rasa percintaan lebih pahit dari hempedu .Teman percintaan ialah sayu dan pilu, namun demikian, dara dan teruna tetap berpusu-pusu terjerumus ke dalamnya kerana dianggap seperti lautan madu - Raja Pedang Deir

Hati-hati dengan cinta, kerana cinta juga dapat membuat orang sihat menjadi sakit, orang gemuk menjadi kurus, orang normal menjadi gila, orang kaya menjadi miskin, raja menjadi budak, jika cintanya itu disambut oleh para pecinta palsu.

Terdapat banyak bebintang di langit tetapi hanya satu sahaja yang begitu menyerlah sehingga dapat menarik perhatianmu. Dari kalangan yang kamu pilih untuk abaikan ialah sebutir bintang yang sanggup menyinari anda walau dimana sahaja kamu berada.

Tak usah sebut pasal cinta jika kamu tidak sebenar-benarnya mengambil kisah. Tak usah bercakap tentang perasaan, jika ia tidak berada di hatimu. Tak usahlah menunjuk ke dada, jika kamu berhasrat melukakan hati pasanganmu

Minat bukan bermaksud cinta, bangga bukan bererti cinta, kagum juga bukan bermaksud cinta, dan suka juga tidak serasi dengan cinta, malah sayang pun bukan cinta. Tetapi, cinta itu adalah cinta.

Berkemungkinan apa yang kamu sayangi atau cintai tersimpan keburukan di dalamnya dan berkemungkinan apa yang kamu benci tersimpan kebaikan di dalamnya.

Cinta kepada harta ertinya bakhil, cinta kepada perempuan ertinya alam. Cinta kepada diri ertinya bijaksana, cinta kepada mati ertinya hidup dan cinta kepada Tuhan ertinya Takwa.

Lemparkan seorang yang bahagia dalam bercinta ke dalam laut, pasti ia akan membawa seekor ikan. Lemparkan pula seorang yang gagal dalam bercinta ke dalam gudang roti, pasti ia akan mati kelaparan.

Seandainya kamu dapat berbicara dalam semua bahasa manusia dan alam , tetapi tidak mempunyai perasaan cinta dan kasih, dirimu tak ubah seperti gong yang bergaung atau sekadar canang yang gemerincing.

Cinta adalah keabadian...dan kenangan adalah hal terindah yang pernah dialami

Siapapun pandai menghayati cinta tapi tiada siapa yg pandai menilai cinta kerana cinta bukan objek yg boleh di lihat oleh mata kasar. Sebaliknya cinta hanya dapat ditilik melalui hati dan perasaan.

Cinta mampu melunakkan besi, menghancurkan batu, membangkitkan yang mati dan meniupkan kehidupan padanya serta membuat budak menjadi pemimpin. Inilah dasyatnya cinta !

Permulaan cinta adalah membiarkan orang yang kamu cintai menjadi dirinya sendiri, dan tidak merubahnya menjadi gambaran yang kamu inginkan. Jika tidak, kamu hanya mencintai pantulan diri sendiri yang kamu temukan di dalam dirinya.

Cinta itu adalah perasaan yang mesti ada pada tiap-tiap diri manusia, ia laksana setitis embun yang turun dari langit,bersih dan suci. Cuma tanahnyalah yang berlain-lainan menerimanya. Jika ia jatuh ke tanah yang tandus,tumbuhlah oleh kerana embun itu kedurjanaan, kedustaan, penipu, langkah serong dan lain-lain perkara yang tercela. Tetapi jika ia jatuh kepada tanah yang subur,di sana akan tumbuh kesuciaan hati, keikhlasan, setia budi pekerti yang tinggi dan lain-lain perangai yang terpuji.~ Hamka

Kata-kata cinta yang lahir hanya sekadar di bibir dan bukannya di hati mampu melumatkan seluruh jiwa raga, manakala kata-kata cinta yang lahir dari hati yang ikhlas mampu untuk mengubati segala luka di hati orang yang mendengarnya.

Cinta dan kasih sayang adalah jawapan yang dapat menyembuhkan segala penyakit, dan jalan yang menuju kepada rasa cinta dan kasih sayang hanyalah melalui kemaafan.

Cinta umpama bunga di taman yang sedang mekar, hiasilah, jagalah taman kamu untuk kelihatan cantik dan ceria dan seandainya kamu tidak berbuat demikian, layulah bunga di taman dan rosaklah cinta yang sejati.

Kamu tidak pernah tahu bila kamu akan jatuh cinta. namun apabila sampai saatnya itu, raihlah dengan kedua tanganmu,dan jangan biarkan dia pergi dengan sejuta rasa tanda tanya dihatinya

Satu-satunya cara agar kita memperolehi kasih sayang, ialah jangan menuntut agar kita dicintai, tetapi mulailah memberi kasih sayang kepada orang lain tanpa mengharapkan balasan. (Dale Carnagie)

Cinta bukanlah kata murah dan lumrah dituturkan dari mulut ke mulut tetapi cinta adalah anugerah Tuhan yang indah dan suci jika manusia dapat menilai kesuciannya.

Bukan laut namanya jika airnya tidak berombak. Bukan cinta namanya jika perasaan tidak pernah terluka. Bukan kekasih namanya jika hatinya tidak pernah merindu dan cemburu.

Bercinta memang mudah. Untuk dicintai juga memang mudah. Tapi untuk dicintai oleh orang yang kita cintai itulah yang sukar diperoleh.

Cinta itu membuatkan kamu gembira walaupun ia sering melukakan. Cinta itu istimewa jika ia diberikan kepada orang yang bertuah.

Cinta ibarat pasu antik, ia sukar ditemui, sukar diperolehi tapi mudah untuk jatuh berderai

Andainya hadirnya cinta sekadar untuk mengecewakan, lebih baik cinta itu tak pernah hadir.

Cinta sesuatu yg mengasyikkan,ia boleh membuat kita hilang kewarasan fikiran. Cinta juga sebenarnya indah jika pandai menghayatinya. Sebaliknya cinta boleh jadi racun jika tersalah tempat. Apa pun cinta itu buta.

Anyamlah buih-buih di laut demi membuktikan cinta yang suci tanpa menodai keaslian pantai itu.

Cinta sebenarnya tidak buta. Cinta adalah sesuatu yang murni, luhur dan diperlukan.
Apa yang buta ialah bila cinta itu menguasai dirimu tanpa pertimbangan.

Cinta bukanlah dari kata-kata tetapi dari segumpal keinginan diberi pada hati yang memerlukan. Tangisan juga bukanlah pengubat cinta kerana ia tidak mengerti perjalananan hati naluri.

Kejarlah cita-cita sebelum cinta, apabila tercapainya cita-cita maka dengan sendirinya cinta itu akan hadir

Di suatu hari kau datang dan bertanya padaku apa yang lebih penting : Dirimu atau nyawaku. Dan aku menjawab nyawaku lebih penting dan kau pun berlalu dengan penuh kekecewaan tanpa pernah kau sedari bahawa kaulah nyawaku itu. Sesungguhnya kau adalah cinta dan nyawaku dalam hidup ini.

Cinta seringkali akan lari bila kita mencari, tetapi cinta jua seringkali dibiarkan pergi bila ia menghampiri

Cinta pertama adalah kenangan. Cinta kedua menjadi pengajaran. Dan cinta yang seterusnya adalah satu keperluan kerana hidup tanpa cinta bagaikan masakan tanpa garam. Lantaran itu bajailah cinta yang dianugerahkan itu sebaik-baiknya. Agar ia terus mekar dan wangi sepanjang musim.

Kecewa bercinta bukan bermakna dunia sudah berakhir.Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan. Kamu tidak dapat melangkah dengan baik dalam kehidupan kamu sampai kamu melupakan kegagalan kamu dan rasa kekecewaan itu.

Hanya diperlukan waktu seminit untuk menafsir seseorang, sejam untuk menyukai seseorang dan sehari untuk mencintai seseorang, tetapi diperlukan waktu seumur hidup untuk melupakan seseorang.

Ada cinta yang agung antara hamba dan Tuhannya. Cinta kudus antara bonda dan anaknya. Ada cinta rafik yang setia. Ada cinta berahi antara kekasih teruna dara. Ada cinta persaudaraan yang tiada bandingnya. Ada cinta sesama makhluk yang begitu mulia dan cinta dikatakan hampir tidak memilih usia. Ia juga tidak mengira rona bangsa. Tidak ada miskin kaya dalam catatan kamus cinta. Justeru, cinta dikatakan sesuatu yang cukup luar biasa dalam cakerawala hidup setia jiwa.

Setiap orang punya rasa cinta. Tapi tak semua orang dapat merasai cinta. Setiap orang pernah bercinta. Tapi tak semua mampu mengecapi bahagia.

Keikhlasan bererti tidak mengharapkan balasan atas perbuatan kita. Keikhlasan dalam bercinta bererti tidak mengharapkan balasan cinta atas kasih yang kita curahkan padanya.

Cinta itu apabila kamu bertemu dan membuat pilihan yang tepat

Ketika sebuah cinta mengungkapkan suatu kejujuran, dia tidak akan berbohong. Tidak akan ada sebuah konspirasi untuk mendahulukan sebuah nafsu untuk memiliki. Tidak akan ada sebuah harapan untuk mendapatkan sebuah kebahagiaan. Tetapi hanya akan mendambakan untuk bisa mendapatkan kesempatan untuk memberikan sesuatu yang lebih berharga.

Cinta laki-laki seumpama gunung, ia besar tapi konstan dan (sayangnya) rentan, ada waktu ia meletus memuntahkan lahar, menghanguskan apa saja yang ditemuinya. Cinta perempuan seumpama kuku, ia hanya sehujung jari, tapi tumbuh perlahan-lahan, diam-diam dan terus menerus bertambah. Jika dipotong, ia tumbuh dan tumbuh lagi.

Manusia tidak jatuh 'ke dalam' cinta, dan tidak juga keluar 'dari cinta'. Tapi manusia tumbuh dan besar dalam cinta

Cinta yang wujud dalam sebuah tindakan agung : "Memaafkan".

Cinta kurniaan Ilahi mengapa mesti dibenci? Yang harus dibenci dan dihindari ialah kepalsuan, bukan cinta.

Hidup tanpa cinta seperti makanan tanpa garam. Oleh itu, kejarlah cinta seperti kau mengejar masa, dan apabila kau sudah mendapat cinta itu, jagailah ia seperti kau menjaga dirimu, sesungguhnya cinta itu kurniaan Tuhan Yang Maha Agung.

“Aku mencintaimu”, sukarkah untuk dilafazkan?

Tidak ada cinta yang tidak cemburu -Pepatah Perancis

Sesuatu percintaan yang terjalin di antara dua insan itu tiada ada kemesraan atau kemanisannya sekiranya sentiasa membayangi akan kemusnahan, kekecewaan dan kehancuran.

Cintailah orang yang engkau kasihi itu sekadarnya belaka, barangkali dia akan menjadi orang yang kau benci pada suatu hari kelak. Juga bencilah terhadap orang yang kau benci itu sekadarnya belaka barangkali dia akan menjadi orang yang engkau kasihi pada suatu hari nanti.

Menerima cinta dari seseorang secara terburu-buru tanpa usul periksa latar belakangnya akan merugikan kerana cendawan yang tumbuh melata jika terus dimakan dikhuatiri beracun.

Usah diratapi perpisahan dan kegagalan bercinta kerana hakikatnya jodoh itu bukan ditangan manusia. Atas kasih sayang Tuhan kau dan dia bertemu dan atas limpahan kasihNya jua kau dan dia dipisahkan bersama hikmah yg tersembunyi. Pernahkah kau terfikir kebesaranNya itu?

Cinta itu adalah api yang dingin. Sesiapa yang mendekatinya tidak akan terbakar tetapi tertangkap ke dalamnya.

Jika kasih sayang telah mencapai batasnya, maka ia dinamakan Cinta. "Cinta adalah kasih sayang yang melimpah". Cinta juga lebih istimewa dibanding kasih sayang, sebab setiap cinta sama dengan kasih sayang, tetapi tidak semua kasih sayang sama dengan cinta.

Bercintalah dengan pelajaran, bertunanglah dengan mengulangkaji, berkahwinlah dengan peperiksaan dan berbulan madulah dengan kejayaan.

Cinta adalah suatu bentuk ungkapan keabadian yg tidak mampu dijelaskan melalui untaian kata-kata indah tapi melalui kenyataan pahit yang hidup dan sakit.

Cinta itu tidak menjanjikan sebuah rumahtangga aman damai, tetapi penerimaan dan tanggungjawab adalah asas utama kebahagiaan rumahtangga. Cinta hanya sebuah keindahan perasaan. Cinta akan bertukar menjadi tanggungjawab apabila terbinanya sebuah rumahtangga.

Janganlah mengigil kedinginan kerana hilangnya cinta .Tetapi mengigillah dengan kedinginan kerana tiada lagi ada rasa.

Jangan pernah bermimpi tentang cinta tanpa mampu memperjuangkannya.

Memberikan seluruh cintamu kepada seseorang bukanlah jaminan dia akan membalas cintamu. Jangan mengharapkan balasan cinta, tunggulah sampai cinta berkembang di hatinya, tetapi jika tidak, berbahagialah kerana cinta tumbuh di hatimu.

Berkasih sayang adalah suatu akhlak yang mulia. Oleh itu semai dan bajailah rasa kasih sayang dan cinta terhadap sesama insan, lebih-lebih lagi kepada Allah SWT kerana Allah terlalu kasihkan hambaNya lebih daripada seorang ibu mengasihi anaknya.

Cinta ia tetap hadir,ia datang bukan dengan nafsu atau keinginan tetapi kepasrahan tentang yang mutlak, itulah cinta terulung.

Cinta bukanlah dari kata-kata tetapi dari segumpal keinginan diberi pada hati yang memerlukan.

Usah gembira pada kelahiran cinta pertama. Jua usahlah menangis di awal kegagalan kerana kekeliruan seimbang pertemuan dan perpisahan. Kebahagiaan tidak semestinya kekal abadi.

Pergaulan dan cinta di antara lelaki dan perempuan pada hari ini diibaratkan seperti minyak dengan api, apabila tersentuh maka maraklah ia.

Cinta adalah sebuah telaga yang tiada dasarnya

Untuk menyelami cinta dan cita-cita, anggap dahulu cinta itu derita dan cita -cita itu cahaya. Sebelum mendekati erti cinta, mengertilah dahulu erti cita-cita dan sebelum mengenal cinta, kenallah dahulu cita-cita.

Cinta yang terselit pendustaan ibarat kehidupan yang bercampur gaul dengan penghinaan.

Cinta adalah jika kamu kehilangan rasa, ghairah, romantika dan masih tetap menghargainya.

Cinta lebih mudah mekar di hati yang sedang dilanda kecewa. Cinta seperti ini adalah cinta yang mengharapkan belas kasihan, sebab itu bila sepi telah punah maka selalunya cinta juga akan turut terbang.

Bukan dikatakan cinta apabila yang menjadi matlamatnya semata-mata untuk memiliki sepenuhnya. Tetapi cinta itu ialah perkongsian di dalam kecenderungan dan kegemaran serta perasaan bahawa diri orang yang anda cintai itu tidak kurang pentingnya dari anda.

Jangan sesekali mengkhianati perasaan hati kamu kerana akibatnya, hanya kamu yang akan sengsara; bukan orang lain. Salah satu cabaran paling sukar dalam hidup ialah mencari orang yang tahu segala kelemahan dan kekurangan diri kamu, tetapi dia masih sangup menyayangi dan mencintai kamu dengan sepenuh hatinya.

Hanya ada satu pelita yang dapat kita pegang dan sentiasa menyala di mana-mana jua pun, yang tetap akan menerangi tempat-tempat yang jauh seperti menerangi tempat kita sendiri, iaitu rasa cinta dan kasih sayang pada segala yang bernyawa- Innayan Khan

Manusia merasa kesepian dari cinta kerana mereka kerap hanya membangun dinding, bukannya jambatan kasih sayang.

Mereka yang cintanya selalu dibalas,kurang mengerti perasaan cinta yang sebenar..~ Khan ~

Cinta yang dikaitkan dengan kepentingan peribadi akan berubah menjadi putus asa.

Dalam percintaan kamu janganlah kamu kesali perpisahan tetapi kesalilah pertemuan kerana tanpa pertemuan tidak ada perpisahan.

Kamu tidak akan mati kerana cinta, tetapi cinta cukup meracuni hidup kamu

Kahwinilah orang yang lebih mencintai diri kita daripada kita mencintai diri orang itu. Itu lebih baik daripada mengahwini orang yang kita cintai tetapi tidak menyintai diri kita kerana adalah lebih mudah mengubah pendirian diri sendiri daripada mengubah pendirian orang lain.

Hiduplah dengan cinta! Tetapi bukan bererti cinta buta. Kita dapat mencintai hidup dengan lebih baik, yaitu cintailah sekelilingmu, baik yang ada diluar dirimu atau didalam dirimu.

Cinta yang suci dapat dilihat dari pengorbanan seseorang, bukanlah dari pemberian semata-mata.

Rasa cinta itu jika dipupuk ke arah dan sinar yang lurus akan membawa pengekalan abadi.
Selagi usia di kandung badan .Selagi jiwa merantai hati

Bibir tidak perlu berkata , bila hati sudah bersuara nada cinta dan rindu.

Cinta membuatkan orang bersemangat untuk hidup, rasa cinta adalah satu rangsangan indah dalam kehidupan. Cinta adalah sesuatu yang subjektif, susah untuk ditafsirkan. Kadangkala kita merasakan apa yang kita alami itu cinta tapi sebenarnya bukan.

Cinta adalah penyakit manakala perasaan adalah kumannya. Perkahwinan pula merupakan ubat penawarnya.

Ibaratkanlah kehilangan cinta itu umpama hilangnya cincin permata di lautan luas yang tiada bertepi dan harus dilupakan.

Pabila cinta tidak diajarkan di rumah, hampir tidak masuk akal untuk mempelajarinya di mana pun.

Cinta yang tak berbalas itu bagaikan layang-layang putus talinya.

Kata pujangga cinta letaknya di hati. Meskipun tersembunyi, namun getarannya jelas sekali. Ia mampu mempengaruhi fikiran sekaligus mengendalikan tindakan kita sehingga kadangkala kita melakukan hal terbodoh tanpa sedari.

Mencintai itu umpama bermain piano. Pertama, kita bermain ikut peraturannya. Kemudian, lupakan peraturannya dan main ikut hati.

Ruang kosong di antara celah-celah jari kita dicipta untuk dipenuhi oleh jari-jari orang lain.

Cinta menakluk segala-galanya. Cinta dapat mengubah pondok kayu menjadi istana emas

Hidup kalau tak memakai cinta tak ubahnya seperti bumi kehilangan matahari -Aswir

Kamu tidak pernah kalah/kecewa dalam mencintai/menyayangi. Anda cuma kalah jika anda bertangguh.

Cinta dimulai dengan senyuman, tumbuh dengan dakapan dan seringkali berakhir dengan air mata.

Cinta menekan pertimbangan, memandang ringan bahaya dan cinta memandang enteng akan kematian

Tiada kasih yang lebih manis daripada kasih cinta. Tiada kasih yang lebih ngeri dari putus cinta

Cinta monyet ialah cinta keanak-anakan. Cinta palsu adalah sekadar basa-basi. Cinta materialistik merosakkan jiwa. Cinta sejati ialah cinta yang akan menghasilkan cita-cita yang luhur dan abadi.

Cinta adalah penyakit dan perkahwinan ialah sihat. Sakit dan sihat tidak bertemu.

Seseorang yang pernah mengalami kegagalan dalam percintaan, maka dia akan melihat kebahagiaan itu laksana melihat pelangi. Tidak pernah pelangi itu berada di atas kepalanya. Selamanya dia melihat pelangi itu berada di atas kepala orang lain.

Hanya hati yang dapat menilai erti Cinta sejati. Dengarkan kata hati dan Cinta sejati tidak berlandaskan nafsu kerana ia adalah suci, lahir dari kasih dan sayang.

Cinta akan hidup bersama dengan waktu, pabila waktu itu mati, maka matilah cinta suci itu

Seorang wanita akan memandang rendah terhadap lelaki yang menyatakan cinta kepadanya, terkecuali kalau memang lelaki itu yang diharapkannya.~ Elizabeth Stoddard ~

Lelaki itu prosa alam, perempuan sajaknya. Cinta itu lagu dan perkahwinan orkestranya -Pepatah Denmark

Cinta boleh tumbuh dalam madu dan racun

Cinta tidak selalu bersama jodoh tapi jodoh selalu bersama cinta.

Kehidupan ini seumpama bunga, maka cinta adalah madunya -Hamka

Manusia yang dibakar api cinta dapat melihat di dalam gelap -Peribahasa Mexico

Hidup tanpa cinta ibarat taman tidak berbunga -Pepatah Inggeris

Cinta tidak mempunyai umur, ia sentiasa memudakan dirinya

Cinta itu tidak buta tetapi ia tidak melihat -Pepatah Jerman

Barangsiapa yang belum pernah jatuh cinta, ia telah membangunkan langit di atas bumi -Pujangga Barat

Orang yang menulis surat cinta itu kurus dan orang yang membacanya gemuk -Pepatah Belanda

Keburukan dapat disembunyikan apabila timbulnya rasa cinta -Pepatah Greek

Cinta tidak mempunyai undang-undang

Cinta pandang pertama adalah cinta yang akan kekal abadi

Cinta lebih tua daripada alam ini kerana alam ini dijadikan Allah atas dasar cinta -Muttanabi

Cinta ialah penyakit -Taufiq Al-Hakim

Yang termanis daripada yang manis di dunia ini ialah pujian kekasih yang terlontar daripada rasa cintanya

::JALAN ITU::



Hye semua...jumpa lagi dgn ENTRY terbaru dr ADYVA..
kali nie CORETAN serta nukilan dr Adyva menjurus pada POEM....
kalai nie berkisar pada tajok JALAN ITU...ntah kenapa tetiba terasa coretan lebey kepada arah emosi...xthau la..
mungkin ada sebab kot~

Dulu

Jalan itu ku temui

Jalan itu ku lalui

Jalan itu ku daki

Jalan itu ku turuni

dan Jalan itu jua ku redah…



Jalan pilihan

Adakala benar

Adakala salah

Adakala dalam dilema

Adakala dalam persimpangan

Adakala kita binggung

Dan Adakala kita sesat

Dalam jalan yang cuba kita tempuhi



Kini

Jalan itu masih panjang

Jalan itu tiada penghujung

Jalan itu tiada tanda

Jalan itu tiada had

Jalan itu tiada noktah

Dan jalan itu tiada penunggu



Hanya ada

Doa dalam menempuhi perjalanan

Walau berliku batu

Walau rintangan menanti

Walau onak berduri

Walau gelap hari

Tanpa cahaya menyinari

Dan tanpa cinta pada yg Satu



Jalan kita

Kita pemandunya

Kita kompasnya

Kita penentunya

Kitalah segalanya

Yang mencorak perjalanan kita

Menuju kepuncak depan

Dalam samar mentari muncul lagi

Dalam terik samrah mentari

Dalam balam-balam cahaya mentari

Dan dalam sinar terang mentari merah di ufuk timur!~



Itu jalan kita

Marilah menuju jalan itu

Dengan hayunan langkah kaki

Menetapkan satu matlamat

Sepanjang ranjau perjalanan

Dalam menemui jalan yang kita rencana

Demi sebuah JALAN yang sempurna..



[masa aku coretkan jam telah menunjukan 12*21 Oct 2010, tengah malm smlm .....hurmmm JALAN ITU]

Khamis, 21 Oktober 2010

::NOTA CINTA BUATMU::



"Ketuklah pintu hatiku, aku sedia membukanya"

Hye u olsssss.....
kali nie ADYVA nak bercerita pasal NOVEL yang baru saja ADYVA habis baca
sedangkan dah berPULUH-PULUH kali baca novel NOTA CINTA BUATMU nie..
ntah kenapa KALI nie terasa nak ulang SEMULA membacanya...hehehe

actually, ADYVA beli novel nie pada TARIKH 29 APRIL 2004....
bayangkanlah dah 6 tahun dalam simpanan ADYVA, adyva kuarkan semula dan baca
hehehe...MUNGKIN ada sedikit persamaan kot ngan keadaan semasa
hehehehee....

KARYA Norhayati Berahim nie mmg an interesting read. Kisah Ana yg berkahwin dengan Dhirran. seorang isteri yg baik tapi suaminya kawin
lain, dgn Nora. Dhirran dan nora ni pakar menyakitkan hati orang. i'm glad Ana tinggalkan Dhirran. kehadiran Graham dalam citer ni memang
memBEST kan lagi citer ni. great ending.so SWEET dan mengalir jugaklah air mata JANTAN ADYVA masa membacanya
hehehe...syabas to NORHAYATI BERAHIM..

JOM Kita baca sedikit SINOPSIS novel nie....

Sinopsis:


Perpisahan... terlalu sukar rasanya membuat keputusan. Namun kerana harga diri, kerana kasih sayang, Johanna rela berkorban. Biarlah dirawat hati yang luka, biarlah dilalui hari-hari mendatang tanpa suami di sisi. Pergilah Dihrran, carilah kebahagiaan, carilah kasih sayang yang kau perlukan.


Hidup siapa yang menduga, Johanna dipertemukan dengan Graham. Lelaki yang tidak percaya kewujudan agama dan Tuhan. Namun, lelaki itu lelaki istimewa, lelaki yang sering mengerti, lelaki yang paling cepat memahami. Hati yang luka diubati, jiwa yang kosong kini terisi.


Kalutnya rasa bila cinta datang kali kedua, perlukah diusir atau perlukah dibiarkan menghuni dalam hati. Cuma ketika cinta datang semula, Dihrran yang pernah membuangnya dahulu datang menagih hati, menagih simpati!


Hatinya sudah nekad, apa yang berlaku, biarlah berlalu. Dihrran perlu diajar untuk menghargai, untuk menghormati. Dia bukan wanita yang mudah dibuang dan diambil kembali.


Ahh... cerita luka... duka dan cinta ini perlu ada kesudahannya!


RM 17.00
432 muka surat

Jumaat, 15 Oktober 2010

.::SUATU MASA RASA::.




salam JUMAAT semua.....
ntah kenapa Adyva kali nie suka plak menulis coretan2 berupa SAJAK...
laju jer jemari2 adyva menaip dan idea mencurah2 dtg,....kali nie Adyva berbicara tentang
SUATU MASA RASA...
ntah la....mungkin ada yg tersirat di balik apa yg berlaku dlm diri Adyva~..
jom kita sama2 saksikan dan hayati setiap baris SUATU MASA RASA

Teriak Rasa

Kita terbawa

Dimensi alam semesta



Masa itu

Akan terus berdetik tanpa rasa

Merakam masa

Buat kita merasa

Bersama dirasa



Mengalir kita dalam suatu masa

Terhanyut kita dalam suatu rasa

Membuai ungkapan yang tak terasa

Membuang waktu dan usia

Menyingkap sebuah tabir pelbagai rasa



Andai masa

Bukan buat kita rasa

Mencipta rasa

Untuk satu masa

Di satu usia

Pasti akan merasa

Serasi bersama



Masa dan rasa

Suatu beda

Yang pasti akan kita jalani

Menghiasi usia

Tabir perjalanan masa

Rasa diantara kita



Suatu masa rasa

Kau pergi beriiringan

Menempuh usia memamah masa

Buat sama-sama merasa

Dalam suatu masa…....



[dalam kesamaran masa dan waktu aku Adyva mencoretkan kata nukilan ini dan berkongsi dengan all FB friends.....]

khamis @ 1am~

Khamis, 14 Oktober 2010

.::HATI & CAHAYA::.


Hati & Cahaya



Sinar itu

Membawa seribu kata

Dalam kesamaran cahaya

Yg suram kan jadi terang

Buat alam semesta

Di dimensi masa

Detik seribu kata

Menyulam kata penyeri kata

Tiap madah seloka

Buat sang pencita cahaya hati





Kau cahaya

Pelita didalam hati kudus

Membawa harapan setegar armada

membuatKU termanggu sendirian

merakan detik gelodak rasa

menyimpul senyuman menyinar cahaya

menguntum keriangan yang bercahaya



HatiKU

Sudah terang disimbah cahaya

Neon indah tanpa kerlipan

Bergerak lurus melintasi hati

Tanpa sekatan yang menghalang

Hanya lahar menuju segenap pelusuk hati khaldu



Hati dan cahaya

Dunia seakan berganti

Menyambut hadirmu di sisi

Dan unggas menjadi saksi

Segala yang berlaku

Tanpa cahaya siapalah hati

Menrungkai seribu kata

Menyingkap kata tersirat

Tersurat seribu madah

Yang tiada noktah jawapan

Buang sang cahaya hati

Hati & cahaya

Itulah aku~



[p/s::pagi2 rasa mcm ada kata2 dihujung bibir ingin bermadah.....tu yg tercetusnya Nukilan ringkas padat ini buat semua penggemar sajak]

Rabu, 13 Oktober 2010

::Simbol Hati Merah Jambu::


Banyak sudah kisah yang kita dengar tentang keajaiban organ ini. Dalam haditsnya, Rasul berkata bahwa jika benda ini baik maka seluruh tubuh akan baik. Ya, inilah dia, hati.

Pernah juga tertangkap olehku bahwa hati itu laksana cermin, sedangkan ilmu bagaikan nur (Cahaya). Berbuat maksiat diibaratkan dengan bernafas di depan cermin. Cermin menjadi kabur, dan cahaya tak akan dapat menembusnya. Akibatnya, ilmu yang kita dapat adalah pengetahuan yang setengah-setengah, jika pun kita mendapatkannya secara total, mungkin kita tidak akan mendapatkan berkah dari pengetahuan tersebut.

Seorang gadis pernah bertanya padaku, apakah kau tahu, mengapa simbol hati yang kita gunakan selama ini adalah daun waru, dua bagian atasnya tumpul, sedangkan bagian bawahnya runcing? Kujawab, ada beberapa analisis tentang ini. Hati terbagi menjadi dua bagian yang simetris, satu sisi menyimbolkan laki-laki sedangkan sisi lain adalah perempuan. Dua sisi ini tidak dapat dipisahkan, jika dipisahkan ia akan menjadi hati yang setengah. Yang tak dapat satu dan menyatu. Ini pertanda bahwa laki-laki membutuhkan perempuan dan sebaliknya. Ketika bagian ini menyatu, jadilah ia sesuatu yang normal, perfect.

Ada hal yang menarik, bentuk tumpul dua buah di atas daun waru adalah simbol bahwa hati memiliki kemampuan untuk saling mengasihi, menyayangi, melebihi dari kemampuan apapun yang ada. Bahkan logika sekali pun. Hal ini diimbangi dengan sisi runcing yang sangat tajam, menunjukkan bahwa hati memiliki potensi untuk saling menyakiti. Jika ini terjadi, hubungan pria dan wanita yang selama ini terjalin, pasti akan porak-poranda.

Hati disimbolkan berwarna merah, selain sebagai simbol bahwa kemampuan hati akan mempengaruhi seluruh bagian tubuh yang dialiri darah, warna merah (berani) juga menyatakan bahwa hati adalah penetralisir yang sangat berani mengorbankan dirinya dalam menetralisir racun yang berbahaya bagi tubuh.

Penggunaan kata heart dan liver juga menjadi salah satu fenomena. Heart digunakan ketika kita berbicara tentang hal-hal yang tidak berhubungan dengan jasad manusia, tepatnya ketika kita berbicara tentang dunia metafisik yang tak dapat terjangkau oleh mata. Ketika dua insan digeluti rasa gelisah tanpa kata saat asmara datang menyatukan mereka. Liver dipakai saat kita bercerita tentang kesehatan, jasad nyata.

Penelitian juga membuktikan bahwa kemampuan menyimpan informasi tidak hanya berada pada otak manusia, tapi ini ada hubungannya dengan hati. Jika sedari dulu orang selalu mencari tau tentang hakikat diri, maka benda ini adalah benda yang paling sulit dijangkau, dalam hubungannya dengan ruh, dengan jiwa, dengan nyawa. Meski tak mampu memahami hati secara penuh, kita dapat merasakan pengaruh hati yang sangat besar dalam hidup. Ketika kita jatuh cinta, hati kita selalu berbunga bak taman bergantung Babilonia. Ketika cinta terpisah, hati kita hancur berkeping, sakit. Ketika kita membenci sesuatu, hati kita mampu membuat kita sesak nafas. Dan ketika kita mendengar lagu-lagu tentang cinta, syair asmara, irama jiwa, hati kita trenyuh, haru biru.

Wahai Yang Membolak-Balikkan hati, tetapkanlah hatiku pada Agama-Mu.

::Dr Mahathir::



"We are not in the position to apply pressure on anyone, we are a small country. But we do express our views on things. If we think that people are practicing double standards, we just say so, whether people listen to us or not is a different matter but we feel that we have to give our comment based on the truth." -Tun Dr. Mahathir Mohamad

Selasa, 12 Oktober 2010

::I.T ROO CAFE @ Jln Dhoby JB::


hye semuaaa.....
sorry sgt2....Adyva bz smpai xde masa nak update BLOG nie...
so kali nie Adyva ingin berkongsi mengenai ENTRY terbaru Adyva ya...
hehehehe...Jom kita layannnnnnnnnnnnn

malam nie...12 October 2010...adyva telah "having dinner with Him" kat satu cafe nie..

IT ROO CAFE. Alamat: 17, Jalan Dhoby, 80000 Johor Bahru, Johor. Tel: 07-222 7780. Waktu perniagaan: 12.00 pm - 12.00 am. Jenis hidangan: western, hidangan cina dan tempatan.



Beberapa fakta mengenai It Roo Cafe:

>Lokasi kedai ini adalah cukup strategik kerana ia terletak di tengah-tengah bandaraya Johor Bahru. Amat mudah untuk mencari kedai ini kerana ia terletak di kawasan 'pondan' yang terkenal di Johor Bahru. hehe..
>Suasana di dalam kedai ini cukup santai. Ia mengekalkan konsep cafe era 80'an. Terdapat gambar-gambar old school yang digantung pada dinding kedai ini yang membolehkan kita berasa seperti berada di zaman tersebut.
>Terdapat dua kawasan untuk kita makan iaitu di dalam dan di luar kedai. Di kawasan dalam adalah berhawa dingin dan merokok adalah di larang sama sekali. Di kawasan luar sangat santai dengan dikelilingi oleh pokok-pokok renek yang sengaja diletakkan di sekeliling kawasan kedai. >Boleh merokok di luar.
>Layanan yang cukup baik oleh pelayan kedai ini membuatkan aku selesa dan terasa dihargai dan dihormati. Terbaik.

>Pernah dianugerahkan "The Best Chicken Chop" oleh surat khabar The Star pada tahun 2003. Kalian harus mencuba Chicken Chop di sini.
>Set Chicken Chop disajikan sekali dengan hirisan tomato, timun dan kentang yang dipotong dan digoreng sendiri. Kombinasi ini dapat mengurangkan rasa mual.
>Saiz Chicken Chop yang agak besar boleh mengenyangkan perot yang sederhana besar macam aku.
>Harga Chicken Chop di sini berpatutan dengan saiznya iaitu RM11. Harga-harga makanan dan minuman lain juga berpatutan antara RM2 hingga RM20. Jangan sesekali membandingkan harga di sini dengan warong-warong kecil di kampung anda!
>Kawasan meletak kereta adalah terhad. Jika tidak bernasib baik, anda harus meletakkan kereta anda berhampiran dengan Plaza Kotaraya. Lantas kena berjalan kaki yang amat jauh dan membolehkan ketiak anda berlendir setibanya di sini. Jadi, berdoalah agar terdapat petak kosong di hadapan kedai ini. Membawa motosikal adalah amat digalakkan.

>Sesuai untuk pasangan kekasih bermadu asmara sambil memakan makanan western. Tetapi diingatkan untuk membuat tempahan tempat duduk kerana tempat duduk adalah terhad.


Sabtu, 2 Oktober 2010

::SEPI::





Hye.....salam semua...
kali nie Adyva Update NEW ENTRY seawal pagi u olsssss....
hheehhee...ntah kenapa..
ENTRY kali nie mcm semangat nak buat cepat2..
dari malam tadi Adyva fikirkan pasal NEW ENTRY nie...

hah...nampak x PIC kat atas tue....
ala2 SEPI x....bersendirian gitooo.... So kali nie adyva ada sedikit CORETAN berkenaan SEPI yg di adaptasi dari SAJAK SEPI filem SEPI~



selamat MALAM sayangKu, kasihKU, temanKu, jangan Biar SEPI memelukKU, biar alam berputar pada paksinya, jgn biar kelam, bisikKu pada Bulan jang biar alam gelap berpanjangan, bisikKu pada Matahari, cepatlah menjelma, biar alam terang semula menerangi hatiKu, SEPI memelukKU.... tanpa SIANG sepi memelukKU... alam, jangan biar malam...jangan ia SEPI sepertiku~.....

hrmmm...diatas nie pula SAJAK asal SEPI yg adyva copy~..

LAIN kan u olssss.....hehehhee,,BTW coretan yg Adyva tulis tu malam smlm before TIDUR....

ok u olsss....jumpa lagi di NEXT ENTRY~