Rabu, 22 September 2010

::BUBUR KACANG DURIAN::


Hye semua....
ENTRY kali nie Adyva nak berkongsi dengan semua la....
ADYVA nie ikot mood u ols kalau nak masak...
hah...kali nie TRAGEDI nie berlaku pada sebelom puasa...
masa tu musim BUAG DURIAN...kat kampung Adyva kali nie DURIAN menjadi la pula...berbuah banyak...THEN Bonda Adyva pun bekalkan lah buah2 durian nie....
adeh....
sampai satu tahap DAH x nak MAKAN...dah menolak~...
so..adyva pon terfikir nak BUAT BUBUR KACANG HUJAU dengan Durian~...

Bahan-bahannya:

1/2 cawan kacang hijau direndam 3 jam dan kemudian direbus sehingga pecah.

2 biji durian

1 helai daun pandan ( petik kat belakang umh mak cik di LCA )

1/2 cawan gula melaka

2 @ 3 sudu sagu biji ( adyva punya sagu bijik color PINK u olsssss....

SEKOTAK Santan Segera ( x payah susah2 dalam dunie MODEN skang nie )

sedikit garam



Cara Masaknya:

1. REBUS kacang hijau sehingga PECAH

2. LEPAS tue, Satukan santan, daun pandan, garam dan durian. Masak dengan api yang kecil dan kacau selalu sehingga sedikit menggelegak.

3. Masukkan kacang hijau yang telah direbus tadi berserta gula . Kacau sehingga kuah menggelegak dan angkat

4. Boleh la dihidangkan kepada tetamu, TAPI yang penting kalau nak SHOW OFF satu alam, kena la amek GAMBO..so...garnish la sikit, masuk dlm mangkok n edit~..
hehehe..

5. Boley la sedekah sikit pada JIRAN tetangga u ols....

6. Adyva memilih makan dengan Roti PUTEH...

7. Esok pagi adyva g OPIS , adyva bawak bekal u ols....jimat SARAPAN pagi adyva~..hehehe....satu opis merasa~
waaaaaaaaaaaaa...

best...best...best...
NEXT ENTRY nnt adyva nak cite pasal PENGAT PISANG plak~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan