Sabtu, 25 September 2010

::PENGAT PISANG ADYvA::


SALAM semua....
hah..harinie adyva betol2 RAJIN nak memasak tau...
apa lagi...PENGAT PISANG menjadi juadah minum petang Adyva la...
hahahahhaahXD...
Adyva bukan apa u ols......ye la, Adyva nie mana la tahu nak masak2 yg berat2 bagai kan...ADYVA mmg suka masak yg ringan2 mcm nie....
lagipon dessert mcm nie senang dan TIDAK MEMERLUKAN adyva duduk lama di dapur!!~
hahahahahahaaXD

ok la..
jom kita tengok apakah bahan-bahan dan cara memasaknya!~...

MENU::PENGAT PISANG ADYVA

BAHAN-BAHANNYA::


5 - 6 biji Pisang berangan
2 MUG air
Santan KOTAK ( skang dh moden u ols...)
xpayah susah2 nak perah2 bagai...hah sekotak cukup
Gula Melaka sebuku
Sagu Biji
Daun Pandan




CARA-CARANYA::

1) masukan santan KOTAK sekotak dan 2 MUG air dan didihkan
2) masukkan gula melaka dan kacau rata
3) pastikan api tidak terlalu besar ya sebab nnt SANTAN akan cepat pecah minyak
so..biar api slow jer...
4) Pisang berangan tu potong BULAT-BULAT u ols....then masukan dalam santan yg mendidih tue...
5) masukan sekali daun pandan tau bagi wangi
6) masukan sagu biji ....
7) biarkan 10 minit dan boley tutup apinya...

senang jer kannnnnnnn..xsusah.....
boley la u ols cuba.....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan