Rabu, 12 Januari 2011

::KESAHnya BILA ADA gurl CEMBURU DENGAN ADYVA::

hye semua~...
SALAM ta'zim u ols~...
hahaha..kali nie ENTRY Adyva berkenaan dengan CEMBURU~.....

Cemburu itu memang sesuatu yang normal, jika sekiranya ia cemburu yang berasas, cemburu yang bertempat, bukan cemburu membabi buta. Tak dinafikan, setiap orang di muka bumi ini pasti mempunyai perasaan cemburu itu.

Tapi, kalau cemburu itu tidak dikawal, boleh membawa padah. Boleh juga membawa kepada perasaan hasad, dengki, khianat! Nauzubillah. Minta dijauhkan daripada mengkhianati dan dikhianati akibat perasaan cemburu.


Motif Adyva bercerita tentang cemburu kali ni hanya sekadar ingin meluahkan pendapat saya tentang CEMBURU. Jika ada situasi, contoh yang saya utarakan di sini yang mungkin ada persamaan dengan mana-mana individu hanyalah kebetulan. Tiada niat di hati saya mahu memburukkan sesiapa. Jutaan kemaafan andai kata-kata saya ada mengguris perasaan sesiapa yang membaca. Dan andai kata saya ada tersilap, sudilah kiranya menegur saya secara berhemah.

First thing first, mari kita kategorikan cemburu ini kepada dua jenis iaitu, cemburu yang positif dan cemburu yang negatif. Semua sedia maklum, positif tentulah yang baik-baik belaka dan begitulah sebaliknya.

Cemburu yang positif. Of course ia sesuatu yang amat membina.

Contoh:
-Dua beradik kembar belajar di kelas yang sama. Si kakak selalu mendapat keputusan yang baik dalam pelajaran, lalu mengundang rasa cemburu si adik. Jadi, disebabkan dia cemburu dengan kakaknya itu, dia pun berusaha bersungguh-sungguh untuk setanding dengan kakaknya mendapat keputusan yang baik dalam pelajaran.

-Begitu juga halnya dalam dunia pekerjaan KITA kan u olssss....
of coz kita mahu SETANDING dengan orang lain~..MAKA kita akan berusaha sebaik mungkin mengejar taraf itu utk SAMA-SAMA Setanding dengan nya!~...yeah~

Cemburu yang negatif.
Sudah banyak kejadian yang buruk berlaku dek cemburu yang tak bertempat ini. Kalau nak disenaraikan di sini memang banyak. Di dada akhbar ada banyak cerita ataupun kes yang berpunca daripada cemburu. Sampaikan ada yang membawa kepada kes bunuh-membunuh. No good kan?

Ada juga cemburu yang membawa kepada kes menabur fitnah, memburuk-burukkan orang lain. Oh! Sungguh tidak bagus! Sungguh busuk hati orang yang sanggup berbuat demikian. Lebih-lebih lagi kalau seseorang itu cemburu kepada orang yang rapat dengannya dan orang itu sanggup menganiaya teman rapatnya itu dek kerana cemburu yang tidak terbendung itu. Jadi, nasihat saya, jauhilah sifat cemburu yang tidak bertempat, yang boleh membawa kepada 'penyakit hati'. Bila hati kita busuk, sampai bila-bila pun kita tidak akan senang melihat kesenangan, kelebihan, kegembiraan orang lain. Sedangkan semua itu boleh dikongsi bersama. Betul tak?

Dan akhir sekali, ada juga yang kata cemburu itu tandanya cinta, sayang. Mungkin ya. Mungkin juga tidak. Hanya orang yang cemburu itu tahu kenapa dia cemburu. Renung-renungkan. Dan fikir-fikirkanlah.

BERBALIK pada cerita Adyva yang sebenarnya nie...
u ols nak tahu x??
ada sorang PEREMPUAN nie KEJI tau!!!~..
die nak jealos ngan ADYVA sebab
ADYVA KAWAN BAEK dengan BOYFRIEND die u olssss...
helloooooooo....AKU ADA PUKEY Sekeping ker yg ko nak JEALOS x tentu pasal ngan aku???
hahahahahaha...
adyva hanya TERSENYUM SINIS jer u ols!!!...ada aku kesah!
sah-sah lah ko x pandai JAGA laki nok!!
hahaha.....kannnnnnnnnnnnnnnnn

KEJADIAN PERTAMA~

kesahnya mcm nie....PADA SUATU HARI....adyva telah mendapat satu jemputan utk keluar makan malam bersama oleh seseorang yang adyva gelarkan die sebagai si M.....
just friend u ols...adyva pon setuju dan IKOT la...memula adyva amek die kat UMAH...di Saujana,JB nie....then kita org decide nak makan kat RUMAH LIMAS, DANGA BAY JB nie...
agak tenang dan damai jugak la....hahahammg best!
mmg sangat2 feeling masa makan tu okey!
hahahaha.....

cerita punya cerita TIMBULAH cerita pasal KEKASIH HATI si M nie....
hahaha.......
apa yang memeranjatkan adyva masa tue adalah si M telah memberitahu adyva bahawa KEKASIH die adalah JUNIOR ADYVA masa kat kolej dulu!!!....

adyva rasa MUKA perempuan tu mcm nie kOT!..hahahahahaha

OMG...adyva terkelu gitooo..ala2 paling ayu kan!..kau mampooooo nak BUAT?>??
hahahaa...so adyva pon tanya la...ADA PIC x?? nak tengok boley??
sapa nama die????
so si M pon tunjukkanlah PIC kekasih die tu......(sumpah TAK CANTIK u olsssssss)...
adyva nie lagi CANTIK dari KEKASIH si M tue.....
then namanya ............. ntah adyva x ingat DAN x kuasa nak ingat!!!..bley???
gahahahahhaa...ada aku kesah!

ok...berbalik pada cerita...SI M memberitahu pada adyva bahawa KEKASIH HATI die x kasi si M nie berkawan dengan adyva BILA die tahu yang si M nie akan bekerja SATU TEMPAT dengan adyva!!..OMG~...boley??
maknanya u ols...KEKASIH HATI si M nie memang dah KENAL adyva la tau...
then dah STALKER adyva nie mcm mana kan!!
tapi SEBAGAI UMAT paling GLAMOR masa kat KOLEJ & zaman study dulu....
mana la adyva nie KENAL junior2 sangat....MEREKA yang sepatutnya mengenali SIAPA ADYVA!
kannnnnnnnnnnnnnnnn......lainlah budak2 GLAMOUR jugak u olssssss...
tu wajib adyva kenal!
hahahahahaXD...

ok....so terjadilah satu KES dimana si M nie dah terkantoi la coz kuar ngan adyva u ols....
si KEKASIH HATI si M nie siap marah2 dan nak putos segala bagai!!!
masa si M nie cerita pada adyva kat RUMAH LIMAS, danga bay aritukan....
adyva hanya SENYUM RIANG dalam hati dan di LUAR hanya senyuman sinis adyva lemparkan ......
dalam hati adyva berkata "hhahahaa..BODOHNYA perempuan malang tue, nak jealos ngan aku x tentu pasal......sah2 la ko x pandai jaga laki dan x CANTIK!!" kannnnn"

sapa SETUJU dengan KENYATAAN FAKTA ADYVA ini sila angkat tangan!!!
hahahahahahXD

KEJADIAN KEDUA ~

masa nie adyva dan si M ke singapura sebab adyva saja nak jalan2.....
dan adyva menemani si M utk satu TEMUDUGA di sana~...
waaaaaaaaaaa..BESTNYA dapat jalan2.,...
so mcm biasalah kan u olssssss.....line telefon singapore dan malaysia x sama!
so charge yg dikenakan agak mahal!...
so....si M dah kehabisan kredit utk SMS pada KEKASIH HATINYA....gitoooo..
so yang ada masa tue hanya ADYVA saja la...
MAKA...di PINJAM lah HP adyva utk sms kepada KEKASIH HATInya atas satu alasan MUNASABAH~..bukan suka2 or saja2 ok~...

hahaha...macam nie KOT die cemburu!!!...ada ADYVA kesah u ols?????

then........di situ terjadilah satu MASALAH lagi~>..AKIBAT CEMBURU BUTA TULI u olsssss...
hah......ada aku kesah!~..
x pasal nak jealos ngan ADYVA kan!!..maka mereka pon bergadohlah lagi sekali~...
adeh...SEDEY u ols....
MAK PUNCA KERETAKAN hubungan mereka???owh TIDAK~..
adyva x bersalah u olssssssss...yang bersalah adalah PEREMPUAN itew~..kannnnnnnnn!!!!
sapa sokong adyva angkat tangan lagi sekali!!!..hahahahaXD

so..bila blk ke JB pada sebelah malam, adyva dapat panggilan telepon dan sms dr si M yang mengatakan hubungan mereka berantakkan~.....sebab????
CEMBURU DENGAN ADYVA!!!~..kelasssssssssssssssssss statment kan!
kau mampo????hahahaha...
janji AKU menang u olsssssss....!kan~
pelik la .....kenapa SEORANG PEREMPUAN TULEN yang punya PUKI SEKEPING nak cemburu BUTA TULI dengan adyva nie....SEORANG LELAKI yang berperwatakan LEMBUT dan manis dipandang budi bicaranya
( cewahhhhhhh....ye ker u ols...)
hahahaha,,ntah~...
bukannya aku nie ada PUKI dan BOLEY BERANAK pon!!
kan~..hish~

KEJADIAN KETIGA~...

adyva di pahamkan yang MEREKA akan mengikat TALI PERTUNANGAN x lama lagi...
biasalah kannnn..PEREMPUAN nie cepat CAIR dengan PUJUK RAYU lelaki u ols
walauponnnnnnnnnnnnnnnnnn...cemburukan ADYVA nie~hahahaha
so...hubungan mereka dah baik semula~...
TETAPI.....baru jer kejap tadi adyva dah deal AKAN KELUAR petang nie utk mencari barang2 tunang....
adyva di maklumkan oleh si M bahawa KEKASIH HATINYA tidak mengizinkan SI M keluar bersama ADYVA~....hahaha
adyva hanya PANDANG CERMIN dan gelak BESAR!!!
ada aku kesah!~...bukan aku ajak si M tapi M yang ajak aku!!~
kannnnnnnnnnn.....
bila lagi nak menghulurkan BATUAN~.....lalalalalalaXD

adakah akan ada KEJADIAN ke EMPAT, KELIMA dan seterusnya???
memang HIDUP X LAMA la perempuan tue!!~
siap ko aku kerjakan!!!hahahahaha (KETAWA JAHAT nie)...



Cemburu itu elok kalau berpada-pada tapi membawa kepada keburukan jika terlampau cemburu.

1. Apakah punca cemburu?
  • hati tak suci – mengakibatkan kita bersangka buruk
  • tak yakin dengan diri sendiri
  • peristiwa yang lalu/pengalaman

2. Kesan cemburu:
  • pasangan tertekan
  • kecik hati
  • kebahagian pudar
3. Cara mengatasinya?
  • bawa berbincang
  • ubah perangai, usaha untuk bersangka baik
  • berfikiran positif
Renung-renungkan….dan selamat beramal ya~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan