Ahad, 13 Mac 2011

::HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA::

salam u olsss......
mcm mana hari MINGGU anda????mantap x???
waaaaaa...bagi warga JOHOR seperti adyva tentulah tidak melepaskan peluang ke
JOM HEBOH Danga Bay 2011~...waaaa meriah gak
walaupon PANAS terik angin sepoi2 bahasa dr SELAT TEBRAU!
bahang tetap la menyengat!!!!....

AFTER Jom Heboh we ols ( Mysara & Zaki ) pon plan nak tgk MOVIE
yangs edang hangat nie tau!!...apa lagi kalau bukan
HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA!
6.30 Petang di CATHAY CINEPLEXS CITY SQUARE JB~..
wah!...very2 the excited OKEY!...
walaupon si My n Zaki kata BIASA2 jerks!
ada kita kesah????

sampai masa tibanya waktu
redup hati kaum berdua
bila dua jasad bersatu
hidup mati jadi bersama
(kata2 dr LANG umi aida IBU Merong Mahawangsa dan
Merong mahawangsa ingat smpai besar!)

yang PENTING Adyva TEPOK TANGAN u ols dalam panggung!
pernah korang buat???hahahahahXD
yang ado kan!....adyva suka sangat BAB Marcus HIDUP SEMULA
tapi sgt2 sedih bila MARCUS kena bunuh atas kapal tu!!! dan BILA merong Mahawangsa kena bunuh masa LAST BABAK~!!!..
adeh~...GERAM betol! ( alamak over feeling!)
boley???
ada aku kesah!!!...
yang penting berkali2 OKEY adyva tepok tangan dalam panggung tu!
smpaikan kakak sebelah SOUND dan adyva terdengar!..."eh..die siap tepok tanga la"
hahahahahXD
adyva IGNORE jer...koserrrrrrrrrrrrrr u ols nak layan!
janji Adyva tgh Feeling nie tgk MERONG MAHAWANGSA yang ala2
seksi gitooooooooo kan!.,..
fuh~.....malatop!

Dalam ketawa berdekah dengan watak YING YING (sebagai Inang kepada Puteri China) ada part sedih okey!
part sedeynya BILA Merong Mahawangsa Akhirnya mati bersama TAJI u ols!..
adeh.....tapi PART cinta Merong Mahawangsa bersama EMBOK sangat2 feeling!
dengan alunan muzik lagu latar SEDETIK LEBIH sangat2 la menghangatkan lagi BABAK itew~!
waaaaaa..... feeling jap!....

apa2pun perjalanan cerita nie yg hampir 70-80% adegan perang ini tetap memberi impak!
dan kita tahu SEJARAH melayu!...waaaaa...
tapi ENDINGnya maseh tergantung beberapa soalan la~...
1-apa kesudahan percintaan Marcus Putera Rom dengan Puteri China itew??
2-Ying-Ying yang pura2 mati apa kesudahanya??
hurmmm...
syabas KRU terutama Yusry KRU~..
cerita yg best!!!

p/s: nak tengok LAGI sekali la~>..sapa nak tengok dengan Adyva!!!..
lekas booking!
heheheh

INGINKAN lebih info???
jom lawati laman ini~





Sinopsis Hikayat Merong Mahawangsa
The Malay Chronicles: Bloodlines.

Hikayat Merong Mahawangsa adalah sebuah filem epik yang penuh aksi dengan watak-watak mitos yang sarat penggunaan kesan khas visual (CGI) dan set, busana dan “props” kurun ke 2. Cerita ini mengisahkan seorang nakhoda dan pahlawan yang bernama Merong Mahawangsa yang dikatakan berasal dari keturunan Iskandar Zulkarnain.

Pada tahun 120, Empayar Rom ketika itu dibawah pemerintahan Hadrian sementara di negara China, Dinasti Han merupakan sebuah empayar yang kuat dan telah memperluaskan pemerintahannya ke negara Asia Tengah.

Sewaktu angkatan Rom sedang membaik pulih kapal mereka di Goa, mereka meminta pertolongan Merong Mahawangsa mengiringi Putera Rom ke Langkasuka (dikatakan terletak di utara Malaysia) untuk berkahwin dengan seorang Puteri China yang cantik dari Dinasti Han.

Bagaimanapun, puak lanun dari Geruda mempunyai perancangan yang berbeza. Mereka memutuskan untuk menculik Puteri China dan menjadikannya sebagai tebusan. Di hujung pengairan Selat Melaka, Merong Mahawangsa dan angkatannya diserang oleh Geruda.

Dapatkah Merong Mahawangsa menyelamatkan Puteri China dan menyatukan baginda dengan Putera Rom bagi sebuah perkahwinan yang menemukan dua tamadun besar dari negara Timur dan Barat?

10 Sebab Anda Mesti Tonton Merong Mahawangsa

1.Sebab ini cerita anak malaysia, jomlah support filem malaysia!

2.Filem ni tayangan serentak 25negara. Hebat tuh.. Eh jap tadi aku bace paper 70 lebih jugak la negara yang nak tayang cerita ni. Banyak gak tu weh. Kalau betul, popularlah nagara kita. Sejarah kuno negara kita pasti diketahui satu dunia.

3.Hikayat Merong Mahawangsa ni telah menggagumkan banyak pihak termasuklah para pengedar filem di luar negara, Brad Pitt pun nak tgk tau citer ni ceh ceh ceh.. Ada kata filem ni ala-ala Pirate of Caribbean.

4.Produk bertaraf Hollywood yang sepatutnya mencecah ratusan juta ringgit tp filem ni 8juta je. Bagus tu tak la membazir. Yelah ada sesetengah produksi yang tamak haloba nak heboh cerita dia paling bagus paling banyak guna kos, paling banyak untung samapi 40 juta pun ada.

5.Boleh belajar sejarah, sebab Hikayat Merong Mahawangsa ni menerangkan asal usul raja-raja Kedah. Berdasarkan mitos dan lagenda,cerita ni menjadi ahli genre sastera sejarah tradisional Melayu tau.

6.Boleh tengok salji turun macam real je. hehe. Tak pasti plak diorang buat penggambaran kat mana.

7.Satu-satunya filem malaysia yang ada dokumentari, bukan di sebalik tabir macam filem lain.

8.Kalau korang dah tengok Queen of Langkasuka, korang kenelah tengok cerita ni pulak. Tapi cerita Merong Mahawanhsa ni berlatar belakangkan kurun ke-2. Adyva xsempat lagi nak tengok u olssss....

9.Ramai yang beranggapan ia didatangkan 100 peratus dari Hollywood hokayy. Tapi rupenya tidak. Tak sangka ia dari Malaysia. Maklumlah para pelakon pun ada yang dari luar seperti Hongkong misalnya. Alasan sebab pelakon cina kat Malaysia cakap English versi American & British. Tapi Yusri KRU nak versi China-English gamaknya.

10. Alasan paling tak kuat ~~ dapat tengok Stephen Rahman-Hughes, Jing Lu, Gavin Stenhouse, Craig Robert Fong, Eric Karl Henrik Norman, Keith Chong, Keith Chong, W. Hanafi Su, Dato' Rahim Razali, Khir Rahman, Ummi Nazeera, Nell Ng, Jehan Miskin, Umi Aida, Kuswadinata, Mano Maniam, Ravi Sunderlingam berlakon. hahaha..


Jom kita lihat sapa yg terlibat dalam pembikinan FILEM ini~

SENARAI KREW & KAKITANGAN
Penerbit Eksekutif : Norman Abdul Halim
Penerbit : Norman Abdul Halim, Yusry Abdul Halim, Edry Abdul Halim
Pengarah : Yusry Abdul Halim
Muzik : Edry Abdul Halim
Pengarah Fotografi : Mat Nor Kassim
Kamera Aksi : Chau Kim Ming
Production Designer : Kek Ting Lam
Pengarah Kreatif : Johan Lucas
Pengarah Seni : Anuar Paharudin
Martial Art : Chan Man Cheng, Chong Yi Wah
Pakaian : Rosada Abdul Hamid
Make up : Mas Hashim
SENARAI PELAKON
Stephen Rahman Hudges : Merong Mahawangsa
Jing Lu: Meng Li Hua (Chinese Princess)
Gavin Rees StenHouse : Marcus (Roman Prince)
Craig Robert Fong : Admiral Liu Yun (Chinese Admiral)
Eric Karl Henrik Norman : Lycius (Roman Admiral)
Keith Chong : Chinese Emperor
Deborah Henry : Yesoddhra
W. Hanafi Su : Taji
Dato’ Rahim Razali : Kesum
Khir Rahman : Kamawas
Ummi Nazeera : Embok
Nell Ng : Ying Ying
Jehan Miskin : Embi (Malay Warrior)
Umi Aida : Lang (Mak Merong Mahawangsa)
Kuswadinata : Phra Ong
Mano Maniam : Goan 1
Ravi Sunderlingam : Sunder (Goan Warrior)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan