Khamis, 31 Mac 2011

::hurmmm....dah habis STOK plak::

Salam mesra u ols.....
hari nie adyva berkesempatan ke Plaza Angsana Johor Bahru....
jalan2 sorang2 kat sana kan!..meriah!...
xramai org~....then Adyva pon DECIDE la nak g cari sebuah buku!...
so..adyva terus la gegeh masuk BADAN CEMERLANG book store yg terbesar kat Angsana nie...

Adyva sebenarnya dah ada BUKU nie...
masa memula ianya ada dlm pasaran JB nie...masa tue tahun 2003~..
buku cetakan pertama KALER COKLAT~...
adyva belu sbb adyva Study bidang Perhotelan la u ols....gegeh x?
masa adyva beli tue ada muka surat yg TIDAK TERCETAK!....then now buku tu ada pada member adyva~...cik Waz~...
die pinjam wat rujukan~....

tu yang adyva plan nak beli CETAKAN BARU!...tapi malangnya~>.
kehabisan STOK plak!...adeh...sedey~...
1 lagi sebabnya adalah adyva nak baca VERSI BAHASA MELAYU nie
sebab ianya berguna utk FINAL EXAM 21/4 nie
tajuk HOSPITALITY MANAGEMENT!
hehe....bantai jawab in MALAY u olsss...senang kan!....
so mereka kata lagi 2 weeks ada stok baru smpai~..
soi adyva HARAP adyva akan dpt memilikinya!...
yeah~....

ayuh kita LAYAN LINK nie~...klik jer u ols....


Tajuk : Kerjaya Dalam Bidang Perhotelan
Pengarang : Muhammad Shahrim Ab. Karim
Penerbit : PTS Professional
ISBN : 9789833585984
Mukasurat : 172 Halaman

Terkini, lengkap dan relevan sebagai panduan kerjaya serta rujukan para guru, kaunselor, pelajar dan ibu bapa.

Isi Kandungan

Prakata vii

Bab 1 Pengenalan

Bab 2 Eksekutif Housekeeper

Bab 3 Pengarah Makanan dan Minuman

Bab 4 Pengarah Sumber Manusia

Bab 5 Eksekutif Chef

Bab 6 Pengarah Kewangan

Bab 7 Pengurus Front Office

Bab 8 Pengarah Keselamatan

Bab 9 Pengurus Katering

Bab 10 Pengurus Pemasaran

Bab 11 Pengurus Pembelian

Bab 12 Chef De Partie (Dapur Melayu)

Bab 13 Demi Chef

Bab 14 Pembantu Garde-Manger Chef

Bab 15 Chef Pastri

Bab 16 Senior Sous Chef

Bab 17 Penyelia Bankuet

Bab 18 Pramusaji Bankuet

Bab 19 Penyelia Restoran I

Pemilihan pekerjaan yang sesuai adalah penting bagi kejayaan seseorang. Seseorang itu perlu mempunyai minat dan semangat yang tinggi dalam bidang yang diceburi. Sekiranya anda meminati apa yang dilakukan, anda dapat pergi jauh dalam bidang itu.

Penerbitan buku ini adalah tepat pada waktunya disebabkan perkembangan pesat industri perhotelan terutamanya di negara kita. Perkataan hotel, restoran, chef dan pastri menjadi sinonim dalam masyarakat kita. Justeru itu, buku ini dapat membantu mereka yang berminat menceburi bidang ini dan memahami jenis-jenis pekerjaan yang sesuai bagi mereka.

Penghasilan buku ini adalah berdasarkan kepada pengalaman dan pemerhatian penulis selama 15 tahun dalam bidang perhotelan dan hospitaliti. Industri ini merupakan industri yang terbesar di dunia dan banyak jenis bidang pekerjaan yang ditawarkan.

Buku ini memberikan pengetahuan berkaitan kelulusan, pengalaman serta kemahiran yang diperlukan bagi sesuatu jenis bidang pekerjaan di hotel. Anda juga dapat mengetahui kedudukan sesuatu jawatan di dalam carta organisasi hotel. Dengan pengetahuan ini anda dapat merancang masa hadapan anda dengan lebih teliti.

Buku ini disusun mengikut jenis-jenis pekerjaan di dalam bidang ini, iaitu dibahagikan kepada bahagian pengurusan dan operasi, termasuklah di bahagian hadapan dan belakang hotel seperti di bahagian kulinari.

Diharapkan buku ini dapat memberikan anda pengetahuan dan panduan kerjaya di dalam bidang perhotelan dan mengetahui aspek-aspek utama di dalam sesuatu pekerjaan. Sangat sesuai sebagai rujukan untuk kaunselor, guru, ibu bapa dan pelajar yang berminat menceburkan diri di dalam bidang perhotelan.

Sekian~...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan