first time masak Kari Ikan 😃


Assalamualaikum semuaaaaaa....
Hari ni 24 November 2022 - Happy Deepavali to all...

Tekak teringin nak makan Kari Ikan pekat2 gitu. Tp nak masak sendiri sbb malasssssss nak keluar umh!!!

Semalam ada g pasar perling, cari ubi kayu so Beli ikan sekali. Nampak ikan tenggiri elok cantik. Kita amek la setengah ekor. Bila dipotong dpt 8 slice. 

Bahan2 sume Ada kat umh. Sesi menghabiskan bahan2 masak.
jom masak!!!

Bahan-bahannya:-
- 2 biji bawang besar merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inchi halia
- 1 sudu besar cili boh/giling 
- 1 sudu makan halba campur
- sepeket rempah Kari
- 1 kotak kecil santan 
- paste asam jawa 
- garam & gula 
- air 
- minyak
- kayu Manis
- Bunga lawang & kawan2nya 😂
- cili hijau
- daun Kari (xde, kalau Ada lagi wangi)

Cara-caranya:
1. Kisar bawang merah + bawang putih + halia
2. Panaskan minyak
3. Masukkan halba campur & kayu Manis, Bunga lawang Dan kawan2nya
4. Masukkan hirisan bawang merah 1 biji & cili hijau
5. Kalau Ada daun Kari, masukkan masa ni - tumis sampai naik bau
6. Masukkan bahan kisar - masak sehingga garing sedikit
7. Masukkan 1 sudu cili boh/giling 
8. Masukkan rempah Kari yg telah dibancuh dgn air
9. Masak smpai pecah minyak
10. Masukkan ikan, kacau sebati
11. Masukkan air sampai tenggelam, agak2 je
12. Dh mendidih masukkan asam jawa Dan santan setengah kotak dulu. 
13. Biarkan mendidih, masukkan setengah kotak lagi santan
14. Perasaan dgn garam & gula
- adjust ikot selera masing2
15. Siap

Selamat mencuba & menjamu selera!!!

Jangan lupa regu die kobis goreng!!!
Letak kicap sikit kat nasi

Terangkat!!!!






Ulasan

Catatan Popular